Duada Zaman ve Mekan

sultan_mehmet

© ◄ كُن فَيَكُونُ ►
Yönetici
Forum Administrator
Duada Zaman ve Mekan
En son ne zaman dua ettiğinizi düşündünüz mü?
Bu soruya farklı cevaplar verilebilir ama ortak nokta herkesin bir şekilde dua ettiği olacaktır.
İnsanlar elbette her yerd her ortamd istedikleri herşey için Rabbimiz olan Allah'a dua edebilirler.
Allah iman edenlerin her ortamda dua edebileceklerine, Kendini zikredebileceklerine aşağıdaki ayetlerle dikkat çekmiştir:

“Onlar, ayakta ike otururken, yan yatarken Allah'ı zikrederler ve göklerin ve yerin yaratılışı konusunda düşünürler. (Ve derler ki: "Rabbimiz! Sen bunu boşuna yaratmadın. Sen pek yücesin, bizi ateşin azabından koru.
Rabbimiz! Şüphesiz sen kimi ateşe sokarsan, artık onu hor ve aşağılık kılmışsındır; zulmedenlerin yardımcıları yoktur. Rabbimiz! Biz; "Rabbinize iman edin" diye imana çağrıda bulunan bir çağırıcıyı işitti hemen iman ettik. Rabbimiz! Bizim günahlarımızı bağışl kötülüklerimizi ört ve bizi de iyilik yapanlarla birlikte öldür. Rabbimiz! Elçilerine va'dettiklerini bize ve kıyamet gününde de bizi hor ve aşağılık kılma. Şüphesiz se va'dine muhalefet etmeyensin." Nitekim Rableri onlara (dualarını kabul ederek) cevab verdi: "Şüphesiz ben, erkek olsu kadın olsu sizden bir işte bulunanın işini boşa çıkarmam…”[4]
Kur’an'a bakıldığında duanın belli bir zamanı olmadığı görülür. İnsanı dua etmeye yönelten her türlü istek, bu ibadetin vaktinin geldiğinin göstergesidir. İnsanın istek ve ihtiyaçları sürekli olduğu için duası da sürekli olmalıdır. Yani duanın belirli bir vakt saati yoktur.
Dua için belli bir mekan da yoktur. İnsan çarşıd sokakt otomobilinin içind evind işyerind kısacası her yerde dua edebilir. Değişik mekanlarda olmanın herhangi bir önemi yoktur. Ancak önemli olan insanın her nerede olursa olsun Allah'ın kendisine şah damarından daha yakın olduğunu unutmamasıdır. Kur’an'da peygamberlerin her an ve her yerde dua ettikleri haber verilir. Bir ayette şöyle buyrulmaktadır:
"(Musa) Hemencecik onların sürülerini suladı, sonra yine gölgeye çekilerek dedi ki: "Rabbim! Doğrusu bana indirdiğin her hayra muhtacım."[5]
Bunların yanısıra bir de duanı en güze en makbul şekli vardır ki ayet ve hadislerde bunlar ayrıntılarıyla anlatılmıştır.

 
Üst