Çorum İli ve Kaya Mezarları

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici



2apa94.jpg

Kapılıkaya Anıtsal Kaya Mezarı

Çorum-Osmancık yolu üzerinde, Çorum’a 27 km. uzaklıkta Kırkdilim Mevkiinde derin vadilerin bulunduğu engebeli bir arazideki kaya bloğunun kuzeybatı köşesinde yer almaktadır. Vadinin dibindeki çaydan yüksekliği 65 m.dir.

Bu mezar, Helenistik döneme tarihlendirilmekte olup, komutan İkezios’a aittir. MÖ.II.yüzyıla tarihlenen bu kaya mezarının bir podyum zemini vardır. Bu podyumdan sekiz basamaklı bir merdivenle ikinci bir platforma, oradan da 12 basamaklı merdivenle mezarın girişine ulaşılmaktadır. Girişin sağ ve solunda niş içerisinde ölü tasvirleri bulunmaktadır. Mezar odası kare planlıdır.
İskilip Kaya Mezarı
rap4cw.jpg


İskilip Kaya Mezarı

Çorum İskilip ilçesi merkezinde, doğal bir kaya üzerine yapılmış olan kalenin güney ve güneydoğu eteklerinde Roma dönemine ait kaya mezarları bulunmaktadır. Bunlardan güneydoğudaki kaya mezarının iki sütunlu dikdörtgen bir girişi vardır. Buradaki sütunların başlıklarında birer aslan figürü oturmuş olarak tasvir edilmiştir. Ayrıca sütunların arasındaki üçgen alınlık içerisinde de karşılıklı yatar durumda kanatlı iki aslan figürü daha vardır.

Mezar odası kare planlı olup, içerisinde iki tane ölü klinası bulunmaktadır



 
Üst