Kadir Gecemiz Mübarek Olsun...‏

sultan_mehmet

© ◄ كُن فَيَكُونُ ►
Yönetici
Forum Administrator
Şüphe yok ki biz o Kur'an'ı Kadir Gecesi'nde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sana ne bildirdi. Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Cebrail o gecede Rablerinin izniyle her bir iş için peyderpey inerler. O gece fecrin doğuşuna kadar selâmettir." (Kâdir; 1-5)

Kadir Gecemiz Mübarek Olsun..
 

enderhafızım

Tecrübeli
Rahman Rahim olan Allah’ın adıyla


Kadir Süresi


1- Gerçek şu ki, biz onu kadir gecesinde indirdik.(1)
2- Kadir gecesinin ne olduğunu sana bildiren nedir?
3- Kadir gecesi, bin aydan daha hayırlıdır.(2)
4- Melekler ve ruh, (3) onda Rablerinin izniyle her bir iş için inerler.(4)
5- Fecrin çıkışına kadar bir esenliktir (selamdır) o.(5)



Tefhimul Kuran - Mevdudi


AÇIKLAMA


1. Burada "enzelnâ hu" (O'nu nazil ettik) kullanılmıştır. Bu cümlede Kur'an zikredilmemiştir. Ama maksat Kur'an'dır. Çünkü "inzal etmek" kendiliğinden Kur'an'a delalet etmektedir. Kur'an-ı Kerim'de bu şekildeki kullanımın çok örneği vardır. Bu kullanımlar bazen siyak ve sibakta, bazen kelamın uslübunda, bazen de zamirin neye ait olduğu önceden veya sonra zikredildiğinde geçerlidir. (Bkz. Necm an: 9) .
Burada "Biz Kur'an'ı Kadir gecesi inzal ettik" buyurulmuştur. Bakara suresinde de "Ramazan Ayı" ki insanlara yol gösterici, hidayeti, doğruyu ve yanlışı birbirinden ayırdetip açıklayıcı olarak Kur'an o ayda indirilmiştir" (Bakara 185) buyuruluyor. Bundan da anlaşılıyor ki, Allah'ın meleğinin Rasulullah'a Hıra'da ilk defa vahiy getirdiği gece, Ramazan Ayı'nın bir gecesiydi. Bu geceye mübarek gece denmiştir: "Biz onu mübarek bir gecede indirdik." (Duhan, 3)
Kur'an'ı bu gecede indirmenin iki anlamı olabilir: Birincisi, bu gecede bütün Kur'an, vahiy taşıyan meleklere intikal ettirilmiş ve ondan sonra, şartlara göre zaman zaman olmak üzere 23 senede, bu ayet ve sureleri Cebrail, Allah'ın emriyle Rasulullah'a getirmiştir.
Bu görüş İbn Abbas'a aittir. (İbn Cerir, İbn Münzir, İbn Ebi Hatim, Hakim, İbn Merduye, Beyhakî) . İkincisi, bu geceyi Kur'an'ın inzal edilmesinin başlangıcı kabul eden görüştür. Bu, İmam Şa'bî'nin kavlidir. Diğer bir kavil de İbn Abbas'tan nakledildiği gibidir. (İbn Cerir) . Her iki kavle göre de anlam, Kur'an'ın Rasulullah'a bu gece inmeye başladığına delalet eder. Aynı gece Alak suresinin ilk beş ayeti nazil olmuştur. İslâmî davetin gereği sırasında zaman zaman nazil olan ayet ve surelerin Allah'ın Rasulullah'a indirdiği anda