İftira atıp terk etti ne yapacağım?

  • Konuyu başlatan Misafir Sorusu
  • Başlangıç tarihi
M

Misafir Sorusu

Ziyaretçi
Merhabalar, Aynı mezhepten hatta araştırmalarıma göre mezhep sayılmayan bir ailenin kızıyla nişanlandım, nişan günü imam nikahı da kıydılar, bizde adet diye. bahsettiğim CAFERİ'ler. sürekli problem çıkaran bir bayandı nişanlım, düğüne 15 gün kala ailesi ile beraber İFTİRA atarak terk etti gitti. Her gün onu dövdüğümü ailesiyle beraber, hem eşime dostuma hemde yüzümüze söyledi. Fakat böyle bir şey söz konusu değil. Ne yapmam gerekiyor bu konu hakkın da ?
Şimdiden teşekkür ederim cevabınız için.
 

sorularlaislamiyet

Deneyimli Üye
Üye
Merhaba,

İslam’da yapılan iftiranın yanlışlığını tespit etmek için -şahit, itiraf, yemin gibi- bilinen yollar vardır. Muddai-muddaialeyh (şikâyetçi-sanık) bazında düşündüğümüzde, iftiracının söylediklerini ispat etmek için şahit getirmekle, -aksi takdirde- iftiraya uğrayan kimsenin isnat edilen şeyden uzak olduğunu ispat etmek için yemin etmekle sorumludur.

Bir kimse, bir müminde olmayan bir şeyi ona isnat ederse (iftira ederse), yaptığı iftiranın cezasını çekmeden Allah Teâlâ onu koyduğu cehennemden çıkarmaz.” (Ebu Davud, Akdiye, 14; İbn Mace, Eşribe,4)

Başka bir hadis ise şöyledir:

“...Kim (karalamak gayesiyle) bir Müslümana bir iftira ederse, Allah o kimseyi bu söylediği sözler (in vebâlin)den (tamamen temize) çıkıncaya kadar cehennem köprüsü (sırat) üzerinde bekletir.” (Ebu Davud, Edeb, 36)

Hadisin Arapça metni, sorudaki tercümeye izin vermez. Hadisin şerhleri de bunu bu tarzda açıklamışlardır.

"Bir kimse, bir mümin hakkında olmayan bir şey söylerse, iftiraya uğrayan kimse, onu affedinceye kadar, Allahü teâlâ onu cehenneme sokar."

Bu hadisin zahir ifadesine göre, başkasına iftira etmek kul hakkı olduğundan, böyle bir suç işleyen kimse cehennemde cezasını çekmeden kurtulamaz. Bu ifadeler genel olarak kul hakkı ile ilgili hadislerin ifadeleriyle örtüşmektedir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
 
Üst