Boyun fıtığı belirtileri nedir?

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
Boynumuzda 7 adet boyun omuru vardır. Omurlarımız arasında, hareket etmemizi sağlayan diskler bulunmaktadır. Omurga üzerine binen yükü emen bu kısım, kemiklerin temasını da engellemektedir. İlerleyen yaşla birlikte veya alınan darbeler ile disk zarar gördüğünde dışarı taşmalar yapmaktadır. Çevre dokulara ve sinirlere baskı yapan bu bozulmuş disklerin oluşturduğu hastalığa boyun fıtığı denilmektedir.

Boyun fıtığı belirtileri nedir?

Boyun fıtığının başlıca belirtisi boyun ve sırt ağrılarıdır. Hastalık ilerledikçe, diskin sinirlere baskısı ilerler, kollarda ve parmaklara kadar inen ağrı, uyuşmalar ortaya çıkmaya başlar. Bir süre sonra kuvvet azalması ortaya çıkar, bacaklarda güçsüzlük, ellerde titreme, idrar kaçırma gibi sonuçlar oluşabilir. Kesin tanı MR incelemeleri ile ortaya çıkar. Boyun omurlarında oluşabilecek olan tümör veya enfeksiyonlar da bu görüntülemelerde ortaya çıkabilir. Bel fıtığında olduğu gibi, cerrahi uygulama yapılmamaktadır.

Cerrahi uygulama son nokta çözümü olarak kabul edilir. Hastaya, yatak istirahati, ilaç tedavisi veya fizik tedavi uygulanmaktadır. Ağrı azaldığında, uygulanan fizik tedavi ile disklerin çevresinde kastan yataklar yapılmaktadır. İlaç olarak kullanılan ödem azaltıcı, kas spazmı engelleyici verilir.

Bir süre ağrı şiddetini azaltmak için, boyunluk kullanılarak ağrı hafifletilebilir. Çeşitli enjeksiyon uygulamaları ile o bölgenin ağrısı yavaşlatılabilir. Cerrahi uygulama kararı, kas gücü kayıplarında, refleks kayıplarında, omuriliğe çok fazla basınç olduğu durumlarda, omurga çatlaklarında, omurga tümörlerinde kullanılmaktadır. Boyun fıtığında ameliyat kesin çözümdür ve hastalar %100 sağlıklarına kavuşurlar.

Boyun fıtığına engel olmak için ne yapılmalıdır?

Kol destekli ortopedik sandalye ve koltuk kullanmak, omuzların geride ve ayakların yere basması boyun için koruyucudur. Enseye destek amaçlı bir yastık koymak yararlıdır. Uzun süre bilgisayar kullanmak, kitap okumak, televizyon seyretmekten uzak durulmalıdır. Ani ve sert hareketler yapılmamalıdır. Kısa yürümeler ve gevşeme egzersizleri yapmak gereklidir. Boyun fıtığına en iyi egzersiz yüzmedir.
 
Üst