düzenlenmediği açık bir gerçektir. Tam tersine, kainatın yaratılışı ve ona ait olan herşey ezelde tasarlanmıştır, hazırdır. Allah'ın yeryüzünde insan yaratması, ona peygamberler göndermesi, kitaplar vermesi ve sonunda Hz. Muhammed'in (s.a.) göndererek O'na da Kur'an indirmesinin bütün planı önceden hazırlanmıştı. Kadir gecesinde ise bu planın son kısmı uygulanmaya başlandı. Bütün Kur'an'ın vahiy taşıyan meleklere indirilmesi ise hiç garip değildir.
"Kadir", bazı müfessirlere göre "takdir" anlamındadır. Yani bu gece, Allah'ın, takdiri uygulamak için meleklere emir verdiği gecedir. Bunu Duhan suresindeki şu ayet teyid etmektedir: "O gece katımızdan her hikmetli emir sadır edilir" (Duhan 5) İmam Zuhrî diyor ki; "Kadir'in manası azamet ve şereftir." Yani o, çok azametli gecedir. Bu manayı teyid eden ayet aynı surenin şu ayetidir: "Bin aydan hayırlıdır."
Bu gecenin hangi gece olduğu sorulabilir. Ancak bu çok ihtilaflı bir konudur ve yaklaşık 40 görüş nakledilmiştir. Ama ümmetin büyük alimlerinin çoğunluğu, Ramazan ayının son on gecesinin tek gecelerinden biri olarak açıklamışlardır. Bu alimlerin çoğunun görüşü de 27. gece olduğu yolundadır. Bu konuda bazı sahih hadisler rivayet edilmiştir.
Ebu Hureyre'den, Rasulullah'ın, Kadir Gecesi'nin 27. ya da 29. gece olduğunu söylediği rivayet edilmiştir. (Ebu Davud, Tayalisî) İkinci rivayet yine Ebu Hureyre'den şu şekildedir: "O, Ramazan'ın son gecesidir." (Müsned-i Ahmed)
Zir b. Hubeyş, Ubey b. Kab'a Kadir Gecesi'ni sorduğu zaman yemin ederek ve istisna etmeden O'nun 27. gece olduğunu söylemiştir. (Ahmed, Müslim, Ebu Davud, Tirmizi, Neseî, İbn Hibban)
Ebu Zer'e bu konuda sorulduğunda şöyle demiştir; Hz. Ömer, Huzeyfe ve Rasulullah'ın ashabının pek çoğunun şüphesi yoktur ki o Ramazan'ın 27. gecesidir. (İbn Ebi Şeybe)
Ubade b. Sâmit, Rasulullah'ın şöyle buyurduğunu nakletmiştir: "Kadir Gecesi, Ramazan'ın son on gecesinin tek gecelerindedir. 21. 23. 25. 27. 29. gecesidir." (Müsned-i Ahmed)
Abdullah b. Abbas, Rasulullah'ın şöyle dediğini rivayet etmiştir: "Onu Ramazan'ın son on gecesinde arayın ki, ay bitmeden on veya dokuz gün kaladır veya yedi gün kala veya beş gün kaladır. (Buharî) Alimlerin çoğunluğu Rasulullah'ın bu sözünden kastın, "Tek'li gecelerde arayın" olduğunu söylemişlerdir.
Hz. Ebubekir'den (r.a) şöyle rivayet edilmiştir: 9 gün kala, 7 gün kala, 5 gün kala, 3 gün kala veya son gece denmesinden kasıt "bu gecelerde Kadir Gecesi'ni arayındır." (Tirmizî, Neseî)
