Keçiboynuzu tozu nerelerde kullanılır?

ma'vera

Emektar
Özel Üye
Keçiboynuzu Türkiye’de Akdeniz Bölgesinde doğal ortamda hiçbir zirai ilaç kullanılmadan yetişen bir meyvedir. Harnup unu ise tamamen organik olan keçiboynuzu meyvelerin çekirdeklerinden ayrılması, ısıl işlemle kavrulması ve takiben öğütülmesi ile elde edilmektedir.

Harnup unu, kafein içermemesi ve tat açısından kakaoya olan benzerliğinden dolayı kek, bisküvi, çikolata, sarelle, kakaolu içecek gibi birçok ürün grubunda geniş kullanım alanına sahiptir.

Üretimi esnasında hiçbir katkı maddesi kullanılmaması ve keçiboynuzu meyvesinin zirai ilaç kullanılmadan doğada kendiliğinden yetişebilmesi harnup ununun sağlıklı beslenmeyi tercih eden tüketiciler tarafından tüketimini arttırmaktadır.

Keçiboynuzu unu gluten içermemesi nedeni ile “çölyak” hastaları tarafından rahatlıkla kullanılabilmektedir. Çölyak hastalığı bağırsaklardaki sindirimi sağlayan villus denilen yapıların bozulmasına sebep olan ve dolayısıyla da yiyeceklerdeki besinin emilmesini engelleyen ve ince bağırsakta hasarlar oluşturan bir sindirim hastalığıdır.

Günümüzde çölyak hastalığının ilacı bulunmamaktadır ve hastaların uygulaması gereken tek tedavi yöntemi ise uzman hekim tarafından önerilen gluten içermeyen besinlerle ömür boyu diyet uygulamaktır.

Keçiboynuzu Tozunun Besin Değerleri Enerji: OrtaProtein: OrtaYağ: DüşükDoymuş yağ: DüşükKolesterol: YokKarbonhidratlar: YüksekLif: YüksekSodyum: DüşükTemel vitamini: NiyasinTemel minerali: Kalsiyum

Keçiboynuzu meyvelerinin kurutulup öğütülmesiyle elde edilen harnup tozu, görünüş olarak çikolataya benzese de tat bakımından daha farklıdır. Keçiboynuzu tozu bazo tatlandırıcılar yardımıyla daha lezzetli hale getirilebilir. Keçi boynuzu tozu pasta ve tatlı yapımında da yaygın olarak kullanılmaktadır. Keçiboynuzu, lif dokusu ve kalsiyum minerali bakımından kakaodan zengin olmasının yanında daha az kalori taşıması bakımından da daha tercih edilebilir durumdadır.

Keçiboyunuzu tozunun içeriğindeki karbonhidratlar sakaroz, aldoz şekeri ve galaktozdur. Keçibonyuzu ayrıca zamklı maddeler ve pektinler de bulundurur. Keçiboynuzu tozu çikolataya düşkün insanlar için sağlıklı bir alternatif teşkil etmektedir. Keçiboynuzu tozu ile ilgili bir uyarı: düşük karbonhidrat tüketimi gerektiren diyetleri uygulayanların harnup tozundan uzak durmalarında fayda olabilir. Keçiboynuzu tozunu satın alırken ağzı sıkı kapatılmış ve iyi muhafaza edilmiş ürünleri tercih etmenizde keçiboynuzu tozu faydaları açısından yarar vardır. Zaten artan keçiboynuzu tozu kullanımı ile birlikte keçiboynuzu tozu fiyatı düşmüştür. Keçiboynuzu tozunun kullanımı ile satın alımı arasında geçen sürede harnup tozunu serin, ışık almayan, nem, küf ve haşerelerden uzak bir yerde saklamanızda fayda vardır.

Keçiboynuzu Unu (103 gram) Analiz Değerleri:

-Toplam Kalori 229 (959 kJ)

-Toplam Yağ 1 g

-Toplam Protein 5 g

-Toplam Karbonhidrat 92 g

-(Toplam Şeker 51 g)

-Kolesterol 0 mg

-Kafein 0 mg


Keçiboynuzu Unu ( harnup özü ) İle Tarifler

Keçiboynuzu ile Kahvaltılık
1.5 Çorba kaşığı Keboy
1.5 Çorba kaşığı Bal veya Pekmez
1 Su bardağı Tahin

Tahin bir kaseye konur ve harnup ilave edilerek iyice karıştırılır. Damak tadınıza göre bal veya pekmez (şeker) ilave edip ekmeğe sürülerek yenir. Her yaş için nefis bir kahvaltılıktır. Çocuklara ve gelişme çağındakilere yemekler arasında verebileceğiniz en sağlıklı şey, bir dilim ekmek üzerine sürülmüş KEBOY'lu tahin olacaktır.

