Hospis Ve Palyatif Bakım Arasında Bir Fark Var Mı?

asya_kurt

◄ كُن فَيَكُونُ ►
Özel Üye
Hospis ve Palyatif Bakım


Hospis ve Palyatif bakım arasında bir fark var mı?



DSÖ’nün palyatif bakım tanımına bakılırsa bir fark yok. Ancak bu terimlerin günümüzdeki kullanımında biraz suni bir ayrım ortaya çıkmış durumdadır. Buna göre “palyatif bakım”, halen küratif tedavi görmeye devam eden hastalar için uygulanan programı ifade ederken, “yaşam sonu bakımı” veya “hospis” aynı palyatif bakımın artık tedavi görmeyen, öleceği anlaşılmış hastalara uygulanmasını ifade etmektedir.


Neden?


Modern Palyatif bakımın tarihinde önce hospis denilen form ortaya çıkmıştır. Ancak, en azından Amerika Birleşik Devletleri’nde, belirtilerin kontrol edilmesi ve hastaların desteklenmesi alanında hospislerde geliştirilen çok başarılı yöntemler yalnızca 6 ay içinde öleceği düşünülen hastalara sunuluyordu. Elbette, iyileştirici tedavi görmeye devam eden hastaların da bu tür bir bakıma ihtiyacı vardır, ancak çoğunlukla bu bakım onlara uygulanmıyordu. Başka programlar aracılığıyla, yakında öleceği düşünülmeyen hastalara da böyle olanaklar ulaştırmaya çalışılırken, bu olanakları hospislerdeki bakımdan ayırt etmek amacıyla Palyatif bakım adı kullanılmaya başlanmıştır. Zaten başka bir anlamda (genel olarak insanları rahatlatmak için yapılan bakım anlamında) kullanılan bu kelimenin seçilmesi belki biraz yanlış olmuştur, zira epey kafa karışıklığına neden olmaktadır.


Bu iki terim arasında başka farklar da var mı?


Klinik anlamda iki fark var:


Palyatif bakımda;


  1. Yapılması uygun olan her türlü test ve işlem yapılır.
  2. Çoğunlukla multidisipliner bir ekip tarafından, nadiren de interdisipliner bir ekip tarafından yürütülür.

Hospisdeki bakımında,


  1. Bir test yalnızca, bir belirtinin ortadan kaldırılması için mutlaka yapılması gerekiyorsa yapılır.
  2. Her zaman interdisipliner bir ekip tarafından sağlanır.

Multidisipliner ve interdisipliner ekipler arasında ne fark var?


Multidisipliner bir ekipte, ekibin her üyesi kendi disiplini içerisinde kalarak bağımsız olarak çalışır ve ekibin diğer üyeleriyle iş için görüşmesine gerek yoktur. Disiplinler arası ekip ise genelde haftalık olarak düzenli toplantılar yapar ve her hastanın özel durumu ve değişen ihtiyaçları hakkında ekibin her üyesinin gözlemlerini tartışır. Bunun üzerine bir ekip halinde hareket ederek bakım programını gereği gibi düzenleyip uygularlar.


saglıkbakanlıgı
 
Üst