Hz. Aişe (r.a) Rasulullah'tan şöyle rivayet etmiştir: Kadir gecesini Ramazan'ın son on gecesinin tek gecelerinde arayın. (Buharî, Müslim, Ahmed, Tirmizî) Hz. Aişe ve Abdullah b. Ömer'den şöyle rivayet edilmiştir: Rasulullah hayatı boyunca Ramazan Ayı'nın son on gününde itikafa girmiştir.
Bunun hakkında, Muaviye, İbn Ömer, İbn Abbas gibi sahabilerden bazı rivayetler mervidir; bu nedenle selef ulemasının büyük çoğunluğu Ramazan Ay'ının 27. gecesini Kadir Gecesi olarak kabul etmişlerdir. Galiba Kadir Gecesinin faziletlerinden feyz alınabilmesi, insanların bir gecelik ibadetle yetinmeyip daha fazla gecede ibadet etmeleri için Allah (c.c.) Rasulû, Kadir Gecesi'ne belli bir geceyi tayin etmemiştir. Burada şu soru sorulabilir: "Mekke'de gece iken dünyanın pek çok yerinde gündüz olduğuna göre, o bölgelere hiçbir zaman Kadir Gecesi gelmeyecek mi?" Cevabı şudur: Arapça'da "Gece" kelimesi çok kere gece ve gündüzü birlikte ifade etmek için kullanılır. Onun için Ramazan'ın bu tarihlerinde dünyanın her yerinde o günün önceki gecesi Kadir gecesi olabilir.
2. Müfessirler genellikle bunun anlamını şöyle açıklamışlardır: "O gecede yapılan iyi bir amel bin yıllık amelden daha hayırlı ve efdaldir." Kuşkusuz bu doğru bir sözdür. Rasulullah, bu gecenin ameli hakkında çok fazilet beyan etmiştir. Buharî ve Müslim'de Ebu Hureyre'den şöyle rivayet edilmiştir: "Bir kimse Kadir Gecesi iman ile, Allah'tan mükafat dileyerek ibadet için kıyam ederse, önceki bütün günahları affolunacaktır" Müslim'de Ubade b. Samit Rasulullah'tan şöyle rivayet etmiştir: "Kadir Gecesi Ramazan'ın son on gecesidir. Kim ki bu gecede ecir dileyerek ibadet için kıyam ederse Allah, onun önceki ve sonraki günahlarını affeder." Ancak ayetin kelimeleri şöyle değildir: "Kadir Gecesi'nde amel etmek bin ayda amel etmekten hayırlıdır." Ayette şöyle denilmiştir: "Kadir Gecesi bin aydan hayırlıdır." Buradaki bin aydan murad, 83 sene gibi ifadeler değildir. Araplarda büyük bir sayı anlatılmak istendiğinde "bin" kelimesi kullanılırdı. Bu nedenle ayetin anlamı "bu bir gece içinde o kadar büyük iyilik ve hayır yapılmıştır ki insanlık tarihinde uzun bir zamanda bile bu kadar hayırlı iş yapılmamıştır."
3. Bundan kasıt, Cebrail'dir. Fazilet ve şerefi dolayısıyla onun zikri diğer meleklerden ayrı olarak, yapılmıştır.
4. Yani o kendi kendine gelmez. Allah'ın izni ile gelir. "Her emir"den kasıt, Duhan suresi 5. ayetteki "emr-i hakim" (hikmete dayanan iş) tir.
5. Yani, akşamdan sabaha kadar bütün gece hayırlıdır ve her türlü şerden de korunmuştur.
KADİR SURESİNİN SONU




