Kadir Gecesi Hakkında Hadisler

kurtuluş

KF Ailesinden
Özel Üye
96 "Hz. Aişe (radıyallahu anha) anlatıyor: ""Resûlullah (aleyhissalatu vesselam) vefat edinceye kadar Ramazan'ın son on gününde itikafa girer ve derdi ki: ""kadir gecesini Ramazan'ın son on gününde arayın"". Resûlullah (aleyhissalatu vesselam)'dan sonra, zevceleri de itikafa girdiler."" Bir başka rivayette şöyle denir: Resûlullah (aleyhissalatu vesselam) her Ramazan'da itikafa girerdi. Akşam namazını kılar kılmaz itikaf mahaline gelirdi. Ravi der ki: Bir gün Hz. Aişe de itikaf için izin istedi. Resûlullah (aleyhissalatu vesselam) izin verdi. Mescidin içinde itikaf için bir çadır kuruldu. Bunu Hafsa validemiz (radıyallahu anha) işitti, O'nun için de bir çadır kuruldu. Arkadan Zeyneb (radıyallahu anha) validemiz için de bir çadır kuruldu. Sabah olup da Resûlullah (aleyhissalatu vesselam) hücresinden çıkınca dört çadır kurulduğunu görür ve ""Bunlar da ne?"" diye sorar. Durum haber verilince: ""Onları bu işe sevkeden şey nedir, Allah'ın rızasını kazandıracak bir amel düşüncesi mi? Hayır! Derhal kaldırın, gözüm görmesin!"" emretti. Çadırlar kaldırıldı. O Ramazan Resûlullah (aleyhissalatu vesselam)'da itikafı terketti. Şevval'in son onunda itikafa girdi."" Bir diğer rivayette şöyle denir: ""Resûlullah (aleyhissalatu vesselam) çadırların kaldırılmasını emretti. Derhal yıkıldılar. O yıl itikafa girmeyi Ramazan'da terketti, Şevval ayının ilk onunda yerine getirdi."""
97 "Ebu Said (radıyallahu anh) anlatıyor: ""Biz Hz. Peygamber (aleyhissalatu vesselam)'le birlikte Ramazan'ın orta on gününde i'tikafa girdik, yirminci günün sabahı olunca eşyalarımızı (evlerimize) taşıdık. Resûlullah (aleyhissalatu vesselam) (bir hutbe irad etti ve) sonra şunu söyledi: ""İtikafa girmiş olanlar, itikaf mahallerine dönsünler. Zira bu gece bana kadir gecesinin hangi gece olduğu gösterilmişti, sonra unutturuldu. Siz, son onda ve tek gecelerde arayın. Ayrıca bu gece kendimi su ve çamur içinde secde eder gördüm."" Resûlullah (aleyhissalatu vesselam) itikaf mahalline dönünce, o günün sonuna doğru hava bozdu. Mescid o sıralarda (üzeri dallarla örtülmüş) çardak şeklindeydi. Hz. Peygamber (aleyhissalatu vesselam)'in burnu ve burun yumuşağı üzerinde su ve çamur bulaşığını gördüm. Bu gece 21. gece idi."""
866 "İmam Malik in Muvatta'da kaydına göre şu rivayet kendine ulaşmıştır: ""Hz. Peygamber (aleyhissalatu vesselam)'e ümmetinin ömrü gösterilmiş. Resûlullah (aleyhissalatu vesselam), önceki ümmetlerin ömrüne nisbetle kısa olduğu için, amelde onların uzun ömürde işlediklerine yetişemezler diye bu ömrü kısa bulmuş. Bunun üzerine Cenab-ı Hakk bin aydan hayırlı olan kadir gecesi'ni vermiştir."""
867 "İbnu Ömer (radıyallahu anh) anlatıyor: ""Resûlullah (aleyhissalatu vesselam)'a kadir gecesi (Ramazan'ın neresinde?) diye sorulmuştu. ""O, Ramazan'ın tamamında!"" diye cevap verdi."""
868 "İbnu Ömer (radıyallahu anhüma) anlatıyor: Hz. Peygamber (aleyhissalatu vesselam)'in ashabından bazılarına (radıyallahu anhüm), rüyalarında, kadir gecesinin Ramazan'ın son yedisinde olduğu gösterildi. Rüyaları kendisine anlatılınca Efendimiz (aleyhissalatu vesselam): ""Görüyorum ki, rüyanız son yediye tetabuk etmektedir. Öyleyse, kadir gecesini aramak isteyen son yedide arasın"" buyurdu."""
869 "Buhari'nin Hz. Aişe'den kaydettiği bir rivayette, Resûlullah (aleyhissalatu vesselam) şöyle demiştir: ""kadir gecesini, Ramazan'ın son onunda arayın""."
