Bizim her fiilimiz Allahın yaratması mıdır

  • Konuyu başlatan keskin_18kral
  • Başlangıç tarihi
K

keskin_18kral

Ziyaretçi
slm. size bir soru sormak istiyorum. sürekli kafama sorular takılıyor. şimdide kafamda şöyle bir vesvese geçiyor bizim her fiilimiz Allahın yaratması mıdır .yani bir kişinin evlenmesi . farklı şeyler yapması bunların hepsi Allahtan mıdır . yani insanın kaderdeki rolu ne kadardır . ya da her şeyin Allahtan olduğunu bilmek mi lazım . mesela bir gayrimüslim belli bir alanda ilmi bir çalışma yapıp iyi bir sonuç aldığında bunda Allahın ADL isminin tecellisi olduğu söylenir. yani burda o kişi için çalıştı ve çalışmasının karşılığını aldı mı diyeceğiz yok yoksa bu insan çalış da Allah karşılığını verdi mi diyecez kafam çok karışıyor bu konuda yardımcı olursanız sevinirim .
 

kurtuluş

KF Ailesinden
Özel Üye
Aleyküm selam.Allah (c.c) yaptığın ve yapacağın tüm hayır ve şerleri ezeli ilmi ile biliyor.Yani senin şuan yapmadığın ama kesin olucak yapacağın amellerini biliyor.Cennete ve cehenneme gideceğinide biliyor.Fakat insanın itiraz etmemesi ben bunları yapmadım dememesi için her şey kayıt altına alınıyor.Hatta günah işleyenler azabı gördüklerinde itiraz etmek istediklerinde ağzına mühür vurulup elleri ve ayakları konuşuyor.El konuşuyo ayak şahidlik ediyor.

Allah (c.c) Rahman ismiyle tüm yarattıklarına rahmet ediyor.Kafilerde,müslümanlarada...Rahim ismiyle ise ahiretde yanlız müminlere rahmet edicek.Yani kafirleride rızıklandırıyor,müslümanıda rızıklandırıyor.Fakat ahiretde müminleri rızıklandırıp kafirleride işlediledikleri günahlar ne kadarsa o kadar ceza vericek.

Bir kafir dünyada ne kadar çalışıyorsa o kadar kazanıyor.Bir müslüman ise Allah Celle ve Celalühü yardım ederek rızkında bereket veriyor,dilediği kadar derecesini yükseltiyor,yardım ediyor.Çalıştığınında fazlasını veriyor.Dünyadada ahiretdede Allah lutüf ediyor.Rahim ismi hem dünyada hem ahiretde fakat kafirlere sadece dünyada rahman ismi rızık veriyor.Ahiretde bir nasipleri yok imansız gittilerse.

Mümin dünyaya çalıştığı ve ecirini aldığı gibi,ahiretdede yine çalışmaların karşılığını fazlasıyla alacaktır.Çünkü Allah Zül Fadlil Azimdir.Lütfu çok büyüktür,çok fazladır.

Mümin elbette çalıştığının karşılığını alıyor.Fakat Allah şükrederseniz nimetlerimi artırırım buyuruyor.Bu sebeblede dünyadada ahiretdede kazançlı oluyor.Kafire ise eğer zaten imansız gidecekse,küfründe ısrar edip dünyaya dalıp ,kibirlendikçe kibirlendiyse Allah'da onun hiçbir sevabı kalmayacağına dek dünyada bolluk verir.Kafir hayrına zanneder ama ahiretde daha büyük azablara uğracağından habersizdir.

Kuranı kerim mealini oku kafanda soru kalmaz.

Rum Süresi
58. Andolsun ki biz bu Kur’an’da insanlar için her türlü misali getirdik. Şayet sen onlara bir âyet (mucize) getirsen, kâfir olanlar: “Siz ancak bâtıl şeyler ortaya atmaktasınız.” derler.
59. İşte böylece Allah, bilmeyenlerin kalpleri üzerine mühür basar.


Hud Süresi
6. Yeryüzünde yaşayan bütün canlıların rızkı Allah’a âittir. Allah o canlının durduğu yeri ve sonunda bırakılacağı yeri bilir. Bunların hepsi apaçık bir Kitap’ta (Levh-i mahfuz’da)dır.

Araf Süresi
34. Her ümmetin belirli bir eceli vardır. Ecelleri gelince ne bir an geri kalırlar, ne öne geçebilirler.

Rad Süresi
39. Allah dilediğini mahveder siler, dilediğini de sâbit kılar. Ana kitap O’nun nezdindedir.

Fatır Süresi
11. Allah sizi topraktan, sonra nutfeden yarattı. Sonra sizi çift çift yaptı. O'nun bilgisi olmadan hiçbir dişi hamile kalamaz ve doğuramaz. Ömrü uzayanın ömrünün uzaması, ömrü kısalanın ömrünün kısalması kitapta (Levh-i mahfuz'da) yazılmıştır. Şüphesiz ki bu da Allah'a göre çok kolaydır.

(Kaza-i muallakı hiçbir şey değiştirmez. Yalnız dua değiştirir.) [Hakim]

(Kader, tedbirle, sakınmakla değişmez. Ama kabul olan dua, bela gelirken korur.) [Taberani]

(Sıla-i rahm ömrü uzatır.) [Taberani]


5971 "Sevban radıyallahu anh anlatıyor: ""Resûlullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: ""Ömrü ancak birr (her çeşit hayırlar, iyilikler, ihsanlar) uzatır; kaderi de ancak dua geri çevirir. Kişi, işlediği günah sebebiyle rızkından mahrum kalır!"

6980 "Ebu Hizame radıyallahu anh anlatıyor: "(Bir gün) Resûlullah aleyhissalatu vesselam'a: ""Tedavi için kullandığınız ilaçlar şifa isteğiyle okunan dualar ve (düşmanlardan) korunmak için kullandığımız koruyucu şeyler hakkında ne dersiniz, bunlar Allah'ın kaderinden bir şeyi geri çevirip değiştirir mi ?"" diye sormuşlardı. ""Bu saydıklarınız da Allah'ın kaderindendir"" diye cevap verdi."
Kaynak Kütübi Sitte
 
Üst