Diyanet İşleri Başkanı'ndan Vekaletle Kurban Kesimi Açıklaması

out of whack

© ◄ Ayarsız..! ►
Forum Administrator
Diyanet İşleri Başkanı'ndan Vekaletle Kurban Kesimi Açıklaması,

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali BARDAKOĞLU'nun Vekalet Yoluyla Kurban Kesimi Organizasyonu Ankara Bölge Toplantısında yaptığı konuşma ve Anadolu Ajansı tarafından hazırlanan haber metni

Tarih: 27.10.2009

-VEKALET YOLUYLA KURBAN KESİMİ...
-DİYANET İŞLERİ BAŞKANI BARDAKOĞLU:
-''VEKALETLE KURBANI BİR YARDIM TOPLAMA KAMPANYASINA DÖNÜŞTÜRENLER, HEM BU DÜNYADA HEM AHİRETTE ALLAH KATINDA SORUMLUDUR VE KUL HAKKINI ALIRLAR''
-''VEKALETİ ALINAN KURBANLARIN MUTLAKA İBADET AMACIYLA KESİLMESİ GEREKİR.
İBADET HİÇBİR ZAMAN DÜNYEVİ AMAÇLAR İÇİN ARAÇ KILINAMAZ''
-''KİMSE İBADET YERİNE GETİRİYORUM DİYE OTOBAN KENARLARINDA, AÇIK ARAZİLERDE KİRİN PASIN İÇİNDE KURBAN KESMESİN''

(FOTOĞRAFLI-GÖRÜNTÜLÜ)
ANKARA (A.A) - 27.10.2009 - Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, ''Vekaletle kurbanı bir yardım toplama kampanyasına dönüştürenler, hem bu dünyada hem ahirette Allah katında sorumludur ve kul hakkını alırlar'' dedi.


Bardakoğlu, Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) Kocatepe Konferans Salonu'nda düzenlenen ''2009 yılı Vekalet Yoluyla Kurban Kesimi Organizasyonu Ankara Bölge Toplantısı''na katıldı. Bardakoğlu, yaptığı konuşmada, kurban ibadetinin tüm semavi dinlerin gereği olduğunu belirterek, taşıdığı simgesel anlamın önemine değindi.


Kurban ibadetinde çevre temizliğine ve hijyenik kurallara uyulması gerektiğini vurgulayan Bardakoğlu, ancak kötü örnekler nedeniyle kurban ibadetinin özünün tartışmaya açılmasının son derece yanlış olduğuna işaret etti.


Hayvan haklarını savunmak adına kurban ibadetine karşı çıkanları da anlamakta zorlandığını ifade eden Bardakoğlu, ''Keşke insanların birbirini boğazlamadığı, ülkelerin birbirinin nefes borusunu kesmediği bir dünyada yaşıyor olsak da kurban ibadetinin hayvan hakları açısından konuşulduğu bir dünyada olsak'' diye konuştu.


Vekaletle kurban kesimini, mali imkanı olduğu halde zaman ve mekan açısından kurban kesme imkanı bulunmayanlara dinin sağladığı bir kolaylık olarak tanımlayan Bardakoğlu, zaman ve mekan sorunu bulunmayan kişilerin kurbanlarını keserek, elleriyle dağıtmasının daha doğru olduğunu söyledi.


TDV olarak yıllardır hiçbir ticari amaç taşımadan vekaletle kurban kesimi kampanyası düzenlediklerine dikkati çeken Bardakoğlu, kampanyadan ''TDV'nin kasasına bir kuruş bile girmediğini'' vurguladı. Bardakoğlu, kampanyayla dini hizmet vermeyi, kurban etlerinin yurt içi ve yurt dışında ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmasını ve yanlış uygulamaların önüne geçmeyi amaçladıklarını kaydetti.


Kampanya için önceden ayrıntılı planlama ve hazırlık yapıldığını belirten Bardakoğlu, kurban etlerinin yurt içinde il ve ilçe müftülerinin önderliğinde köylere kadar ulaştırıldığını, yurt dışında ise Türk Cumhuriyetleri, Balkanlar, Afganistan, Pakistan ve Orta Afrika'daki ihtiyaç sahiplerine kavurma olarak ''Türkiye'deki Müslüman kardeşlerinizin kurban hediyesidir'' ifadesiyle gönderildiğini kaydetti.


Geçen yıl TDV'nin 30 bine yakın kurban kestiğini bildiren Bardakoğlu, kurban etlerinin hiçbir bölge, mezhep, dindarlık ayrımı gözetmeden tüm vatandaşlara dağıtıldığını vurguladı. Bardakoğlu, kurban etlerinin yurt dışındaki ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmasında destek ve yardımları için Türk Hava Yolları yetkililerine de teşekkür etti.


