Boşanmak Çare Mi?..

FERASETLİ

KF Ailesinden
Özel Üye
Boşanmak Çare Mi?


Allah'ın yardımı ile evlilik hayatını aynı kişi ile paylaşmanın yollarını mutlaka bulmalıyız. Kolay değil bu. Taa ilkokulda sıra arkadaşımız-la bile tartışıp başka sıraya oturan kişi-ler olarak, bir ömür boyu aynı kişi ile beraber aynı yastığa nasıl baş koyacağız. Her zorluğa rağmen sabır denen o mukaddes mücadeleyi gösterebilecek kapasiteye ulaşmak zorundayız. Boşanmak hoş bir şey değil. En azından "bunu yapan ben olmamalıyım" diye düşünmeliyiz. Bildiğimiz gibi, Allah'ın "daraltan" ve "genişleten" isimleri vardır. Her sıkıntının peşinden bir rahatlık, her rahatlığın peşinden de bir sıkıntı gelir ve bu böylece devam eder gider. Bir Müslüman için dünyadaki tek rahatlık ölüm, ahretteki tek rahatlık ise cennettir.

Tartışmasız bir evlilik tabi ki düşünülemez. Allah Resulü (sav)'nün eşleri bile Peygamber Efendimizle tartışmıştır. Peygamber Efendimizin ise ümmetine ölçü olsun diye eşlerine asla el kaldırmamıştır. Ne olursa olsun, erkeğin eli ağırdır, bunu hiçbir erkek aklından çıkarmamalıdır. Kadınlar Allah (cc)'ın bize emanetidir ve onların üzerinde Allah Resulü'nün hatırı vardır. Dövmemeli ve incitmemelidir. Kalp kırmamak için mücadele veren insanlar elbette sabırlarının mükafatını görecektir. Nasıl ki tövbe ederken "keşke yapmasaydım" diyoruz, aynı şekilde eşler tartışırken de birbirlerine kırıcı davranırlarsa aynı pişmanlığı mutlaka çekeceklerdir. O halde kırıcı olmaya ne gerek vardır. Ben evlilik müessesesine baktığımda, evlilikte sağlıklı bir uyum için altı önemli unsur gördüm.

Maneviyat
Birinci özellik olan bu manevi unsurun olması, Allah rızasını kazanmak için farz ve sünnete göre yaşayan bir insana büyük bir huzur, olmaması ise huzursuzluk sebebidir. Allah rızasını gözeten bir eş size her konuda destek olur. Çünkü o da her sıkıntıya sizin için değil, Allah rızası için katlanır. Allah rızası için katlanılmayacak hiç bir çile yoktur. Peygamberler buna örnektir. Demek ki maneviyatımızı devamlı olarak güçlendirmeye çalışmalıyız.


Hizmet
İkincisi, Allah'ın dinine hizmet etmektir. Bu dünyada kime hizmet ettiğin çok önemlidir. Bu hizmet, kime kul olduğunun da göstergesidir. Çünkü amacın ne ise, hizmetin de onadır. Yaşama amacı, Allah'ın rızasını kazanmak olan bir insanın hizmetini engellemek, onun kollarını, ayaklarını, dilini kesmek ve böylece yaşamasını istemekten daha farklı değildir. O halde eşler, ellerinden geldiği kadarı ile bu dine hizmet etmelidir.


Cinsellik
Üçüncü unsur cinselliktir ki, eşleri eve bağlayan, aradaki muhabbeti sıcak tutmaya yarayan, eşlerin gözünü dışarıda bırakmayıp haramdan koruyan çok önemli bir unsurdur. Cinsel ihtiyacının aksaması tedirginliği içinde olan her insan, eşi ile arasını devamlı olarak sıcak tutmak isteyecek ve bu düşünce ile belki bütün hatalarını değil ama, birçok küçük hatasını hoş görerek tartışma konularından doğal olarak kaçınacaktır. O halde eşler arasında düzenli bir cinsel yaşantı olmalıdır.


Para
Aile müessesesinin ihtiyaçlarını gidermede ciddi bir huzursuzluğu önler. İşlev açısından baktığımızda bir şirket gibidir aile. Her ailenin standart giderleri vardır ve bunların karşılanması için en az miktar olan su, ekmek, elektrik, yakacak, telefon, kira, giyecek, sağlık gibi giderlerinin mutlaka tedarik edilmesi şarttır. Tedarik edilmemesi halinde acı bir hayat kaçınılmazdır. Bu sebeple eşler, maddi durumlarını daha iyiye çıkarmak için çalışmalıdırlar.


Evlat
Beşinci unsur evlattır. Ailenin lügat anlamına baktığınızda, ana baba ve çocuklardan oluşan topluluğa dendiğini görürsünüz. Evlat yoksa, evde mutlaka devamlı bir hüzün, dolayısıyla bir huzursuzluk vardır. Geçerli bir boşanma sebebidir ama Allah'ın nasibi ve takdiri açısından bakıldığında, asla katlanılmayacak bir sebep olmadığı gibi, belki de aile açısından daha da hayırlıdır.



Ali Serdar CİNEMRE /alıntı
 
Moderatörün son düzenlenenleri:
Üst