Ebeveyin istemeyince çocuk devlet yurtlarında kalabilir mi

  • Konuyu başlatan Misafir Sorusu
  • Başlangıç tarihi
M

Misafir Sorusu

Ziyaretçi
Kızım ergenlik çağinda daha önce de 10 gün yurtta kaldı ve de 10 gün sonra kendi isteğiyle çıktı. Aylar sonra tekrar gitti ben annesi olarak yurtta kalmasını istemiyorum ben annesi olarak istemezsem kalabilir mi yurtta?
 

SETR

© ◄ كُن فَيَكُونُ ►
Öncelikle yurttan kastınız nedir? Siz neden yurtta kalmasını istemiyorsunuz?
Daha önce anne rızası almadan evden ayrılmak ile ilgili bir soru sorulmuş cevabı benzer olduğu için aşağıda yazıyorum:

Değerli kardeşimiz,
Ana-babanın gerçekten de evlât üzerinde hakkı çoktur. Bir evladın ilk işi onların rızalarını kazanmak, gönüllerini almaktır. Onları darıltarak hiçbir hayırlı iş yapılmaz, isabetli harekette bulunulmaz.
Ancak bunun da bir haddi vardır ve olmalıdır.
Çalışmak yahut okumak yahut da hacca gitmek gibi makul ve meşrû işlere ana-babanın izin vermemesi halinde duruma bakılır:
Ana-babaya bakılacak kadar imkân hazırlanmış, evlada muhtaç olmayacak bir ortam temin edilmişse, engel olmaya hakları olmaz, evlat düşündüğü helal işi yapmak üzere oradan ayrılabilir.
Şayet, evlat ana-babayı bakılacak halde bırakıyor, kendine muhtaç durumdan kurtarmadan gidiyorsa, izin vermeyebilirler. Bu takdirde evladın gitmeye de hakkı olmaz.
Fetavây-ı Kâdıhan’da, çocuk kendini koruyamayacak şekilde küçük yahut gösterişli ya da başka bir durumdan dolayı gurbete çıkması sakıncalı ise, ana-baba ona engel olabilirler. Bu sakıncalar izale edildikten sonra, gidebilir, denmektedir.
Baba saygıda, ana da hizmette öncelik arz eder. Bu bakımdan evlat babaya hürmette, anaya da hizmette kusur etmemeli, mümkün olduğu kadarıyla haklı da olsa onları kırmadan, darıltmadan isteğine yönelmelidir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
 
Üst