-''VEKALETLE KURBAN ADI ALTINDA YARDIM TOPLAMA FAALİYETİNE GİRİLMEMELİ''-


Vekaletle kurban kesiminin, hiçbir zaman yardım toplama faaliyeti olarak görülmemesi gerektiğine işaret eden Bardakoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:


''Vekaletle kurbanı bir yardım toplama kampanyasına dönüştürenler, hem bu dünyada hem ahirette Allah katında sorumludur ve kul hakkını alırlar. Vekaleti alınan kurbanların mutlaka ibadet amacıyla kesilmesi gerekir. Hiçbir zaman başka amaçla kesilen hayvan aynı anda vekaletle kurban olamaz. Hem vekalet verenlerin hem vekalet alanların bu konuda son derece duyarlı olması gerekir. İbadet hiçbir zaman dünyevi amaçlar için araç kılınamaz, ibadetleri ibadet olarak yapmak zorundayız.

Kurban ibadeti Allah'a yakınlaşmak, Müslümanlara ulaşmak, paylaşmak, aramazdaki kardeşlik bağlarının güçlenmesi demektedir. Böyle olunca da hiçbir kişi ve kuruluş vekaletle kurban adı altında bir yardım toplama faaliyetine girmemelidir. Bu ciddi bir vebaldir.''


Bardakoğlu, vekaleti alınan hayvanların mutlaka kesilmesi gerektiğini de vurguladı. Her ibadetin ayrı bir anlamı olduğunu ifade eden Bardakoğlu, ''Namazın yerine oruç, orucun yerine kurban, kurbanın, haccın yerine öğrenciye burs, öğrenciye bursun yerine dua geçmeyeceğini'' belirtti.


''Hastalara yardım, okul, yol, köprü yapma ne kadar güzel bir ibadetse kurban kesme ve kurban etini ihtiyaç sahiplerine dağıtma da o kadar güzel bir ibadettir'' diyen Bardakoğlu, vekaleti alınan kurbanların kesilerek ihtiyaç sahiplerine dağıtılması gerektiğini söyledi.


Kesilen kurban etlerinin paraya dönüştürülmesinin doğru olmayacağına da işaret eden Bardakoğlu, etin paraya çevrilmesinin çok zaruri durumlarda kabul edilebileceğini dile getirdi. Bardakoğlu, elde edilen paranın gelir olarak düşünülemeyeceğini ve yine ihtiyaç sahiplerine verilmesi gerektiğini ifade etti.


Yapılan uyarılara rağmen halen kesim olmaksızın vekaletle kurban parası alıp verenler olduğunu ifade eden Bardakoğlu, başkanlık ve vakıf olarak bu yanlışların olmadığı iyi örnekleri sergilemek için vekaletle kurban kesimi kampanyası düzenlediklerini anlattı.

Vekaletle kurban kesecek vatandaşlara seslenen Bardakoğlu, ''vekalet verilen kurbanların kesilip kesilmediği ve etinin dağıtılıp dağıtılmadığı'' konusunda hassas ve dikkatli davranılmasını istedi. Bardakoğlu, sadece kurban parasının havale edilmesiyle sorumluluktan kurtulmanın mümkün olmadığını belirtti.

-''HAYVANIN HAKKINI İHLAL EDEREK KURBAN KESİLMESİNİ DOĞRU BULMAYIZ''-


Kurbanın çevre kirliliğine, sağlık ve hijyen kurallarına uygun olarak kesilmesine büyük önem verdiklerini vurgulayan Bardakoğlu, usulüne uygun şekilde kurban kesme imkanı olmayan vatandaşların kurbanlarını vekaletle kesmesini önerdi.


''Kimse ibadet yerine getiriyorum diye otoban kenarlarında, açık arazilerden kirin pasın içinde kurban kesmesin'' diyen Bardakoğlu, hayvana eziyetin kurban ibadetinin tüm hikmetine aykırı olduğunu ve bütün sevabını götürdüğünü söyledi. Kurbanlık hayvanlara itinayla davranılmasını, şefkatle yaklaşılmasını isteyen Bardakoğlu, ''Kurbanlık hayvanın hakkını ihlal ederek kurban kesilmesini doğru bulmayız'' değerlendirmesinde bulundu.


Hacda kesilen kurbanların da son damlasına kadar değerlendirildiğini anlatan Bardakoğlu, hacıların ücretlerini önceden yatırmalarını halinde başarılı bir planlama yapıldığını ve kurban etlerinin zayi olmadığını söyledi. Bardakoğlu, ''Ancak hacı kardeşimiz, yanlış telkinlere kulak verir veya 3-5 kuruşa tamah eder de aldığı hayvanı kenarda köşede tarlada keser de bırakırsa artık onun vebali de onadır'' diye konuştu.



(EAY-SEB)

27.10.2009 13:50:06
Diyanet İşleri Başkanlığı
 

enes61

KF Ailesinden
Özel Üye
bu diyanet bide tağuta bağlı laik sistemin etkisi altında kalmadan fetvalar verebilse herşey çook güzel olurdu..

 
Üst