Guatr hastalığı nedir

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
Guatr, troid bezinin büyümesi ile oluşan bir rahatsızlıktır. Yutkunduğumuzda aşağı yukarı hareket eden şişlikle kendini göstermektedir. Guatr, vücudumuzda farklı etkiler yaratabildiği gibi, nefes darlığı ve çarpıntı da yapabilmektedir. İki çeşit guatr vardır. Basit ve yumrulu guatr.

Basit guatr, genelde dağlık bölgelerde yaşayan insanlarda iyot yetersizliği ile ortaya çıkar. Troid bezi çok şişkindir ve gözle rahatlıkla görülür. Yumrulu olanda, troid bezinde salkım şeklinde şişmeler vardır. Her iki tip de, tedavi edilir fakat fazla ilerlemeden müdahale etmek gereklidir. Ağırlıklı olarak kadınlarda, erkeklerden daha fazla görülmektedir. Yemeklerde iyotlu tuz kullanmak, balık, pırasa, kuru erik, yumurta, fasulye, soğan, sarımsak, havuç yemek önemlidir.

Özellikle hamileler ve ergenlerde guatr daha fazla görülür çünkü hormon dengesi bozulmuştur. Guatr da hormonların kontrolündedir. Boynun ön kısmında ve hemen cilt altında olan soluk borusunun önündeki 20 gr. ağırlığındaki bir iç salgı bezidir. Metabolizmaya T3 ve T4 hormonlarını üreten bir kelebek şeklinde olan noktadır. Guatr sorunu olan hastalarda, vücuda yetersiz iyot girmektedir. Fakat bunu kendi kendine vücut dengeye sokmaktadır. Tehlikeli olmasının sebebi, yumruların oluşması veya balon gibi şişmesidir. Tedavi yaklaşık olarak 6-12 ay arasında sürmektedir.

Bu süre zarfında yumrular ve şişkinlik azalır. İlaç tedavisi ile azalmayan ve şişkinliği geçmeyen hastalarda, cerrahi müdahale ile çıkarılır. Çünkü çevre dokulara baskı yapmaya başlamışlardır. Troid bezinin fazla çalışması ile iştahta artış, kilo kaybı, sık idrara çıkma, ellerde titreme, seyrek adet görme, terleme ve aşırı sinirlilik görülmektedir. Troid bezi az çalıştığında hızla kilo alma, kabızlık, fazla adet görme, hareketlerde yavaşlama, güçsüzlük, çok üşüme, nabız düşüşü ve kısık ses olarak kendini göstermektedir.

Guatr’da bitkisel tedavi uygulaması için, yoğurtotu çayı yapılarak yaklaşık 5 hafta kadar kullanılırsa faydası görülür. Tere tohumu ve bal karıştırılırsa, guatr yavaşlar ve tedaviye yardımcı olur.


alıntı
 
Üst