Hunca Dili Hakkında Bilgiler

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
Hunca veya Hun dili, ölü bir lehçe olarak varsayılır. Temel özelikleri konusunda çok az bilgi bulunmasına karşın Hunların konuştuğu lehçe olarak kabul edilir. Hunca’nın ölü bir Türk lehçesi olan Bolgarca ve bugün de konuşulan Çuvaşça’ya yakın bil lehçe olduğu sanılır.[kaynak belirtilmeli] Bu lehçe, Türk lehçelerinin Ogur grubu öbeğine bağlı Hazarca ve Avarca ile birlikte sınıflandırılır.

Şu ana kadar özelliklerini belirtecek Hunca bir metin bulunamamıştır. Ancak Attila adının Atacık anlamına geldiği sanılıyor.Çünkü "Gotça"'da -ila'nın küçültme eki olduğu ve Hun Türkçesi[kaynak belirtilmeli]'nden buna ata sözcüğünün aynen geçtiği ve böylece ata sözcüğüne -ila eki getirilerek "Attila" sözcüğünün oluştuğu sanılıyor.

Bir başka varsayım ise, Attila adının Etil-li adından türemiş olduğudur. Yani bugün kullandıgımız adıyla Volga-lı.[kaynak belirtilmeli] Türklerin Volga ırmağına verdiği ad İtil (etil,idil)'dir ve Attila (Atilla, Atila) İtil bölgesinden çıkma anlamında İtilli'den türemiş olabilir ki[kaynak belirtilmeli], Hunların o bölgelerden batıya göç ettikleri biliniyor.

Asya Hunları ile ilgili sözcüklere ise Çin kaynaklarından ulaşılabilir. Bu söcüklerden biri de çeng-li[kaynak belirtilmeli] olup bunun Tanrı (Tengri) sözcüğünü kastetme olasılığı çok yüksektir.Çünkü Çinliler r ve l seslerini benzer kabul ederler.
 
Üst