İyon uygarlığı hakkında ödev yazısı

  • Konuyu başlatan Kayıtsız Üye
  • Başlangıç tarihi
K

Kayıtsız Üye

Ziyaretçi
İyon uygarlığı hakkında ödev yazısı lazım iyon uygarlığını anlatan kuruluş yılı nasıl yıkıldığı gibi bilgiler versin kısa olsun. yardım edin.
 

sultan_mehmet

© ◄ كُن فَيَكُونُ ►
Yönetici
Forum Administrator
İyon Uygarlığı

İyon kavmi tarafından milattan önce 1200'de Batı Anadolu'da oluşturulan bir medeniyettir. Batı Anadoluda kabaca Gediz Nehrinden, Küçük Menderes Nehirlerine kadar ki kıyı bölgesine İyonya adını vermiştir.

Şehir devletleri halinde yaşamışlardır. 12 şehir devletinden oluşan bir birlik oluşturmuşlardır. Bu şehirler sırasıyla Miletos, Myos, Priene, Efes, Kolophon, Lebedos, Teos, Erythria, Klazomenia, Phokia Samos ve Khios. Smyra aslında Aiol birliğinde iken daha sonradan ionlaşmıştır. Halikarnos ise Dor birliğinden atılınca, İon birliğine girmiştir.

Ticaret yollarının bitiş noktasında bulunmaları, tarım ve deniz ticareti sayesinde zenginleş*meleri sonucunda kültürel ve bilim yönüyle Anadolu medeniyetlerinin en gelişmişini oluştur*muşlardır.

Yerleşme amacıyla özellikle Marmara ve Karadeniz kıyılarından pek çok koloni kurmuşlardır..

Şehir devletleri halinde yaşamaları, bilim adamlarının yetişmesine uygun özgür düşünce or*tamına zemin hazırlamıştır. Bazı ünlü İonyayılar; tıpta Hipokrat, tarihte Herodot, felsefe'de Diyojen, matematikte Pisagor, Thales gibi bilim adamları yetişmiştir.

İnsan şeklinde düşündükleri çok tanrılı din anlayışı vardır. Özellikle Efes kentinde bir ana tanrıça figürü olan Artemis önemli tanrıçalardadır.

Persler tarafından İonyalılar'a son verilmiştir. Perslere teslim olan Miletos hariç diğer bir çok ion kenti yağmalanmıştır. Atinanın desteklediği bazı isyan girişimleri olduysada bu girişimler sonuçsuz kalmıştır.
Mimaride İon nizamını geliştirmişlerdir. (Örnek, Efes harabeleri)
 
Üst