___________________________________________


kadir_gecesi_mesajlari_h48691.jpg





___________________________________________


Rahle: Kadir gecesi için neler söyleyebilirsiniz hocam?
Dr. Şerafeddin Kalay: Kur'an'ın kadir gecesinde indirilmesi ayrı bir meseledir. Kaynaklarda geçen bilgilere göre özet olarak şöyle diyebiliriz: Kur'an'ın Lehv-i Mahfuz'dan yeryüzü semasına inişi ramazanın son 10 gününde -hadislerden çıkarılan kuvvetli ihtimale göre 27. gecesinde- nüzul olmuşken, yeryüzüne yani Peygamber Efendimize Hira Mağarasında Ramazanın 17. günü nazil olmuştur. Lehv-i Mahfuzdan inen ayetler toplu bir şekilde gelirken dünyaya indiriliş süreci peyperpey olmuştur ve bu süre yaklaşık 22 yıl ve 22 ay sürmüştür. Bunun böyle olduğunu destekleyen sahih rivayetler mevcuttur...




___________________________________________




Kadir Gecesi, İmam-Hatipler, Kur'ân ve Siyer Dersleri
Abdullah Yıldız - Yeni Akit - 14.08.2012


Bu gece, inşallah Kadir Gecesi'dir.


Kur'ân-ı Mübîn'in "ikra': oku-anla-anlat" emri ile başlayan ilk beş âyetinin Hira'da Peygamberimize (s) inzal buyurulduğu kutlu gece...
Mutlak hakikatin bilgisi olan Vahy-i İlahi'nin insanlığın âfâkını kıyamete kadar aydınlatmak üzere son kez -Kur'ân olarak- gönderildiği gece...
Bin aydan yani matematik hesapla 82 küsur yıl gibi uzunca bir insan ömründen daha hayırlı, insan ömrüne gerçek amacını ve anlamını kazandıracak "ömre bedel" bir mübarek gece...
"Ramazan ayı ki o ayda Kur'ân; insanlara yol gösterici, doğru yola iletici, eğri ile doğruyu birbirinden ayırt edici olarak indirildi." (Bakara 2/185)
"Biz onu (Kur'ân'ı) kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen nereden bileceksin? Kadir gecesi bin aydan hayırlıdır. Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede Rablerinin izniyle her türlü iş için iner. O gece, tanyerinin ağarmasına kadar bir esenliktir."(Kadir suresi)
Tan yerinin ağarmasına kadar bir esenlik, selâmet ve rahmet sağanağı demek olan bu kutlu geceyi, kana kana Kur'ân okuyup ruhumuza sindirerek, kutlu mesajını bize gönderdiği için Kitabın Rabbine kıyam, rükû ve secde ile hamdederek geçirmek, böylece Kur'ân'ı kalplerimizin baharı kılmak gerekir.
Ancak, Kur'ân'ın kadrini ve kıymetini idrak etmek, yalnız bir gecede olup bitecek bir iş değildir. Hayatın kitabı olan Kur'ân-ı Kerim'i bir ömür boyu okuyup-anlamak ve hayatın bütün ân ve alanlarını O'nun şaşmaz ilkeleri doğrultusunda yaşamakla Kitabullah'ın kadrü kıymetini hakkıyla idrak edebiliriz.
Bu bağlamda, önümüzdeki eğitim sezonunda bütün okullarımızda Kur'ân-ı Kerim ve Siyer-i Nebi derslerinin seçmeli olarak okutulacak olmasını ve İmam-Hatip okullarının orta kısımlarının yeniden açılması ile, Kur'ân ve Siyer eğitiminin daha bir ciddiyetle yapılacak olmasını, Kitabullah'ın gereği gibi öğrenilip hayata aktarılması noktasında son derece önemli ve anlamlı buluyoruz. Belirtmeliyiz ki; her Müslümanın bir "hayat rehberi" olarak okuyup anlamak ve yaşamak zorunda olduğu Kur'ân-ı Kerim, "Yürüyen Kur'an" olan Allah Rasûlü'nün (s.) hayatı ve ahlâkı öğrenilmeden gereği gibi anlaşılamaz ve pratik hayata aktarılamaz. Hz. Ayşe annemizin "O'nun ahlakı Kur'ân'dı" beyanından hareketle; Peygamberimizin hayatının Kurân dersi ile birlikte işlenmesi de oldukça verimli ve yararlı olacaktır.
Bu sebeple, 4.sınıftan 5.sınıfa geçen çocuklarımızın İmam-Hatiplerin orta kısmına kaydedilmeleri ve 5-6-7-8.sınıflarda okutulması öngörülen Kur'ân ve Siyer derslerinin seçimini ısrarla hatırlatıyoruz.
Ve yine bu vesileyle, Kur'ân-ı Kerîm'in kadr-ü kıymetini şiir diliyle ifade eden Mehmed Emin Yurdakul'un "Kur'ân-ı Kerîm" şiirinden bir bölümünü sizlerle paylaşmak istiyorum:
"Bu kitap her insana için dışın öğretir.
Gökte, yerde, tende, canda bir Yaratan sezdirtir.
Her kişiye benlik verir, yol açar.
İnsanlık sergisine armağanlar astırtır.
Yürekleri iyilikle besler.
'El bağına girme' der, dost yarasın sardırtır.
Kur'ân bir anadır; her öksüze "Yavrum" diye seslenir.
Nice canları kardeş eder, birbiri için ağlatır.
Bu Kitap'tır; akıllara her bir şeyi sordurtur.
'Düşün sonra inan' der, doğru yollar gösterir.
Ululuğun yapılarını kurdurtur,
Çıplak dağlar yeşilletir, viran köyler şenletir.
Ey kardeşler! Şu küçücük armağanım atmayın;
Bir goncadır; Muhammed'in gül yaprağından derildi.
Sakın, bunu yapma çiçek demetine katmayın.
Bu şey size özünüzü açmak için verildi."
Kadir Geceniz mübarek olsun; Kur'ân-ı Kerîm'in kalplerimizi diriltmesine vesile olsun.
İmam-Hatiplerin orta kısmının açılması ile Kur'ân ve Siyer dersleri de, vahyin hayatımızı yeniden şekillendirmesine medâr olsun. Amin.
 

