Çözüldü Emeklilere verilen promosyon parasını almak yemek caiz midir?

  • Konuyu başlatan Promosyon
  • Başlangıç tarihi
P

Promosyon

Ziyaretçi
Emeklilere şu sıralarda promosyon adı altında bankalar aracılığı ile para verecekler. Şuan hükümet çalışıyor ve bankalarla anlaşma noktasında. Havadan gelecek bu para tabi şaibeli mi değil mi bilmiyorum. Dinimizce bu promosyon parasını almak haram mı caiz mi?
 

out of whack

© ◄ Ayarsız..! ►
Forum Administrator
Faizcilik yaparak para kazanan bankalar, mesela maaşlarınız onlara yatırıldığında, orada kaldığı sürece, sizin paralarınızla faizcilik yapar ve bundan para kazanırlar. Promosyon adıyla size verdikleri de bu faiz gelirinin küçük bir kısmıdır. Bu sebeple haram-helal kaygısı taşıyan Müslümanların maaşlarını, faizcilik yapmayan bankalara yatırmaları gerekir.

Bilindiği gibi İslam faizin azını ve çoğunu ve bu arada faizli işlem ve akitleri haram kılmıştır.

Bir grup memurun veya çalışanın maaşları faizci bir bankaya yatırıldığı zaman bu banka o parayı -çekilmediği sürece- sisteme sokmakta ve faizli işlemler yaparak para kazanmaktadır. Kazanılan faiz gelirinin bir kısmı bankaya kalmakta, bir kısmını da banka kurumlara ve memurlara vermektedir.

Bu arada çalışanların ayaklarını bankalara alıştırmayı da hedeflemek söz konusudur.

Maaşlar faiz sistemiyle çalışan bankalardan alındığı takdirde iki sakınca doğuyor:

1. Bankaya paranızla faizcilik yapma imkanı vermiş oluyorsunuz.

2. Gelirinin çok büyük bir bölümü faizden olan bir kurumdan hediye kabul etmiş oluyorsunuz. Aslında bu hediyenin de oraya yatırılan maaşlarınızın faizle işletilmesinden elde edildiğini yukarıda ifade etmiştim.

Bu durumda ne yapalım?

- Mümkünse maaşlarımızı faizli işlem yapmayan katılım bankalarına yatırıp oradan çekelim.

- Bunun mümkün olmadığı yerlerde ve şartlarda ise, verilen promosyonları alalım, ama -yoksul değilsek- bunu yoksullara verelim.

Kaynak: sorularlaislamiyet
 
P

promosiyon

Ziyaretçi
Allah razı olsun şu sıra çokça gündemi meşgul eden zihinlerde cevabını arayan bir konuydu gerek emeklilerin gerekse de memurların anlaşmalı bankalardan promosyon adı altında aldığı paralar. Hakikatı eğip bükmeden dosdoğru paylaşmışsınız promosyon paralarının caiz olup olmaması hususunda sağolun.
 
Üst