İskilipli Ünlüler

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
* Karadonlu Can Baba XIII. Yüzyıl, Hacı Bektaş-ı Veli’nin çağdaşı ve müritlerindendir. Hakkında; ‘’Vilâyet-nâme-i Kutbü’l-Ârifîn Gavsü’l-Vâsilîn Hazret-i Hünkâr Hacı el-Horasânî’’ isimli el yazma menâkıb kitabında çeşitli kerametleri sayılır. Soyundan gelenler bugün İskilip ve Oğuzlar ilçesinde Karadonlu aile lakabıyla yaşamaktadırlar. Anadolu'yu İslamlaştıran baba, eren ve alperenlerdendir. Türbesi Karaviran’dadır.
* Nurettin Cece Cibril -
* Akşemsettin, (1389/1390 İskilip - 1460 Göynük) gerçek ve tam ismi; Şeyh Mehmet Şemsettin Bin Hamza, 15. yüzyılın en önemli bilimcilerinden ve sufilerindendir.
* Hacı Karani (Muhammed bin eş-Şeyh Abdulbâki el-İskilibî) Kastamonu’da mezarı bulunan Şeyh Şaban-ı Veli’nin halifelerinden olduğu sanılmaktadır. Adını taşıyan Camii cumhuriyetin ilk yıllarında Vali Arif Bey zamanında yol için yıkılmış ve mezarı bugün adı ile anılan kent mezarlığına nakledilmiştir. Adı Osmanlı salnamelerinde sıklıkla geçmektedir. Süleymaniye Kütüphanesinde Münşeât isimli bir el yazması vardır. Muhammed’in Roma Kayseri Hars bin Ebî Şemr’e gönderdiği bir mektubu da nakletmektedir bu Münşeât 49 varaktan oluşur. Hicri X. asır sonu XI. asır başlarında yaşamıştır.
* Mustafa el-İmâdî -
* Muhyiddîn Mehmed-i İskilibî (Şeyh Yavsi - Hünkar Şeyhi) - II. Bayezid'in Amasya şehzadelik dönemi hocası ve Bayrami tarikatı şeyhi ve şeyhülislam Ebussuud'un babası. (Babası Mustafa el-İmâdî olup; İmadi, Ali Kuşçu ile Fatih Sultan Mehmet hana birlikte Akkoyunlu Uzun Hasan'ın adına elçi gelmişlerdir.)
* Muslihittin-i Attar el İskilib-i (Çakmak Dede); İbrahim Tennuri’nin yetiştirdiği üç büyük ilim adamından birisidir. Eski bir el yazması eser olan Şakayık-ı Numaniye’de hakkında; ‘’Kırkbin müride malik hutbede kadem basmış ve ilim yıldızı olmuş ve çevreyi aydınlatmış büyük ilim adamı’’ denmektedir. Bayramiye tarikatı.
* Şeyhülislam Ebussuud - Yavuz Sultan Selim ve Kanuni Sultan Süleyman dönemi Osmanlı Devleti şeyhülislamı. Astronom ve matematikçi Ali Kuşçu'nun torunu.
* Kazasker Cafer Efendi - Ebussuud'un soyundan gelir, Osmanlı Devleti Anadolu Kazaskerliği görevinde bulunmuştur. İskilip'te yer alan tarihi camilerden Yenicami'yi yaptıran kişi.
* Şeyhülislam Sunullah- (İskilip 1552 - İstanbul 10 Nisan 1612) Şeyhülislam ve Celali isyanlarında Anadolu'da yaşayan Türk varlığını koruyan devlet adamı.
* Doktor Türk Emin Paşa
* İskilipli Atıf Hoca - (d. 1875 / 1876 İskilip- ö. 1926 Ankara) Düşünür, eğitimci ve din adamı
* Numan Seymen - Çanakkale Gazisi ve Hoşgeldin Lomen Hoca deyiminin kahramanıdır.
* Serbestzade Ahmet Hamdi el- İskilibî (1864 – 1939) Şair, tefsirci ve devlet adamı
* İffet Efendi - (1843 – 1896) Bektaşi şair.
* Mehmet Münir Çağıl - (1870 - 1954) Hukuk, İttihat Terakkinin kurucularından. 2,3,4,5,6,7,8. dönem Çorum Milletvekilli oldu. 1935 yılında çıkarılan Vakıflar Kanunun hazırlayıcılarından.
