Caretta Carettalar

asya_kurt

◄ كُن فَيَكُونُ ►
Özel Üye

Caretta-Caretta.jpg



Caretta Carettalar



Boyları 1 , 5 metreyi , ağırlıkları 150 kiloyu bulabilen bu sevimli hayvanlar , normal yaşamlarında tüm dünya denizlerini dolaşıyorlar . ODTÜ'nün Dalyan'da 3 yıl süren çalışmaları sırasında markalanan bir dişinin Meksika Körfezi'nde balıkçıların ağına takılarak yaşamını yitirdiği haberi Dalyan'a kadar geldi .

Bu sevimli yaratıklar yosun ve balık yiyerek besleniyorlar . Normalde 2-3 yılda bir İztuzu Kumsalı'na pin-pon topuna benzer 100 civarında yumurta bırakıyorlar . İşin ilginç yanı ergin dişiler , oritasyon adı verilen bir içgüdüyle yumurtalarını sadece kendilerinin dünyaya geldiği kumsala bırakıyor . Asla başka bir kumsala çıkmıyor .



Yumurtlama da oldukça ilginç . Ana kaplumbağa kumsalda arka ayaklarını kullanarak çeşitli çukurlar açıyor . ( Belki yumurtaların hangi çukurda olduğunun belli olmaması için , belki de nem oranını kontrol ederek en uygun yeri seçiyor ) Yumurtlama süresi saatlerce sürüyor ve bu sırada anne kaplumbağa çok zorlandığı için sürekli gözyaşı döküyor .

2.jpg



Bırakılan bu yumurtaların pek çok doğal düşmanı var . En önemlisi tilkiler , sansarlar . Bunlar koklayarak yumurtaların yerini kolayca bulup yiyebiliyor .

Yumurtadan çıkan yavruların bazıları , denize ulaşamadan yolunu şaşırıp susuzluktan ölüyor . Kumsalda ölen yavrular ile denize ulaşabilenlerin büyük bölümü de yengeçlere , kuşlara ve balıklara yem oluyor . Uzmanlar , her yüz yumurtadan 1-2'sinin yaşamasının bu hayvanın neslini sürdürmesini sağlayacağını söylüyorlar .


Bu hayvanların soyunun neden tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını merak edebilirsiniz . Bunun başlıca nedeni , etini İtalyanların , Fransızların ve uzakdoğu ülkelerinde yaşayanların yemesi . Bir diğer neden ise balıkçı ağlarına takılarak ölmeleri .

//
 
Üst