Kudüs'te yüz yıllık Ramazan geleneği

enes61

KF Ailesinden
Özel Üye
9030_127426499925_110801779925_2602472_906535_n.jpg


Müslümanların ilk kıblesine ev sahipliği yapan kutsal şehrin üzerinde güneş batarken, Recai Sanduka 1918 yapımı topun fitilini ateşleyerek, bir kaç adım geri çekiliyor. Saniyeler sonra duyulan patlama, bir ramazan gününün daha bittiğini haber veren, Osmanlı döneminden kalma bir geleneğin de sesi...

Doğu Kudüs'te bu yüzyıllık geleneği sürdüren Sanduka ailesinden Recai Sanduka, büyük dedesinden miras kalan bu özel görevi yerine getirdiği için çok mutlu... "Eski Şehir'de yaşayan herkes bu sesi duyduğunda iftar zamanı geldiğini anlıyor" diyen Sanduka, evinde iftar sofrasına en son oturan olmaktan da şikayetçi değil. "Bir geleneği canlı tutuyorum" sözleriyle hissettiklerini anlatan Filistinli, yanında getirdiği su ile iftarını tarihi ramazan topunun yanında açıyor.

Sanduka ailesi, orucun açıldığını duyuran topun ateşlenmesi görevini, Osmanlı döneminden bu yana yaklaşık 100 yıldır sürdürüyor. Recai Sanduka bu görevi son 20 yıldır yaparken, meşaleyi devralmaya hazırlanan yirmi dört yaşındaki oğlu Nebil top kullanma üzerine kurs almış.

Doğu Kudüs'e hakim bir tepedeki mezarlık içinde bulunan yüzyıllık top, imsakta da orucun başladığını haber vermek için Kudüslüler'in hizmentinde..

İftarın topla duyurulmasına, Osmanlı döneminde bir topun bağışlanmasıyla başlanmış. 20 yıl kadar önce ise eski top, yine bağış olarak Ürdün tarafından yeni bir topla yer değiştirilmiş.

İsrail'in tüm çabalarına rağmen her ramazanda imsak ve iftar için topunun başına giden Recai Sanduka, diğer Filistin şehirlerinde artık unutulan bu geleneği ayakta tutmaya kararlı...

Dünya Bülteni
 
Üst