870 "Ebû Said (radıyallahu anh) anlatıyor: ""Resûlullah (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki: ""kadir gecesi bana (bugün rüyamda) gösterildi, (şu anda hangisi olduğunu unuttum). O gecenin sabahında kendimi su ve toprak içinde secde eder buldum."" Derken hava bozdu, yağmur başladı. Zaten mescid çardak şeklindeydi (üstü ağaç dallarıyla örtülü idi). Resûlullah (aleyhissalatu vesselam)'ın burnu (alnı) üzerinde ve burun yumuşaklarında su ve toprak bulaşığını gördüm. O gün Ramazan'ın yirmi birinci sabahıydı."""
871 "Abdurrahman İbnu Ubeyd es-Sunabihi Hz. Bilal-i Habeşi (radıyallahu anh)'den nakledilen şu hadisi rivayet eder: Hz. Bilal, Resûlullah (aleyhissalatu vesselam)'ın kadir gecesi hakkında şöyle söylediğini işitmiştir: ""O, son ondan yedinin ilkidir: Yani yirmi üçüncü gece."""
872 "İbnu Abbas (radıyallahu anhüma): ""kadir gecesini (Ramazan'ın) yirmi dördünde arayınız"" buyurdu."
873 "Zirr İbnu Hubeyş anlatıyor: ""Ubey İbnu Ka'b (radıyallahu anh)'a dedim ki, ""İbnu Mes'ud (radıyallahu anh): ""Bütün sene geceleri kalkan kimse kadir gecesine tesadüf edebilir diyormuş (ne dersiniz?)."" Bana şu cevabı verdi: ""Kendisinden başka ilah olmayan Zat-ı Zülcelal'e yemin olsun, kadir gecesi Ramazan ayındadır. Ve o gece, Resûlullah (aleyhissalatu vesselam)'ın bize kalkmamızı emrettiği gecedir, o da yirmi yedinci gecedir. Bunun emaresi, o gecenin sabahında güneşin beyaz ve ışınsız olarak doğmasıdır."""
874 "Yusuf İbnu Sa'd anlatıyor: ""Hasan İbnu Ali (radıyallahu anhüma), Hz. Muaviye'ye biat ettikten sonra, bir adam yanına gelip: ""Mü'minlerin yüzünü kara ettin (veya: Ey mü'minlerin yüzünü karartan adam) (diye öfkesini) dile getirdi. Hz. Hüseyin (radıyallahu anh) adama (tatlılıkla mukabele etti): ""- Allah'ın rahmetine banasıca, niye böyle şiddetli çıkışıyorsun. Nitekim Resûlullah (aleyhissalatu vesselam) Beni Ümeyye'yi (sağken rüyasında, tek tek halife olup) minbere çıkmış gördü. Bu onu üzmüştü ki şu ayetler indi: ""Biz sana Kevser'i verdik"" (Kevser 1). ""Biz onu sana kadir gecesinde indirdik. kadir gecesinin (o büyük fazilet ve şerefini) sana bildiren nedir? kadir gecesi bin aydan hayırlıdır (Bu gece senden sonra Beni Ümeyye'nin saltanat süreceği) bin aydan hayırlıdır."" Kasım İbnu'l-Fadl (merhum der ki: ""Beni Ümeyye'nin iktidar müddetlerini ay olarak saydık, tam bin aydı, ne fazla ne eksik."""
1838 "Hz. Aişe (radıyallahu anha) anlatıyor: ""Ey Allah'ın Resülü, dedim, şayet kadir gecesine tevafuk edersem nasıl dua edeyim?"" Şu duayı okumamı söyledi: ""Allahümme inneke afuvvun, tuhibbu'l-afve fa'fu anni. (Allahım! Sen affeedicisin, affı seversin, beni affet."""
3002 "Bir rivayette şöyle gelmiştir:""kadir gecesinin, kim sevabına inanıp onu kazanmak ümüidiyle ihya ederse geçmiş günahları affedilir.'' Buhari, Ramazan kıyamı ile, kadir gecesi kıyamı üzerine ondan merfu rivayet kaydeder."
4530 "Tirmizi, bir diğer rivayette Ebu Hüreyre radıyallahu anh'tan şu ziyadeyi kaydetmiştir: ""Ondaki her bir günün orucu bir yıllık oruca (sevabca) eşittir. Ondaki bir gece kıyamı (ibadetle ihya edilmesi) kadir gecesinin kıyamına (ihyasına) eşittir."""

Kaynak :kütübi sitte
 

kurtuluş

KF Ailesinden
Özel Üye
" Mekke döneminde inmiştir. 5 âyettir. Sûre, Kadir gecesini anlattığı için bu adı almıştır. Kadr, azamet ve şeref demektir

97 - KADİR

Bismillahirrahmanirrahim

1. İnna enzelnahü fiy leyletilkadr

2. Ve ma edrake ma leyletülkadr

3. Leyletülkadri hayrün min elfi şehr

4. Tenezzelülmelaiketü verruhu fihabiizni rabbihim min külli emr

5. Selamün hiye hatta matle'ılfecr

Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın ismiyle.

1- Biz o (Kur'ân)nu Kadir gecesinde indirdik.

2- Kadir gecesinin ne olduğunu sen nereden bileceksin?

3- Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır.

4- Melekler ve Ruh (Cebrail veya Ruh adındaki melek) o gece Rablerinin izniyle, her iş için inerler.

5- O gece, tanyeri ağarıncaya kadar süren bir selâmettir.
 
Üst