asya_kurt

◄ كُن فَيَكُونُ ►
Özel Üye

Kadr Sûresi (Kadir Suresi)

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

اِنَّآ اَنْزَلْنَاهُ فِي لَيْلَةِ الْقَدْرِ (1) وَمَآ اَدْرَيكَ مَا لَيْلَةُ الْقَدْرِ (2) لَيْلَةُ الْقَدْرِ خَيْرٌ مِنْ اَلْفِ شَهْرٍ (3) تَنَزَّلُ الْمَلَئِكَةُ وَالرُّوحُ فِيهَا بِاِذْنِ رَبِّهِمْ مِنْ كُلِّ اَمْرٍ (4) سَلاَمٌ هِيَ حَتَّى مَطْلَعِ الْفَجْرِ (5)

Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla
1 . Doğrusu Biz, onu Kadr gecesinde indirdik
2 . Kadr gecesinin ne olduğunu bilir misin sen?
3 . Kadr gecesi; bin aydan daha hayırlıdır
4 . Melekler ve Rûh, o gece Rablarının izniyle her iş için iner de iner
5 . O, tanyeri ağarıncaya kadar bir selâmettir








''Allah'ım! Sen çok affedicisin, çok cömertsin affetmeyi seversin öyleyse bizi de affet.''


Ey âlemlerin Rabbi! Dualarımzı kabul eyle!
 

kurtuluş

KF Ailesinden
Özel Üye
Allahım bizi razı olduğu kullarınıdan eyle.
Bizi cehennem ateşini haram kıl.
Rahmet ve merhametiyle razı olunmuş sekilde cennetine girebilmeyi nasip etsin.
Allahım tüm müslüman müminleri bağışla ,affet.
Allahım bizleri kabir azabından,mahşer azabından,ahiret azabından,dünya azabından koru.
Rahmet ve merhametinle bizleri geçemeyeceğimiz imtihanlarla sınama.
Allahım sen en büyük yardımcısın tüm dertlerimize deva ,hastalıklarımıza şifa ihsan et.
Mübarek ramazan ayında ve kadir gecesinde bizleride razı olduğun ve cehennemden azad olunan kullarından olmayı nasip et.Hesabımızı kolay eyle .
Ey ALLAHım! Ruhlar içinde sevgili peygamberimiz Hz.Muhammedin(s.a.v) ruhuna, cesedler içinde Hz.Muhammedin (s.a.v) cesedine, kabirler içinde Hz.Muhammedin (s.a.v) kabrine salatu selam eyle. ALLAHım, benim selamımı sevgili peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v)'in aziz ruhuna vasıl eyle (ulaştır).amin
 
Üst