Bitcoin ve ütopya çiftlikten para kazanmak caiz mi

  • Konuyu başlatan Misafir Sorusu
  • Başlangıç tarihi
M

Misafir Sorusu

Ziyaretçi
Öncelikle btc yani bitcoin sitelerinden rastgele Satoshi alarak para kazanmak helal midir? Mesela rastgele 15 dakikada bir tıklayarak bize 0 ila 50 arasında satoshi veriyor 100 milyon satoshi de 1 btc yani yaklaşık Türk lirası ile 7000 şuanlık öyle yapıyor. 100 milyon satoshi baya zor kazanılır. Benim şuan 1500 satoshi var sorum şu bu sitelerden para kazanmak caiz mi. Bunun gibi bir çok site var bazıları saatlik bazıları günlük veriyor? Helal midir?

2. Sorum yine internet sitesi oyunu ütopya çiftlik oyunu şimdi bu oyunda ilk başta sana oyun parası veriyor 100 ut bir tane saf inek alıyorsun o inek saatlik 10 litre süt üretiyor ve 100 litre süt de 1 utye karşılık geliyor burada gelişmek zaman alıyor ve ayrıca 5000 ut 1 lira anca 6 7 ay sonunda kara geçebiliriz ve maximum yatırımsız 2000 lira alabiliyor yatırımlı yaptırdığını 4 katını en fazla şimdi bu site helal mi sonuçta bekliyoruz zaman alıyor üstelik sınırsız kazanç yok yatırımsız bu caiz ve helal midir?

3. Sorum gene bir oyun bu da ilk başta yatırımlı bir oyun ilk başta yatırım yapmıştım 50 liraya madenci aldım paket günlük 3.5 veriyor burada parayı değerlendirme düşüncesi yanlış mı caiz mı helal mi? Sonuçta para yatırdım ve çektim biraz devam edeceğim. Eğer caizse eğer değilse yaptırdığım parayı alacağım. Ne diyorsunuz bana lütfen kesin cevap verin.!?
 

İslami Sorular

KF Ailesinden
Özel Üye
Böyle saçma sapan oyunlar da günümüzde moda oldu. Oyun oynanarak paza mı kazanılır. O zaman millet neden gidip karda, kışta, soğukta ve sıcakta emek harcayarak evine ekmek götürmek için çabalıyor. Bu tür uygulamaların çoğu para tuzağı bence. Bu tür soruları da fetva makamlarına (diyanet) sorun.
 
H

Hakan Sönmez

Ziyaretçi
e-Para konusunda araştırma yaparken bu BitCoin ve benzerlerine dair bilgiler edindik. Burada gördüğümüz şey şudur: Alış-verişler önce takas ile yapılırdı. Sonra malın karşılığı altın olarak belirlendi, çünkü altının her toplumda geçerli bir itibari değeri vardır. Bu açıdan bakınca, paranın bir karşılığı olmalıdır. Bir kağıt nazari olarak değer kazanamaz, devlet bir karşılık olarak kasasında tuttuğu altın ile para adını verdiğimiz kağıda itibari bir değer vermiş oluyor. Para aslında bir senettir.
Doların da artık bir karşılığı yok ve Amerika Birleşik Devletleri devleti ile de alakası yok. Bu açıdan BitCoin ile Dolar birbirine çok benzeşiyorlar. Ancak en azından Doların bir muhatabı var. BitCoin'in geri ödenmesi konusunda bilinen bir otorite olmadığı ve burada para olarak gösterilen sanal değerin de bir karşılığı yok.
BitCoin hiç bir şeye bağlı olmaksızın para birimleri karşısında değer kazanmakta, kaybetmektedir. Bu açıdan bakınca borsadaki hisse senetlerine de benziyor ama yine bir şeyin karşılığı değil.
BitCoin'in bir değer olarak yani para olarak ele alınabilmesi çok netameli bir konu. Her iki taraf da bunu kabul ediyorsa caiz olacağı düşünülebilir. Ama BitCoin'in değer kazanmasını bekleyerek para kazanmak caiz olarak görülmemektedir.
Malın satışı için o malın satıcının elinde olmasını, değilse bile temin edilmesinin büyük oranda mümkün olabileceği durumları caiz gören fıkıh alimleri sanal tehlikeye dikkat çekmişler sanki yüzyıllar öncesinden... Sanal olarak bir malı satmak caiz olmaz demek ki.
Hiç bir zaman görülmeden kayıt üzerinde alınıp satılan bazı mallar için de benzer bir caiz olmama durumu söz konusu. Riske girilmeden kazanç sağlanan her durumu sıkıntılı görmek gerekiyor bu açıdan bakarak. Ama alır, malı bir depoya indirirseniz o başkadır.
Kendisi sanal olan ancak bir ihtiyacı gören ürünler olabilir ama BitCoin'in bir ihtiyacı görmek gibi bir durumu da yok. Bu açıdan da alınıp satılması uygun gözükmemektedir.
BitCoin'in kuruluş amacı dünyada başka para birimi bırakmadan tüm alış-veriş işlemlerini kontrol etmek üzere tasarlandığı da bilinmeli ve unutulmamalıdır.
Diğer ürünler de buna benzemektedir. Veri madenciliği hizmeti vermek caiz olsa da bu bir fayda karşılığı olmalıdır. Ne tür bir iş yapıldığı belli olmayan etherium ve benzeri veri madenciliği konusu da aynı şekilde caiz olmayacaktır. Karşılığı mal ve hizmet olmayan alım-satım caiz değildir, caiz olan alım-satımda da haram olan alanlar vardır. Örnek; müslümanın içki alım-satımı, domuz eti alım-satımı gibi. Etherium bir hizmet olarak kabul edilse bile bu hizmetin alıcısı kimdir ve bu hizmetin içeriği nedir, bunu sorguladığımızda hiç bir bilgi elde edemediğimiz için bu alanların da flu olduğu görülecektir.
Elbette her şeyin doğrusunu Allah bilir ancak bize de temiz ve pak kazançlar peşinde koşmak gereklidir. Belirsizliğin olduğu alanlardan sakınmak dünyamızı ve ahiretimizi güzelleştirecektir.
Ülkemizde de 6493 sayılı kanunla e-para hizmetleri düzenlenmiş ve karşılığının bir bankada TL olarak tutulması gerekli görülmüştür. Bu açıdan düzenlemenin Türkiye'de oluşturulan e-paralara bir caiziyet kazandırdığı düşünülmekteyse de e-para kurumlarının denetlenmesinin mümkün olmadığına bakılarak hala flu alanlar bulunduğu da unutulmamalıdır.
 
Üst