Kuaförlük mesleği işletmesi günah mı?

  • Konuyu başlatan Misafir Sorusu
  • Başlangıç tarihi
M

Misafir Sorusu

Ziyaretçi
Hocam merhaba, Ben sanayi sektöründe erkeklerin %90 çoğunlukta olduğu bir meslekte çalışıyordum. Nişanlım bu durumdan rahatsız olup beni bayanların olduğu bir mesleği yapmamı istedi.

Kendisi de zaten güzellik sektöründe işletme sahibi idi. Ortaklığını bozdu. Bana beraber bir yer açalım diye teklif sundu. Eğitimleri aldım. Şimdi açacağımız iş yeri bay bayan güzellik salonu olacak erkek tarafinda nişanlim bayan kisminda ben durucağım. Fakat araştırdığım kadarıyla erkeklerin kuaförlük yapması günah ve ağda konusunda her bölgeye ağda yapılması dinen uygun değilmiş. Şimdi müşteriye şuranı ağda yaparım buranı yapamam diyemiyorsun. Müşteri kaybederim çünkü kabul etmez kişi. Kuaförlük sektöründe erkek kuaförler daha başarılı olduğu için kadınların tercihi bu yönde. İşinde uzman bayan kuaför bulmak da zor. Bayan kuaförler genelde kaş bıyık ağda vs işler de daha uzman saç alanında iyi olanı bulmak mesele. Günümüz şartlarında müşterinin talep istekleri doğrultusunda haraket etmek gerekirse bu şekilde. Diğer taraftan kira vergi faturalar yüklü ödeyemediğin zaman icra kağıtları eline geliyor. Kazandığım paranın belirli bir kısmı haram olacaksa ne yapmak lazım. Bu işi yapmazsam daha ne yapabilirim ki. Meslek sahibi yeniden olmak zaman ve tecrübe ister hele ki yaş faktörün varsa.

Maddi açıdan çok ciddi sıkıntılarımız var iş yerini açıp toparlanmayı düşünüyoruz. Nişanlımın da işi yok şuan benim de. Bir şeyler yapabilmemiz için çalışıp para kazanmamız lazım. Sizce bu durumda zaruriyet yok mudur.
 

KaraHilal

Çalışkan Üye
Bayanlar için kuaförlük mesleği günah mı? Ordan kazanılan para haram olur mu?

Değerli kardeşimiz,

Kuaförlük yapmak haram değildir. Ancak kuaförlük yaparken haram durumlardan sakınmak gerekir. Süslenme konusunda dinimizin ölçülerine göre hareket etmek gerekir.

Her hangi bir mesleği icra etmenin caiz olup olmaması, yapılan işlerin dine uygun olup olmamasına bağlıdır. Dinen meşru olan işlerin yapılmasına vesile olan meslekleri icra etmek caiz; dinen meşru olmayan işlerin yapılmasına vesile olan meslekleri icra etmek ise caiz değildir.

Kadın olsun erkek olsun her Müslümanın, vücudundan örtülmesi gereken yerlerini örtmesi dini bir yükümlülüktür. Mecbur kalınmadıkça bu bölgelerin (avret mahallinin) açılması caiz değildir.

Kadının erkeğe karşı avret mahalli eller, ayaklar ve yüzü hariç tüm bedenidir. Kadının kadına karşı avret mahalli, diz kapağı ile göbek arasıdır. Zaruret ve ihtiyaç olmadan bu yerlerin dışındaki uzuvların başka kadınlara veya erkeklere gösterilmesi caiz değildir.
Ayrıca kaş alma ve kadınların saçlarını kesmeleri ile ilgili bazı sahih hadisler vardır. Dikkat çekmek, daha güzel görünmek amacıyla, yaratılıştan verilmiş olan özellik ve şekillerin değiştirilmesi İslâm dininde, fıtratı bozma kabul edilerek yasaklanmıştır.

Hz. Peygamber (s.a.v.) bir hadislerinde,
“Allah yüz tüylerini yolan ve yolduran kadına lânet etsin...” (Buhârî, “Libâs”, 84; Müslim, “Libâs”, 120)​
buyurmuş olup, bu yasağın hangi nevi fiilleri kapsadığı İslâm hukukçuları arasında tartışma konusu olmuştur. Kadının saçını kısaltması câiz, traş etmesi ise mazeret yoksa haram görülmüştür.

