Hasbinallah Ve Nimel Vekil Ne Demektir?

sultan_mehmet

© ◄ كُن فَيَكُونُ ►
Yönetici
Forum Administrator
Hasbinallah Ve Nimel Vekil Anlamı Nedir?

Peygamber Efendimizin yapılmasını tavsiye ettiği dualardan olan, aynı zamanda Kur'an-Kerim'de geçen, Hasbunallâhu ve ni'mel vekîl ifadesinin Türkçe karşılığı şöyledir: (Başımıza gelecek her türlü bela ve musibete karşı Allah Azze ve celle bize yeter. O, ne güzel dost ve ne güzel bir vekildir.)Bu söz, zaten mü‘minin nasıl İlahi bir güvenceye sahip olduğunu ifade etmektedir.

(Hasbunallâh-Allah bize yeter) kelimesi bize, yetersizliğimizi, yüce Rabbimize olan güçlü ihtiyacımızı ifade etmektedir. Biz bu bereketli sözleri söylemekle, dünyevi, uhrevi, maddi ve manevi her türlü işimizde aslında O'na çok muhtaç olduğumuzu ifade ve itiraf etmiş oluyoruz. Bizim, Onsuz nefes alıp vermemiz dahi mümkün olamayacağına göre, yüce Rabbimize ne kadar muhtaç ve yüce Rabbimize karşı ne kadar fakir olduğumuz gayet açık değil midir?

(Ve ni'mel vekîl-O, ne güzel vekildir) ifadesi , bizim kendimize yetmediğimizi hissettiğimiz anlarda ve her şeye Gücü Yeten ve Mutlak İktidar Sahibi ve de Yegâne Galip olan Allah Teala'ya yönelip, sanki "Ya Rabbi! İçine düştüğüm şu sıkıntıdan ben kendi başıma kurtulamıyorum. Ya Rabbim Beni Sen kurtar. Elde etmek istediğim şu şeye ben bir türlü ulaşamıyorum. Beni o istediğime Sen kavuştur" anlamına gelmektedir. Yani yardımı Allah'u Teala'dan istemektir. Burada tabi ki bir teslimiyet ve tevekkül söz konusudur.
 
Üst