* Ekmekçi Feyzi - İskilip'e modern fırıncılığı ve ekmekçiliği 19. yüzyılın sonunda getirip kuran kişi aynı zamanda Seferberlik (birinci cihan harbi) ve İstiklal Savaşına önemli maddi ve manevi destek verenlerdendir. . (Kasap Çarkacı'nın kayınpederi)
* İsmail Kemal Alpsar - (1874 - 1942) Türk devlet adamı; öğretmen, mutasarrıf, vali, milletvekili. İskilip'in Osmanlı dönemi ilk Mülkiye Mekteplisi göreve Mecitözü'nde kaymakam olarak başladı kentin gelişmesi için önemli katkılar sağladı. Cumhuriyet yıllarında 2,3,4,5,6. dönem Çorum Milletvekilli oldu.
* Halil Rıfat Arıncı - (-)Şair, yazar, asker, eğitimci. I. Dünya Savaşı’nda İngilizlere esir düştü ve üç yıl Hindistan’da esir kampında kaldı. Hitit kazılarında görev aldı ve tüm dünya Hitit Güneş Kursunun bulunuş anını onun çektiği fotoğraf ile gördü. Çok sayıda kitap ve makalesi vardır.
* Edip Alpsar - 1902 Üniversite mezunu, 7 ve 8. dönem Çorum Milletvekilli oldu. Merkez Bankasında görevli olduğu dönemde çıkan ilk TC kâğıt paralarında imzası vardır.
* Cevat Köstekçi - 1905 Rüşdiye, 10 ve 11. dönem Çorum Milletvekilli oldu.
* Ethem Eken - ilkokul 1973 - 1980 arası iki dönem Çorum milletvekili
* Abdurrahman Güler - 1931 Hukuk mezunu; XII, XIII ve XIV. dönem Çorum Milletvekilli oldu.
* Ziya Şenses - (1919 – 1969) Şair ve haritacı
* İsmet İlter - (1923) İnşaat mühendisi, arkeolog ve sanat tarihçisi
* Süreyya Serbest - 1917 Bürokrat
* Kemal Çarkacı - İskilip sivil kent mimarlık tarihinin ilk beş katlı betonarme yapısını yaptırdı.
* Abdulhaluk Mehmet Çay - Tarihçi, akademisyen
* Mustafa Duduoğlu - Yüksek nitelikli çelik dökümde Türkiye'de bir çok ilkleri yapan sanayici.
* Ahmet Gökçe - prof. Maden Fakültesi
* Mücteba Uğur - İlahiyatçı akademisyen. ölüm tarihi: 17/07/2005
* Hayati Çelebi - Prof. Ziraat, Ebusuud Efendi'nin soyundan gelerek yaşayan vakıf temsilcisi ve onun mirası olan kılıç ile evrakların sahibi
* Özdemir Basmacı - Kültür Bakanlığı eski müsteşarı ve TC'nin Bakü Büyükelçiliği eski Kültür Ateşesi.
* Bekir Genç - Tarım Bakanlığı eski müsteşarlarından
* Şeref Yazgan - Prof İstanbul Üni.
* Erdoğan İnal - Tıp profesörü, KBB alanında birçok ameliyatı Türkiyede ilk kez yapan öncü bir hekim.
* Nuri Kale - Tıp prof. Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Uzamanı
* Recep Kaymakcan - İlahiyatçı akademisyen.
* Turan Acıcan - Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi
* Kaplan Arıcı - Tıp Prof Anatomi Anabilim Dalı
* İrfan Çağlar - Akademisyen
* Muammer Göçmen - Akademisyen
* Ömer Küyük - İstiklal Şavaşı Gazisi Ölüm tarihi:13 Ocak 2006
* Ali Kılcı - 1951 yılı İskilip, Büyüktaş Mahallesi doğumlu arkeolog ve sanat tarihi uzmanı.
* Zübeyir Kemelek - 1954 yılı İskilip doğumlu Doğan Kemelek'in oğlu bürokrat.
* Erdoğan Berker - TSM bestecisi.
* Ali Osman Akkuş - TSM Solist
* Hamiyet Atasoy - TSM Solist
* Yüksel Uzel - TSM Solist
* Ahmet Ümit Akkoca - 1957 Ressam, çizer ve karikatürist. 2009 yılında Yunus Nadi Armağanınını karikatür dalında kazandı.
 
Üst