el-Mâni'

out of whack

© ◄ Ayarsız..! ►
Forum Administrator
el-Mâni'

imaj%20%2891%29.jpg


el-Mâni’, kötülüklere engel olan, dilemediği şeylerin olmasına izin vermeyen, kendilerine zarar verecek şeylere mani olmak sûretiyle dostlarına yardımda bulunan demektir.
Yûnûs sûresi (10), 107: “Ve eğer Allah, sana bir zarar dokunduracak olursa, onu O’ndan başka giderecek yoktur. Ve eğer sana bir hayır dilerse, o zaman da O’nun lûtfunu engelleyebilecek kimse yoktur. O, lütfunu dilediği kuluna nasip eder. Allah çok yarlığayıcı, çok esirgeyicidir.”
Allah (cc) bütün yaratıkları hakkında hayır ve rahmet irade buyurur dostlar. O, tüm kullarına, kötülüklerden uzak olma, iyiliklere yönelme isteği ve temayülü vermiştir. O, mü’min ve müttakî kullarına ayrıca yardımını ve korumasını da bağışlar. O, her şeyin sahibidir. Öylesine kudretlidir ki, binbir sebep yaratarak kötülüklere mani olur, korur kullarını. Ayrıca, zalimlerin, mü’minlere karşı hazırladıkları hileleri de bir vesile ile bozarak yardım eder halis kullarına.
Biz insanlar, ileriyi göremediğimizden, dua ve isteklerimiz hemen kabul edilsin isteriz. İstediklerimizi de bizim sunduğumuz formda kabul etsin diye bekleriz Allah’tan.
Âcizliğimizin farkında bile değiliz, değil mi dostlar? Kulluk ne demektir? Onu bile tam olarak bilemiyoruz değil mi?
Şükürler olsun ki, kulunu yaratan O Yüce Allah, elleriyle imal ettiği motorun bütün özelliklerini bilen bir mühendis misali, kulunu çok iyi biliyor ve rahmeti ile, sabrı ile davranıyor kuluna.
İsrâ sûresi (17), 11: “İnsan, hayrın gelmesine dua ettiği gibi kötülüğün gelmesine de dua eder. İnsan pek acelecidir.”
Allah, dualarımızın bizim için hayırlı olanlarını kabul ediyor; bizim için hayra vesile olmayacakları, işleme bile koymuyor, ya da erteliyor dostlar.
Kısa ve dar görüşümüzle bizim için iyi olabileceğini düşündüğümüz şey, O’nun sonsuz ilminde bize kötülük getirebilecekse, onun bize ulaşmasına mani oluyor Yüce Yaradan.
Binbir kapısı olan bir Ulu Sultandır O!
Bir kapıyı kapatır, bir kapıyı ardına kadar açar O! O’na güvenip dayanana, kimseyi dokundurtmayandır O! Kulunu, dua ile silâhlandırıp gözden kaybettirendir O!
İki Cihan Serveri Hz. Muhammed Mustafa (s.a.s.) hicret ederken, yatağına Hz. Ali’yi (ra) yatırmış, evinden, Yâ-sîn sûresi (36)’nin 9’uncu âyetini okuyarak çıkmıştı:
“Hem önlerinden bir sed, arkalarından bir sed çekmişiz, kendilerini sarmışızdır. Baksalar da görmezler.”
Sevgili Peygamberimizin evinin önünde pusu kurarak, onun canına kast etmek için bekleyen müşrikler, o mübarek insanı görmemişlerdi dostlar.
Kulunu; hele hele, Habibini, düşmanların eline bırakır mı, O, Yüceler Yücesi Rabbim?
el-Mâni’dir O. Gelebilecek bütün kötülüklere mani olup, kulunu koruyandır O!
Peygamber Efendimiz, bizim “hayat örneğimiz” dostlarım. Hz. Allah (cc), O’nun örneğinde olduğu gibi biz inanan kullarına da yardımını ulaştırır, ihtiyaç anında.
Biz yeter ki Rabbimizi tanıyalım... O’nu isimleriyle bilelim... Kime ibadet ettiğimizi tam anlamıyla kavrayarak, şirkten arınmış bir kalple O’na yönelelim...
O zaman, O, tek dost, gerçek dost, el-Mâni’ ismiyle tecelli eder ve bizi kimselerin eline bırakmaz...
Yûnûs sûresi (10), 62: “Açın gözünüzü! Allah’ın dostları üzerine ne korku vardır, ne de onlar mahzun olurlar.”
Siz, O’nu “dost” bileceksiniz, dostunuzun emirlerine uymaya çalışacaksınız da, O, sizi bırakacak, unutacak öyle mi? Mümkün mü dostlar? Mümkün mü?
Lokmân sûresi (31), 32: “Dağlar gibi dalgalar onları kuşattığı zaman, dini tamamen Allah’a has kılarak (ihlasla) O’na yalvarırlar. Allah onları karaya çıkardığı, kurtardığı zaman, içlerinden bir kısmı orta yolu tutar. Zaten bizim âyetlerimizi ancak nankör hainler bilerek inkâr eder.”
Hayat, dalgalarla dolu bir deniz. Her an ömür gemimiz fırtınaya tutulabilir. İmtihan dünyası bu. Kuldan istenen, kendisine verilen cüz’î iradeyi kullanarak elinden geleni yapması, kulluğunu göstermek için çalışıp didinmesi. Gerisi, Yüce Yaradana ait...
Dalgalar çıkaracak karşısına, imtihan edecek onu. Ama kulu, her zorlukta yanında Rabbinin olduğunu bilen bir kulsa Rabbi, kendisine bir zarar isabet ettirmeden atlattırır o dalgaları... Kimselerin eline bırakmaz onu...
el-Mâni’ ismi, kula güç veren, onu rahatlatan, hayatın zorluklarına karşı insanı zırhlandıran isimlerden biridir canlar...
el-Mâni’ isminin tecellilerini yaşamak istiyorsak, biz de mahlûkata karşı çok merhametli olmalı; özellikle sevdiğimiz insanların, kötülüğüne sebep olacak her şeye mani olmalıyız.
Her durumda niyetimizi kontrol edip, salih amellere koşmalıyız.
Rabbim! Hayatımızda isimlerinin tecellilerini göster. Bizleri, kötülüklere eliyle, diliyle, kalbiyle mani olanlardan eyle. Âmin.
 

zamannamaz

Tecrübeli
Günde 161 defa "ya mani" ismi şerifini okumaya devam eden dünya ve ahiret mutluluğuna kavuşur ve dileklerini elde eder


kimse değil sırrı kadere agah
mani de mutide hazreti allah
lazım sa da esbaba gönül rabtetmem
la havle ve la kuvvete illa billah...
 
Üst