Kulak çınlaması başka insanlar tarafından duyabilir mi?

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
Kulak çınlaması kafanın içerisinden gelen seslerin bir yansımasıdır. Bu sorun tıpta tinnitus olarak tanımlanır. Toplumda yaygın şekilde kulak çınlaması görülmektedir. Bu çınlamalar çok ince sesler ya da kalın sesler olarak duyulabilir. Belli sürelerde meydana gelen çınlamalar insanları rahatsız edici olur. Bu çınlamalar bazen önemsiz olsalar da, bazı zamanlarda önemli hastalıkların bir belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Sürekli hale gelmiş olan çınlamalar hastada dikkat bozukluğu, halsizlik ve uykusuzluk gibi etkilerle birlikte olursa, mutlaka kulak burun boğaz uzmanı tarafından değerlendirmeye alınmalıdır.

Kulak çınlaması başka insanlar tarafından duyabilir mi?

Çınlamayı genellikle sadece kişinin kendisi duyabilir. Ancak bazı kulak çınlamalarında bunu dinleyen kişi sesi duyabilir. Bu tür çınlamalar objektif tinnitus olarak tanımlanır. Bu çınlamalar damar anormalliği ya da kas kasılmasından dolayı meydana gelir.

Kulak çınlamasının sebebi nedir?

Kulak çınlamalarında sadece kişinin kendisinin duyduğu sübjektif tinnitus farklı sebeplerden oluşabilir. Bunlar genellikle kulak kiri gibi önemsiz sayılan sebeplerden olduğu gibi, kulak zarındaki sıvı birikimi, enfeksiyonlar, orta kulaktaki kemiklerin eklem yerlerindeki sertleşme gibi önemli sayılan sebeplerden oluşabilir. Bunların dışında baş ve boyundaki damarlarda genişleme ya da denge ve işitmeyi sağlayan sinirden oluşan tümörden kulakta çınlama olabilir.https://www.kunfeyekun.org Bu sorunlardan dolayı kulakta işitme kaybı olabilir. İnsanlarda alerji etkisinden, bazı sakinleştirici ilaçlar, antibiyotikler, aspirin ve bazı romatizma ilaçlarının kullanımı da kulak çınlamasına sebep olabilir. Bu nedenle kulak çınlamasının gerçek sebebini bulmak önemli bir unsurdur. Kulak çınlaması genellikle işitme sinirlerinde ancak mikroskopta görünebilecek uçlarda oluşan hasarlardan dolayı olur. Sinir uçları ne kadar sağlıklı olursa, duyma doğru olarak sağlanır. Kişinin yaşının ilerlemesi de kulak çınlamasına neden olabilir. Çevredeki yüksek sesler de çınlamaya sebep olabilir. Bu etkiler müziğin yüksek sesle dinlenmesi gibi eylemlerden oluşabilir.

Kulak çınlaması nasıl tedavi edilmektedir?

Kulak çınlamasında özel bir tedavi yolu yoktur. Buna neden olan etkenin belirlenmesiyle, uygun bir tedavi uygulanabilir. Bu yüzden röntgen filmi çekilmeli ve denge testlerinin yapılmalıdır. Çınlamalar bazı ilaçların kullanılmasıyla kontrol altına alınabilir. Ancak bunda herhangi bir sebep tespit edilmezse, bazı tedbirler alınıp bu etkiden korunmaya çalışılabilir.

Müziğin yüksek seste dinlememesi yardımcı olabilir.
Kan basıncının sürekli olarak kontrol altında tutulması gerekir.
Dolaşım sisteminde bozukluğa sebep olduğundan, tuz alımının kısıtlanması faydalı olabilir.
Sinir sistemini uyarıcı kola, kahve ve sigara gibi alışkanlıklardan uzak durulmalıdır.
Kan akımının düzene sokulması için egzersizler yapılmalıdır.
Aşırı yorgunluktan kaçınmalı, arada dinlenme süreleri belirlenmelidir.
Sesten endişe edilmemelidir. Sesin insanlarda sağır edici etkisi bulunmaz. Ancak sesin maskelenmesine çalışılabilir.
Gergin ve sinirli etkilerden uzak durulmalıdır.

Kulak çınlamasında maskelenme nedir?

Kulak çınlaması sorunu daha çok etrafın sessiz olduğu zamanlarda daha etkili olmaktadır. Çınlamayla birlikte buna eşlik eden saat tıklaması gibi herhangi küçük bir ses rahatsızlığın artmasına neden olabilir. Bu yüzden doktorlar hastalara genellikle alçak sesle müzik dinlemelerini tavsiye edebilir. Bu tarzda statik bir sesin dinlenmesi hastaların rahatlamasına neden olabilir. Bu durum bazı hastalarda rahatlatıcı ses üretecek elektronik cihazlarla sağlanır. Kulak çınlamasını maskeleyen kulak işitme cihazının içine eklenen küçük elektronik bir parçadır. Bu parça hastayı rahatsız etmeden ses üreterek, hastanın oluşan kulak çınlamasını umursamamasını sağlamaktadır.


alıntı
 
Üst