Genetik bozuklukta tüp bebek tedavisi caiz midir?

mss

Misafir Soru Sistemi
iyi günler
benim bi sorum olcak
bizim esimle genetik bozuklugumuz oldugundan yavrumuz hastalikli beyni gelismemis dümyaya geldi zihinsel engelli olcagi söyleniyor. ikinci cocukda tekrarlama olasiligi yüzde 25 deniliyor ama tüp bebek tedavisi ile genetik bozukluklar ayiklanip saglikli olanini aliyorlar. ama alinan yumurta ve sperm tabikide esime ve bana ait sadece genetik bozukluk olan deyil sagliklisi aliniyor. bu günah midir dinen genetik bozuklugu olmayani secmek
cevabiniz icin tskler
allaha emanet

/Soru Sahibi : Sema
 

KaraHilal

Çalışkan Üye
İyi günler,
Allah size hayırlı sağlıklı nesiller nasip etsin, bol bol sabır ihsan etsin,

Sorularlaislamiyet sitesinde tüp bebek yöntemiyle ilgili şöyle denilmiştir:

"Şimdiye kadar hemen hemen bütün İslam alimleri, normal yoldan çocuk sahibi olamayan eşlerin, kocanın spermi ile karısının yumurtasının dışarıda döllenerek kadının rahmine yerleştirilmesi; ya da kocanın sperminin mikroenjeksiyon yöntemiyle hanımının rahmine ulaştırılarak çocuk sahibi olmalarının caiz olacağına; tüp bebek uygulaması belirlenen bu standartların dışına çıkıldığı ve araya yabancı unsur sokulduğu; yani sperm, yumurta ve rahimden biri karı-koca dışında başka bir şahsa ait olduğu takdirde caiz olmamaktadır; çünkü meşrû bir çocuğun, gerek sperm ve yumurta, gerekse rahim bakımından nikâhlı karı-kocaya ait olmasında İslam Dini’nin genel prensipleri bakımından zaruret vardır.

Ancak tüp bebek yönteminde birden fazla blastocist üretilmesi ve bunlardan bir kısmının ana rahmine konması ve diğer blastocistlerin yok edilmesi yada araştırmalarda ve bazı hastalıkların tedavisinde kullanılması, tüp bebek konusunu dini açıdan yeniden tartışılır hale getirmektedir. Çünkü, sperm ve yumurtanın döllenmesinden itibaren, oluşan zigotu insan olarak kabul eden bilim adamları bulunmaktadır. Buna göre insana ilk anından itibaren bir birey olarak saygı duyulmalı, hukuki hakları tanınmalı ve ihlal edilmemelidir...

Sonuç olarak denilebilir ki, gebeliği önleyici tedbirlere başvurarak doğumu kontrol altında bulundurmak, istenmeyen durumlarda gebeliğe engel olmak caiz ve mümkündür. Ancak, gebelikten sonra, annenin hayatî tehlikesi gibi haklı, kesin ve meşru bir zaruret olmaksızın, düşürmek veya aldırmak (kürtaj) yolu ile bir canlının hayatına son verilmesi caiz değildir. "

Ayrıca bu konular da sizin için faydalı olabilir:

Mütedeyyin / dindar bir doktor, anne karnındaki çocuğun sakat olarak doğacağını söylerse, kürtaj ile çocuğu aldırmak caiz midir?

Özürlü Doğacak Çocuk Aldırılabilir mi?
 
Son düzenleme:
Üst