Kaç kişi namazını bilinçli kılıyor?

Resule Hasret

Tecrübeli
Namazda okuduğumuz her şeyin anlamını biliyor muyuz? Fatiha'nın anlamını kaç kişi biliyor? Camiden çıkan 60-70 yaşındaki bir amcaya soralım. Bu amca 50 yılda namaz içinde 730 bin defa Fatiha okuyor. Milyonlarca okuduğu bir küçük duanın manasını bir Müslümanın öğrenmeye çalışmaması doğru mudur? Hepsi bir A-4 kâğıdı. Neden buna bir gayret göstermiyoruz? Hani Allah(c.c.) sevgilimizdi? Bu büyük ayıptır..."


'Sabah Namazına Nasıl Kalkılır?' adlı kitabın yazarı Cemil Tokpınar, Türkiye'deki vatandaşların namaz cahili olduğunu belirterek, "Vatandaşlarımız bayram günleri namaza kalkıyor, camiye gidiyor ve sabah namazını kılacak vakti var, ama farz olan sabah namazını kılmıyor, vacip olan bayram namazını kılıyor. Bu, namaz konusunda cehaleti açıkça gösteriyor. Türkiye'deki namaz sıkıntısından birinci derecede sorumlu olan Milli Eğitim Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı, vatandaşları namaz konusunda eğitmelidir" dedi.

Tokpınar, sorularımızı cevaplandırdı:

- Bu kitabı, namazı teşvik etmek için mi yazdınız?
- Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, Antalya'da din görevlilerine konuşma yaparken, Türkiye'de 40 kişiden birinin beş vakit namaz kıldığını belirterek, "Görevimiz, geriye kalan 39 kişiyi de beş vakit namaz kılmaya teşvik etmek" demişti. Ben bu kitapla halkı namaza teşvik ediyorum. Beş vakit namaz içinde en fazla kazaya bırakılan namaz sabah namazı. Dinin önem sırasında ise sabah namazı birinci.

- Ülkemizde beş vakit namazı düzenli olarak kılan sayısı nedir?
- Türkiye'de yaşayanların yüzde 99'u Müslümandır. Ku'ran'a inanan, Allah(c.c.)'ın ve Rasûlulllah'ın emirlerine teslim olan demektir. Kur'an'da 70 defa emredilmesine rağmen, namaz ülke Müslümanlarının ancak yüzde 25'i tarafından kılınıyor. Bu yüzde 25'in yüzde 70'i de sabah namazını kaçırıyor. Dinî alanda eğitim almış ve kendisinden namaz kılmasını beklediğimiz insanların bile namaz konusunda zaafı var. Oysa Resûlü Ekrem (sav); "Namaz mü'minin miracıdır, dinin direğidir, gözümün nurudur, mü'min ve kâfir arasındaki ayırıcı alâmettir, mü'minin ilk sorgulanacağı amelidir" der. Cenab-ı Hak da, Mü'minun Sûresi'nde, mü'min olmanın birinci alâmeti olarak anlatır.

Mü'minlerin yüzde 75'i ya namazdan tam uzak, kılanlar da ya hakkıyla kılmıyor, eksikleri var. Sık sık kazaya bırakıyor veya huşû dediğimiz o namazın gerektirdiği saygı, huzura yakışan edepten mahrumlar. Bu durum bizi çalışmaya sevk etti. Âyetleri ve hadisleri, İslâm âlimlerinin tavsiyelerini taradık. Şu sorunun cevabını aradık: Bu hızlı tempolu hayatta dahi namaz en vazgeçilmez ibadet olabilir mi? Hayatımızın odağına koyabilir miyiz? Sabah, en zor kalkılan bir namazdır. Sabah namazını kılanın diğer namazları rahat kılacağını düşündük ve kitabı hazırladık.

Vatandaşlarımız bayram günleri namaza kalkıyor, camiye gidiyor ve sabah namazını kılacak vakti var, ama farz olan sabah namazını kılmıyor, vacip olan bayram namazını kılıyor. Bu, namaz konusunda cehaleti açıkça gösteriyor.

NAMAZ, SIRADAN BİR İBADET DEĞİL

- Namaz konusunda eğitim yanlışlığı mı var?
- Eğitimi ikiye ayırmak gerekir. Devletin verdiği eğitim, devlet dışı eğitim. Geleneksel aile eğitimimiz çok fazla hikmetlerine girmeden doğrudan bir anlatımdır. "Günaha gireceksin, cehennemde yanarsın" tarzındadır. Burada ailelere de çok görev düşüyor, ama anayasal bir görev olarak eğitimi üstlenen devletin, millete dinini öğretmesi gerekir. Bu anlamda baktığımızda; eğitim alanında gerek kitap, gerekse görsel malzemelerde namaza gereken önemin verilmediğini görüyoruz.
Namaz, sıradan bir ibadet gibi algılanamaz. Namaz; çok detaylı ve teferrutı olan ibadettir. Oruç ve zekat gibi yılda bir defa olan ibadet değildir. 365 gün, günde 5 defa kılınan, hiçbir şekilde mazereti olmayan bir ibadettir. Mazaret ne olabilir? Saatlerce iki vakit arasında baygın yatarsın, komalık olursun, anasteziye uzanmıştır hemen ayılmamıştır veya şiddetli bir can korkusu vardır. Bu şartlarda mazeret var. Bedir savaşında cemaatle namaz kılınmıştır. Büyük İslâm ulemâsı, hastayken bile namazını kılmıştır.

