Kesimden önce kusuru tespit edilemeyen bir hayvanın, kurban edildikten sonra hasta olduğunun..

Münzevi

KF Ailesinden
Özel Üye
Kesimden önce kusuru tespit edilemeyen bir hayvanın, kurban edildikten sonra hasta olduğunun anlaşılması ve etinin yenilmeyeceğine dair uzmanlarca karar verilmesi halinde, kurban dinen geçerli midir?

Bir hayvanın kurban edilebilmesi için, hayvanda bazı kusurların bulunmaması gerekir. Satın alınırken kurbana engel bir kusuru olan hayvan kurban olarak kesilemez. Hayvan kusursuz olarak satın alınıp da, alıcının elinde iken kurban olmaya engel bir kusurun ortaya çıkması halinde, kişi zenginse ayıbı olmayan başka bir hayvan alıp keser.
Yoksulsa yeni bir hayvan alıp kesmesine gerek yoktur (Merğinânî, el-Hidâye, IV, 74-75; Kâsânî, Bedâiu‟s-Sanâi, Beyrut 1982, V, 68; Mehmet Zihni, Nîmet-i İslam, 602).
Kurbanlık hayvanın hasta olduğu, kesildikten sonra ortaya çıkmış ve sağlık sebebiyle etinin imha edilmesi gerekmiş ise, bu durumda iki ihtimal söz konusudur:
a) Satıcıya rücu edilip kurban bedelinin geri alınmış olması. Bu durumda, kurban kesme günleri henüz çıkmamış ise, yeni bir kurban alıp kesmek gerekir. Kurban bedeli, kurban kesme günlerinden sonra iade edilmiş ise, bu para fakirlere verilir.
b) Kurban bedeli satıcıdan geri alınamamışsa kişinin yeniden bir kurban kesmesi gerekmez. Ancak imkânları yerinde ise ve henüz kurban kesim günleri geçmemiş ise, ikinci bir kurban kesmesi ihtiyata daha uygundur.
 

ma'vera

Emektar
Özel Üye
Peki, satıcı bu durumda parayı iade hususunda dinen mes'ul mü dür? Yoksa buradaki hüküm etik olarak mı geçerli?
Ya da kısmen eti yenebilecek durumda ise, para iadesi yapılan alıcı, bu yenen kısmı satıcıya vermeli mi?
 

Münzevi

KF Ailesinden
Özel Üye
Peki, satıcı bu durumda parayı iade hususunda dinen mes'ul mü dür? Yoksa buradaki hüküm etik olarak mı geçerli?
Ya da kısmen eti yenebilecek durumda ise, para iadesi yapılan alıcı, bu yenen kısmı satıcıya vermeli mi?


Kurban satıcının elinden cıktıktan sonra herşey bitermi sorusu aklımıza gelen ilk soru olmakla beraber cevaba geçelim. Satıcı alıcıyla her koşulda anlaşmışsa yapılacak birşey yoktur, satıcınında kurbanı kurban olmaya elverişli duruma getirdikten sonra satmalıdır, aksi halde mü'min kardeşini kandırmak doğrumudur sorusu cıkar? Böyle bir durumda satıcıya tekrar gidilir sorulur gerekli işler yapıldıktan sonra satıcı malı almak istemezse kurban için vakit müsait ve dinen kişi yükümlüyse yani kurban kesme sarlarını tekrar taşıyorsa yeni bir kurban alıp kesmelidir.Fakirse gerek yoktur.Kısmen etik olarakda diyebiliriz.Anlamadığınız kısımda tekrar sorabilirsiniz.
Herşeyin doğrusunu Allah bilir.

Kendi rey'im :)
 
Üst