Folik Asit Nedir

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
Gebelikte folik asit hamile kalmayı kolaylaştırır mı ? Yada folik asit gebe kalmayı erkene alır mı kolaylaştırır mı ? Nedir nasıl kullanılır ? Muhteviyatı nedir ?

Sevgili meleklerim, özellikle biz kadınlar arasında gebe kalmayı kolaylaştırır diye bir inanış var folik asit hakkında. Bu yanlış bir dnüşüncedir. Doktor Nevra bu hususta bakın şunları söylüyor.

Folik asit nedir? Folik Asit Ne İşe Yarar


Folik aist folat diye de bilinen bir çeşit B vitaminidir . Yapılan bir çok tıbbi araştırma gebe kalmadan önce ve erken gebelik aylarında günde yaklaşık 400 mikrogram (0.4 miligram) “folik asit” almanın, bebeklerde beyin ve omurilik hastalıklarını %70 den fazla azalttığını göstermektedir. Folik asit en çok rastlanan sinir sistemi hastalıklarını; spina, anansefali , ve ensefalosel oluşumunu azaltmaktadır. Beyin ve omurga siteminde bütün bu sorunlar gebeliğin ilk 28 gününde oluşur. Bu dönemin ilk günlerinde anne gebe kaldığının farkında değildir ve genellikle beslenmesine de dikkat etmez.

Bu sebeple gebelik planlayan bayanların neden folik asitten zengin yiyeceklerle beslenmeleri yada folik asit takviyesi almaları gerektiğini gösterir. Kaldı ki maalesef gebeliklerin sadece %50 si planlı olur.Beyin sisteminin gelişmesi yanında folik asit aynı zamanda hücre büyümesinde ve organ gelişiminde de önemli rol oynar.

Önerilen folik asit miktarı nedir?

Doğurganlık çağındaki ve özellikle gebe kalmayı planlayan kadınların günde 0.4 miligram (400 mikrogram) folik asit almaları önermektedir. Uygun folik asit alımı ve bu folik asid alımının zamanlaması büyük önem taşır. Gebe kalmadan orteleme 2-3 ay önce ve sonrasında en az 3 ay folik asid alınması bebekte sinir sistemi hastalıkları riskini önemli derece azaltır. Gebelik esnasında folikasit miktarı 800 mikrograma çıkılabilir.Ülkemizde de bir çok preparat bulunmakta ve en çok kullanılan folik plus (folic plus) preparatıdır ve doktor tavisyesi ile kullanılmalıdır.

Aslında birçok besin kaynağında folik asit bulunmasına rağmen sadece günlük diyetle bu miktarı almak maalesef zordur ve bu nedenle gebe kalmayı planlayan bayanlar için folik asit takviyesi sağlıklı bir diyetin önemli parçasıdır. Ayrıca pişirilmiş ve dondurularak saklanmış yiyeceklerde folik asit miktarı azalabilir.Folik asit fazlalığı da tartışmalı bir konudur

Folik asit’ten zengin besinler nelerdir?


Müsli gibi zenginleştirilmiş kahvaltılık tahıllar

Mercimek,bakla

Kuşkonmaz

Ispanak

Fasulye (taze)

Yer fıstığı

Taze sıkılımış portakal suyu

Tahıl ekmaği

Brokoli, marul, ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeler.

Folik asit kullanımının gebelikte başka ne gibi faydaları vardır?

Folik asit bebekte doğumsal sakatlıkları azaltmanın yanı sıra; gebelerde kan hücrelerinin artması içinde de yardımcı olur. Ayrıca bebeğin ve plasentanın da gelişiminde gereklidir. Bir tıbbi çalışmada folik asit eksikliği olan gebe kadınlarda erken doğum ve düşük ağırlıklı doğumların daha sık olduğu görülmüştür. Bir başka çalışmada ise folik asit eksikliği bulunanlarda hamilelikte yüksek tansiyona, hipertansiyona daha çok rastlandığı bildirilmiştir.

alıntıdır
 
Üst