- Namaz eğitiminden kim sorumlu?
- Yaklaşık yılda bin 800 defa kıldığımız bu ibadetin çok detaylı olarak okullarımızda öğretilmesi lazım. Bugün kitaplarımızda, namazın nasıl kılınması gerektiği konusu sayfalarca anlatılıyor. Evet, bunlar lâzım, ama önce motivasyon lâzım. Niçin ben ayakta duracağım, eğileceğim ve secdeye kapanacağım? Bu hareketlerin hikmetleri, sebepleri öncelikle anlatılmalı. Türkiye'deki namaz sıkıntısından birinci derecede sorumlu olan iki kurum vardır: Milli Eğitim Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı. Milli Eğitim Bakanlığı'nda Din Eğitimi Genel Müdürlüğü vardır ve Din Dersi öğretmenleri onun emrindedir. Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı 70 bin camide görev yapan onbinlerce imam ve müezzin bulunur. Her iki kurum da, vatandaşları namaz konusunda eğitmekle görevlidir.

- Namaz konusunda değişik projeleriniz var mı?
- Eğer Rabbim kısmet ederse, önümüzdeki aylarda namazla ilgili çizgi filmler, sinema filmleri hazırlayacağız. Namazla ilgili bir web sitesi kurduk. Biz mesajımızı ulaştırmak için web sitesine (www.e-namaz.com) de koyduk. Yani kitap hem web sitesinde okunabilir, hem de herkes bilgisayarına indirir, arkadaşına gönderir, yurtiçi-yurtdışı forward yapabilir.

- Namaz ibadeti nasıl doğru yapılır?
- Peygamber Efendimiz, namaz kılanın geçmiş günahlarının affolacağını ve cennetle ödüllendirileceğini açıklar. Bizi cehennemden kurtaracak ve cenneti kazandırıp Allah(c.c.)'ı bizzat görmeyi ve O'nun hoşnutluğunu kazanmayı sağlayacak bir ibadeti konuşuyoruz. Bu ibadetin doğru yapılmasının bir şartı da, içinde okuduğumuz sureler, dualar ve tesbihatın anlamını bilmektir. Günde 40 rekâtta okuduğumuz bütün sûreler ve dualar bir A-4 kâğıdının alacağı kadardır. Her gün Subhaneke, Fatiha, Tahiyyat'a ihtiyacımız var. "Allahu Ekber, Subhane Rabbiyel A'lâ, Subhane Rabbiyel Azim, Semi Allahu limen hamideh, Rabbena lekel hamd"i söyleriz. Bunlar hep tekrar edilendir. Bir de tekrar edilmeyen Fatiha'dan sonra okunan sûreler vardır. Kevser ve İhlas Sûreleri... İkisinin anlamını bildiğimizde, bütün namazda okuduğumuz her şeyin anlamını biliyoruz. Camiden çıkan 60-70 yaşındaki bir amcaya soralım. Fatiha'nın anlamını kaç kişi biliyor? Birçoğu bilmiyor. Bu amca 50 yıldır namaz kılmıyor mu? 730 bin defa Fatiha Sûresi okumuyor mu? Milyonlarca defa okuduğu bir küçük duanın manasını bir Müslümanın çalışmaması doğru mudur?
İnsanlardan beyinsiz takımı; "Bunları bulundukları kıbleden çeviren nedir?" diyeceklerdir. De ki: "Doğu da batı da Allah(c.c.)'ındır. O, dilediği kimseyi doğru bir caddeye çıkarır."
 

sultan_mehmet

© ◄ كُن فَيَكُونُ ►
Yönetici
Forum Administrator
Gerçekten doğru bir tespit
Anlayarak ve doğru bir şekilde kılmak
birçok kişide malesef bu yok
 

Resule Hasret

Tecrübeli
Bizim Gayb-imiz da Gayb-dan ziyade kabullenmedigimiz bildigimiz halde uygulamamiz degilmi Gercekten emredildigi gibi yasamaya calismis olsak ortada ne gayb kalir nede zayiflik bilincli bir nesil icin formumuzun adida ap acik ortada Kunfeyekun ol deyince hemen olur ayeti celilede cok acik vaziyette buyurmus sonsuz kudreti ol deyince hemen oluyor iste bunun bilincine öncelikle varip onu yasamaliyiz rabbi rahmana teslimiyetimiz
 
Üst