Dile Sahip Cikma ve Ahiret Hazirlanma

secdegulleri

Üye
Üye
Alemleri Rabbi Allaha hamd, resullerin efendisi olan rahmet Peygamberi Muhammede ve pak ve iyi olan aline salat ve selam olsun.

Ibni Hibban Sahinde rivayet etmistirki Sufyan ibnu Abdullah es Sekafi ra şöyle demiştir. “ Dedimki Ya Resulallah! Bana, kendisine tutunabilcegim bir sey bildir.“ Efendimiz de s.a.v mealen şöyle buyurmustur: „ Deki Allaha iman ettim sonra (Allaha itaat etmekte dosdogru ol. O sahabi dedi ki: „ Dedim ki, benim icin en çok endişelendiğin şey nedir?“ Efendimiz de bunun üzerine mealen: „Budur“ demiştir. Yani dilini tutmuştur ve mealen „Budur“ demiştir.
Nefsin, bu söz beni dünyada veya ahirette neye uğratir diye akibetini düşünmeden heveslendiği şeyleri konusmaya karşi büyük bir Şehveti vardir.
Iste konuşulan sözlerin akibetini düşünmeden çogu insanlar konuşurlar.
Dolayısıyla Peygamber Efendimiz s.a.v mealen: „Senin için en çok endişelendigim şey dilindir !“ diye bildirmistir.

Dile sahip çikmak önemli bir Husustur. Insani ahirette en çok mahveden şey dilin günahlaridir, çünkü konuşmak dile kolay gelir. Yürümek zahmet ister. Dile ise dilediği şeyleri konuşmak kolaydir. Dolayısıyla insanın işlemis olduğu günahların en çogu dilden kaynaklanır.
Işlenen en çok Küfürler (Dinden çikaran seyler )dille olur. Meydana gelen en çok düşmanlıkların ve husumetin sebebi de dildir. Karşılıklı nefret duyma ve birbirinden kopma sebeplerinin en çoğu dildir. Her insan kendisni hesaba cekip konuşcaği sözleri konusmadan evvel o sözlerle kendisine ne döneceğini düşünmelidir. Iste böylece selamette kalir.

Bir Sahabi hakkinda sabit olduğuna göre dilini tutmus ve ona şöyle hitap etmiştir: „ Ey dil hayir söyle ki kazanasın ve pişmalık duymadan evvel serri söylemekten sus ki kurtulasin. Muhakkak ki Allahin Resulunden mealen : Ademoglunun hatalarının en çogu dilindendir’ buyurdugunu duydum.

Kuran hükümler, evvelki Peygamberlerin haberlerini biraraya getirdiği gibi ahiret ile ilgili husulari, insanlar arasında ve karı koca arasında olan yaşantıyla ilgili ve bunlardan başka yararli olan şeyleri biraraya getirmektedir, Kuran akide ile hükümleri kapsamaktadir. Ibrahimin a.s. sahifesine gelince onlarda sadece öğütler vardi. Ibrahimin a.s. sahifelerinde yazılı olanlardan biri mealen sudur: „Akilli kimsenin , akli yerinde oldukca dört vaki olmalidir. Bir vaktinde Rabbine münacatta (ibadette) bulunmali., bir vaktinde kendini hesaba çekmeli, bir vaktinde Allahin yaratmis olduğu şeyler hakkinda düşünmeli ve bir vaktini de yiyeceğine ve içeceğine ayirmalıdır.“
 
Üst