Büyük hadis alimleri

ma'vera

Emektar
Özel Üye
BÜYÜK HADÎS ÂLİMLERİ

Büyük Hadîs âlimleri, çok yüksek insanlardır. Râvîleri ile beraber, yüzbin hadîs-i şerîfi ezber bilene (hâfız ) denir. Kur’an-ı Kerîm’i ezberleyene hâfız değil, (Kâri’) denir. Bugün Hadîs-i Şerifleri ezbere bilen bulunmadığı için “Hâfız” kelimesi Kur’ân-ı Kerîm’i ezberleyenler için kullanılmaktadır.

* İkiyüzbin hadîs-i şerîf’i ezbere bilene (Şeyh-ul Hadîs) denir.
* Üçyüzbin Hadîs-i Şerif ezbere bilene (Huccet-ül-islâm) denir.
* Üçyüzbinden daha çok Hadîs-i Şerîf’i, râvîleri ile , senetleri ile beraber ezber bilene (Hadîs imamı veya Hadîs müctehîd’i) denir.

Doğru oldukları bütün islâm âlimleri tarafından tasdîk edilmiş olan Hadîs kitaplarından altı tanesi bütün dünyada şöhret bulmuştur.Bu altı kitaba “Kütüb-ü sitte “ denir.
Bu kitaplardaki Hadîs’i Şerîf’lerin sahîh oldukları icmâ’ ile bildirildi.Kütüb-ü sitteyi yazan altı büyük âlimi:

*1-İmâm-ı Buhârî (Rahmetullâhi teâlâ aleyh)
İsmi Muhammed bin İsmâil’dir.Kısaca [H] harfi ile gösterilir.

“Sahîh-i Buhârî” isimli kitabında yedibinikiyüzyetmişbeş hadîs-i şerîf vardır.Bunları , altıyüzbin hadîs arasından seçmiştir. Her hadîsi yazmadan önce ,gusül abdesti alır, iki rekat namaz kılar ve istihâre ederdi. Buhârî-i şerîf’i onaltı senede yazmıştır. [194]’te Buhâra’da doğmuş,[256] ‘da fıtr bayramı gecesi Semerkand’da vefât etmiştir…

*2-İmâm-ı Ebül-Hüseyn Müslim Nişâpûrî “Rahmetullâhi teâlâ aleyh” Kısaca [ M] harfiyle gösterilir.( Câmi’us-sahîh) ismindeki kitabını üçyüzbin Hadîs-i Şerîf ‘den seçerek yazmıştır. [206 ] ‘da doğmuş , [261]’de vefât etmiştir.

*3-İmâm-ı Malik bin Enes “Rahmetullâhi teâla aleyh”
[Mâ] harfi ile gösterilir. (Muvattâ) isimli kitabı ,ilk yazılan Hadîs kitabıdır. [90]’da Medîne’de doğup , [179]’da aynı yerde vefât etti. “Mevdû’âtül’ulûm” da deniyor ki:bâzı âlimler Kütüb-ü sitte’yi sayarken Muvattâ yerine İbn-i Mâce’nin “Sünen” kitabını söylemişlerdir.


*4-İmâm-ı Tirmizî “Rahmetullahi teâlâ aleyh” İsmi İmâm-ı Muhammed bin İsâ ‘dır. [T] Harfi ile gösterilir. “Câmi’us-sahîh” isimli eseri çok kıymetlidir.[209 ] da doğmuş, [279] da vefât etmiştir.

*5-Ebû Dâvud Süleyman bin Eş’as Sicstânî, [D] harfi ile gösterilir. “Sünen” isimli kitabında , dörbinsekizyüz Hadîs-i Şerîf vardır. Bunları beşyüzbin hadîs-i Şerîf arasından seçmiştir. [202 ] de doğmuş , [275 ] te Basra’ da vefât etmiştir.


*6-İmâm-ı Nesâî (Rahmetullahi teâlâ aleyh) Asıl adı Ebû Abdurrahman Ahmed bin Alî’dir. harfi ile gösterilir. ”Sünen-i kebîr” ve “Sünen-i sağîr” adlı iki eseri çok kıymetlidir. “Sünen-i sağîr “ kütüb-ü sitte’dendir. [215] de doğup , [303 ] de vefât etmiştir.


Mevdû’ât-ül’ulûm adlı eserinde diyor ki:”Sünen “ kelimesi yalnız olarak söylenince , dört âlimin kitaplarından biri anlaşılır. Bunlar; Ebû Dâvûd [D] , Tirmîzî [T ] , Nesâî ve İbn-i Mâce [MC] ‘dir.

Bunlardan başkasının “Sünen” kitabı söylenirken , yazarınında adı birlikte söylenir.
Meselâ: Sünen-i Dâre Kutnî [KT ] yada:Sünen-i kebîr’i Beyhekî [HEK] gibi…..

Çok kıymetli Hadîs kitaplarından bir kısmı ise şunlardır:

*İmâm-ı Ahmed bin Hanbel’in Müsned adlı eseri ->>[HD]
*Ebû Yâ’lâ ‘nın Müsned adlı eseri ->> [Yâ’lâ]
*Abdullah Dârimî’nin Müsned adlı eseri ->> [DR]
*Ahmed Bezzâr’ın Müsned adlı eseri ->>[Z]

Bu kitaplara “ Mesânid” denir.



Saadet-i Ebediyye S.412-413
 
Üst