Keçibonuzu Unu ( harnup özü ) ile Süt
1 Bardak Süt
1 Tatlı kaşığı Bal veya Şeker
1 Tatlı kaşığı Keçiboynuzu Unu

Su bardağına koyduğunuz bir tatlı kaşığı keçiboynuzu özü üzerine karıştırarak süt ilave edilir. Bal veya şeker ilave edilir ve iyice karıştırılır. Çeşni olarak bıçak ucu ile vanilya ilave edilir. (Vanilya yerine kahve kreması da kullanılabilir.)

Sıcak Harnup Özü
1 Çay bardağı sıcak su
1.5 Çay kaşığı harnup özü
1-2 Çay kaşığı bal veya şeker

1.5 Çay kaşığı Harnup unu bardağa konulur ve üzerine bıçak ucu ile tarçın ilave edilir. Üzerine karıştırılarak sıcak su , bal veya şeker ilave edilerek servis yapılır. ( Tarçın yerine Kahve kreması da kullanılabilir.)

Yoğurtlu Keçiboynuzu Özü
1 Bardak yoğurt
2 Tatlı kaşığı bal veya şeker
2 Tatlı kaşığı Keçiboynuzu Özü

Kişi sayısına göre miktarlar aynı oranda arttırılarak derince bir kasede karıştırılıp servis
yapılır.

Muzlu Rulo Pasta
Malzemesi:
6 Yumurta
6 Fincan un
6 Fincan şeker
4-5 parmak muz ve rendelenmiş limon kabuğu

Bir tencerede yumurta ile şekeri yoğurt kıvamına gelinceye kadar çırpınız. Rendelenmiş limon kabuğu ve unu ilave edip hemen karıştırınız ve fazla beklemeden yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dökünüz. ( 1 cm. kalınlığında), orta sıcaklıkta hafif pembe oluncaya kadar (20-25 dakika) pişiriniz.

Ilık iken içine hazırladığınız kremayı sürünüz.(7 no.lu tarif) . Rulonun başlangıç kenarına 3-4 adet soyulmuş muzu bütün olarak diziniz. Uzun kenarı boyunca kağıtsız olarak rulo yapınız, rulo üzerine tekrar krema sürünüz. Dövülmüş fındık ve ince yuvarlak kesilmiş muz ile süsleyin.

Piramit Pasta ( Mozaik Pasta )
Malzemesi:
300 gr. Bisküvi
1 Yumurta
1 Su bardağı şeker
1 Su bardağı süt
1 Çay bardağı Harnup Unu ( harnup özü )
1 Paket margarin
Biraz fındık ve yeşil fıstık

Margarini kaynayan su buharında eritiniz. İçine şekeri ilave edin. Şeker eriyince süt, harnup unu ve yumurtayı yediriniz. Bisküvileri ufak ufak parçalayarak hepsini karıştırınız. Yağlı kağıt üzerine boşaltınız ve kağıda sararak arzu ettiğiniz şekli veriniz. Buzdolabında beklettikten sonra yağlı kağıttan çıkararak dilimler şeklinde servis yapınız.

Keçiboynuzu Özü ile Krema

Malzemesi:
2.5 Su bardağı süt
1 Su bardağı toz şeker
3 Çorba kaşığı Keçiboynuzu Unu
1 Yumurtanın sarısı
1 Paket margarin
Vanilya ve rendelenmiş limon kabuğu

Bir tencerede Keçiboynuzu unu, toz şeker, yumurta sarısı, vanilya ve limon kabuğu rendesini karıştırınız ve sütü yavaş yavaş ilave ederek ateş üzerinde karıştıra karıştıra pişiriniz. Koyulaşınca bir paket margarini ilave edip, ateşten alınız ve karıştırarak soğutunuz. Hazırladığınız kek veya pastalarda krema olarak kullanınız.

Keçiboynuzu Özü ile Brownies ( Kek )
Malzemesi:
1.5 Bardak tereyağı veya margarin
1.5 Çay bardağı bal veya şeker
1.5 Bardak Harnup Özü
1 Çay kaşığı vanilya
1 Çay bardağı yoğurt
1 Bardak kepekli un
1 Çay kaşığı kabartma tozu
1.5 Bardak kıyılmış ceviz veya başka çerez

İlk dört malzemeyi iyice karıştırın, sonra yoğurt ilave edin ve karıştırmaya devam edin geri kalan 3 malzemeyi ilave edin. Orta sıcaklıkta 25 - 30 dakika pişiriniz. Soğuduktan sonra kareler şeklinde kesin, değişik çerezlerle süsleyerek servis yapınız.

Harnup Unu ile Muhallebi

Malzemesi:
1 Lt. süt
2 Su bardağı su
1.5 Su bardağı şeker
50 gr. Margarin
1 Yumurta
1 Çay bardağı harnup unu
Un

2 kaşık un ve margarini koyarak hepsini karıştırarak pişiriniz. Muhallebi kıvamına gelince kaselere konarak dolapta soğutulduktan sonra üzerine fındık, fıstık, dondurma konularak servis yapılır.

keboy
 
Moderatörün son düzenlenenleri:
F

Fatoş aktepe

Ziyaretçi
Keçi boynuzu özünü tozuyla beraber karıştırıp 1yaşındaki çocuğa yedirebilirmiyiz
 
Üst