Hırka-ı Şerif Açılıyor..

sultan_mehmet

© ◄ كُن فَيَكُونُ ►
Yönetici
Forum Administrator
Peygamber efendimizin (aleyhisselâm), üzerinden çıkararak Veysel Karânî hazretlerine verilmesini vasiyet ettiği Hırka-i şerîf her yıl Ramazan ayının ilk Cuma günü İstanbul Fatih semtindeki Hırka-i Şerîf Câmii’nde ziyarete açılıyor.

Ramazanın son günü ikindi vaktine kadar, her gün 10.00-16.00 saatleri arasında ve Kadir Gecesi’nde ise, sabah saat 04.00’e kadar ziyaret ettirilmektedir. Yurdun her köşesinden gelen ziyaretçiler, son senelerde çok fazla artış göstermiştir.

Peygamber efendimizin bilinen iki hırkası bulunuyor. Bunlardan biri Kaside-i Bürde’nin yazarı büyük şair Kâ’b bin Züheyr radıyAllahü anha verildi ki; bu hırka Topkapı Sarayı’nın Kutsal Emanetler bölümünde saklanıyor.

İkinci hırka ise, Yemenli Üveys-i Karnî’ye (Veysel Karânî) “rahmetullahi aleyh”, Peygamberimizin vasiyeti üzerine verilen hırkadır. Peygamberimizin vefâtından 5 yıl sonra Veysel Karânî’ye teslim edilen bu hırka, Veysel Karânî’nin Sıffin Savaşı’nda şehit olması ile kardeşine, ondan da oğluna ve evlâtlarına kaldı. Üveys Ailesi, Irak ve çevresindeki savaşlar üzerine bu bölgeden ayrılarak Kuşadası’na yerleşti.

Bu Hırka-i Şerîf, Van civarında İrisân beylerine kadar gelmiş ve bunlardan Şükrullah Efendi, 1618 senesinde, Sultan II. Osman Hâna getirip hediye etmiştir. Bu hırka için, Sultan Abdülmecid Hân tarafından, 1851 yılında Hırka-i Şerîf’in ziyaret ve muhafazası için, Fatih’te Hırka-i Şerîf Câmii yaptırıldı ve hırka buradaki özel bölüme konuldu. Bu Hırka-i Şerîf, 8 parçadan meydana geliyor. 120 santimetre boyundaki bej renkli hırka, genç develerin boğazlarının altındaki ince tüylerden yapılan yünden örülmüş ve geniş kolludur.
 
Üst