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) hacda ihramdan çıkılırken erkeklerin saçlarını traş etmelerini, ama kadınların saçlarının dörtte birini keserek kısaltmalarını istemiş, "Erkeklere traş, kadınlara kısaltma vardır." (Ebû Dâvûd, menâsik 7 8; Nesâî, zînet 4; Tirmizî, hac 75); buyurmuştur.

Bir başka hadis de şöyledir:
"Rasulullah (s.a.v.), kadınlara benzemeye çalışan erkeklere ve erkeklere benzemeye çalışan kadınlara lanet etti." (Buhari, Libas, 62).​
Yukarıda belirtilen ölçülere uymak şartıyla, bayanların bayanlara kuaförlük yapmalarında bir engel bulunmamaktadır.
 

KaraHilal

Çalışkan Üye
Bayanların kuaföre gitmesi caiz midir? Ya da bayanların saçlarını kestirmelerinin hükmü nedir?

Değerli kardeşimiz,

Kadının bayan kuaförüne gidip saçlarını düzeltmeleri caizdir. Ancak kuaförde yabancı erkeklerin olmaması gerekir.
Hanımların saçını kesmelerine iki açıdan bakmak gerekir. Birincisi: Saç kadının süsü ve zinetidir. Bir yerde kadını erkekten ayıran en önemli bir özelliğidir. Bundan dolayı hiçbir meşru sebep yokken ve mazeret bulunmazken kadının saçını kesmesine müsaade edilmez. Ancak bakımında ve kurutulmasında birtakım zorluklarla karşılaşırsa, kısaltmasında bir mahzur olmamalıdır.
Bunun sünnette bir delilinin varlığına gelince; Kenzü’l-Ummal’da şu meâlde bir hadis-i şerif kaydedilmektedir:
“Ezvac-ı tâhirat, Peygamberimizin hanımları kulak yumuşağını geçmeyecek miktarda saçlarını kısaltırlardı.”1​
Burada gözden uzak tutulmaması gereken önemli diğer bir nokta da, kadının saçını keserken erkeğe benzeme gibi bir niyetinin bulunmaması lâzımdır veya saçını erkek tıraşı gibi yapmamalıdır. Çünkü hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz (asm) şöyle buyurmaktadır:
“Allah, kadınlardan erkeğe benzemeye özenenleri İlâhi rahmetten uzak kılsın.”2, 3.​
Kaynaklar:
1 Kenzü’l-Ummal, III/35. Müsned’in kenarı.
2 Ebû Dâvud, Libas: 31.
3 Bu konu için "Kadın, Evlilik ve Aile" isimli kitabımıza bakılabilir.
(bk. Mehmed PAKSU, Aileye Özel Fetvalar)


Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
 

selçuk111

Yeni Üye
Üye
ben engelliyim kas hastasıyım bayram öncesi kuaföre gitdim saçımı kestirdim vücut bakımı yaptırdım avret bölgesi kol altı agda yaptırdım ailem evde yaparken zorlanıyo bende kuaföre gidelim dedim acaba caizmi
 

sahasan

KF Ailesinden
Özel Üye
ben engelliyim kas hastasıyım bayram öncesi kuaföre gitdim saçımı kestirdim vücut bakımı yaptırdım avret bölgesi kol altı agda yaptırdım ailem evde yaparken zorlanıyo bende kuaföre gidelim dedim acaba caizmi

@selçuk111 öncelikle Allah kolaylık versin sorduğunuz sorunun birebir cevabını bulamadım ancak aşağıda linkini vereceğim konuda benzer bir soru kızı ve gelininin hasta babaya bakması hususunda cevap verilmiş, dilerseniz oradan okuyunuz:

"Gelin de kayın babasının bir kızı sayılır. Bir kızın da, bir gelinin de –normal şartlarda-babasının mahrem yerlerine bakması veya dokunması caiz değildir. Bu işi yapacak durumda ise yapması gereken eşidir. Fakat, başkaca bir çare yoksa, kızı veya gelini –ihtiyaç olduğu zaman- babasının/kayın babasının en mahrem yerlerinin bakımını yapması caiz olmanın ötesinde –çok sevaplı- bir vecibedir. Mümkün olduğunca eldiven takması, hem sağlık hem dokunma açısından daha uygundur. "

// Yatalak hastanın abdest alması hususu
 
K

kuafor

Ziyaretçi
cok tesekkur ederiz gunumuzun vurdumduymaz dünyasında insanlar alıştıkları şeyler doğru geliyor, islamiyetin gercekte nasil oldugu konusuna dikkat eden insafli vicdanli Allah dan korkan nesiller yetişecek insaAllah
 
Üst