Kumaşların cinsleri ve özellikleri

ma'vera

Emektar
Özel Üye
Hazır giyim sektörü günden güne gelişip,ürün yelpazesini hayli genişletmiş olmasına rağmen kumaş alıp dikmeyi ya da diktirmeyi tercih eden edenlerin de sayısı hiç de az değil. Bunun nedeni, her insanın anatomisinin farklılıklar göstermesi, normalin üzerinde ya da altında ölçülere sahip olmak ve vücut ölçülerindeki orantısızlıklar da kişiye özel dikimleri revaçta kılmaktadır.

Tabii kumaşların bu kadar renkli, çeşitli ve ucuz ve albenili olması da ikinci etken sayılabilir. Peki, bazen rengine, bazen desenine, bazen de dokusuna bayılıp aldığımız kumaşlardan nelerin yapılması daha uygun düşer?Modele ve kullanım alanına uygun kumaşlar seçilirken nelere dikkat etmek gerekir? İşte bunlara bir kaç örnek:

Jarse
Jarse elbise seçimlerinde yapılan hatalar da sık sık göze çarpar. Bazı kadınlar jarse elbiseleri çok sever bazıları da hiç tercih etmez. Jarse kumaşta en dikkat edilecek nokta, kumaşın verevine kesilmiş olmasıdır. Ancak tüm tasarım firmaları bu tip kesim uygulamaz. Satın aldığınız ürünlerde kesim özeliğini kontrol etmek zor olabilir. Fakat diktirmeyi planlıyorsanız, verevi hesap ederek kumaşı satın alabilirsiniz. Terzinize de kalıbı kumaşın verevine yerleştirmesini söyleyebilirsiniz. Bu sayede jarse kumaşın dökümünden ve esnekliğinden daha doğru şekilde yararlanmış olursunuz.

Tafta
Her kadın içinde rahat edeceği bir gece kıyafetinin olmasını ister. Gece kıyafetleri de genelde ipek, tafta, saten gibi kumaşlardan dikilir. Tafta kumaşın içinde ne kadar rahat edilebilir ki! Buna rağmen tafta gece elbiselerine ilgi yoğundur. Çünkü tafta hem özel günlerde ihtiyaç duyacağınız parlaklık özelliğini taşır hem de vücudunuzu sert tuşesi ile kaplayıp girinti ve çıkıntıları gizler.

İpek
İpek, taftanın yarattığı etkiyi yaratmaz ama uzun boyluysanız size çok yakışacak yumuşak dökümlü, uçuşan elbise modelleri ipekli kumaşın yelpazesinde bulunur. İpek kendiliğinden hafif parlaktır ve hep asil durur.Gelelim ipekli kumaşa... %100 ipekli kumaş yırtılmaya ve kopmaya dayanıklı olur ama çok çabuk yanar. Nemi içinde barındırmaz. Terlerseniz hemen hata gösterir. Dikkat ettiyseniz tam da bu sebeple, yani ter lekelerini önlemek için ipekli modeller genelde bol kesim olur. İpekli kumaş çok çabuk solar. Güneş ışınları ipekli kumaşı sarartma eğilimindedir. İpek gömleğinizle çok sıcak bir havada uzun süre araba kullanırsanız, güneş ışınlarına maruz kalan gömleğin kol kısımlarında sararma oluştuğunu fark edebilirsiniz. Bu sararma kalıcıdır, yıkamakla geçmez çünkü kumaşın kimyasal özelliği ile ilgili bozulmadan kaynaklanır. Bu nedenle ipekli giysiler gece seçimleriniz için daha uygundur.

Trençkot alırken
En çok yaptığımız hatalardan birini de trençkot alırken yaşarız. Trençkotların hepsinin su geçirmez özelliği olduğu yanılgısına kapılmışızdır bir kere, oysa sadece %100 sentetik kumaştan üretilen trençkotlar su geçirmez. Günümüzde trençkot çok tercih edilen bir parça olduğundan çeşitli kumaş alternatiflerinde üretiliyor. Pamuklu kumaşlar bile tercih edilebiliyor. Bu yüzden yağmurlu havalarda giymeyi planladığınız trençkotun etiketini kontrol etmenizde fayda var. Kapüşonunun olması sizi bu konuda yanıltmasın.
bej-rengi-alti-dugmeli-bayan-cok-guzel-trenckot-modelleri.jpg


Şifon
Şifon kaliteli bir kumaşmış gibi algılanabilir oysa sadece incelik ve dökümlülük özelliği taşıyan bir dokuma çeşididir. Şifon kumaş sentetik de olabilir, ipek de. Sentetik şifonlar çok terletir, kaşındırır ve tende suni sertlik hissi yaratır. Bu yüzden şifon elbise almadan önce mutlaka kumaş etiketine bakmanız gerekir.

Keten
Satış elemanı bize bu ürün %100 keten veya % 100 ipek değinde dikkatimizi çeker. Model de güzel ise hemen satın almak isteriz, kaliteli olduğuna inanmışızdır bir kere. Oysa %100 keten olan ürün çok kullanışsızdır. Çok çabuk buruşur. Sürekli ütü ister. Yıkarsınız ütülersiniz, bu işlemi ne kadar çok tekrar ederseniz ürünü de o kadar yıpratmış olursunuz. Keten ürünü çamaşır makinesine atmak ömründen çalar. Sadece asarak kuruttuğunuzda iz bırakmadan kurur. Bu tip olumsuz özelliklerinden dolayı çoğu firma keten-sentetik karışımı veya keten-pamuk karışımı tasarımlar üretir. Keten seçimlerinde karışımlı ürünleri tercih etmenin işimizi kolaylaştıracağını bilmek gerekir.

Gorsel.aspx

 
Üst