Bitcoin haram mı helal mi?

  • Konuyu başlatan bitcoinci
  • Başlangıç tarihi
B

bitcoinci

Ziyaretçi
merhaba arkadaşlar
birçoğunuz duymuşsunuzdur bitcoin denen bir sanal para çıktı ve ilk çıktığında çok ucuzdu şuan çok pahalandı, bitcoinin borsası da oluştu alınıp satılıyor ve bazı insanlar kendileri bitcoin için bilgisayarlar ve ekran kartları alıp bitcoin üretimi yapıyorlar. Benimde aklıma takıldı bitcoin alıp satmak caizmidir bu bitcoinin helal yada haram olması konusunda kesin bir bilgi varmıdır
 

sultan_mehmet

© ◄ كُن فَيَكُونُ ►
Yönetici
Forum Administrator
Merhaba, bitcoin gibi sanal paraların şuan devlet güvencesi ve yasa ve yönetmelikler ile tarifi yoktur. Geçenlerde diyanet bir fetva yayınladı bu konu hakkında, anladığım kadarıyla şimdilik şüpheli caiz değil gibi birşeyler diyorlar. Bir mümin de şüpheli şeylerden uzak durması gerekiyor. O zamam Allah ın rızasını kazanabiliriz.
 
Son düzenleme:

KaraHilal

Çalışkan Üye
merhaba kardeşim şuan diyanet işleri başkanlığının bitcoin ile ilgili verdiği bir fetva mevcut caiz olup olmadığı ile ilgili bakınız:

Devletlerin tekelinde ve kontrolünde olan çoğu karşılıksız paralar bile büyük haksız kazançlara ve kayıplara alet oluyor iken bu sanal paranın daha fazlasına alet olabileceği apaçık ortadadır. Döviz, altın ve benzerlerine para yatırıp fiyatları yükseldikçe satmak suretiyle para kazanmak fıkıh kurallarına göre caiz olsa da bir çeşit stokçuluk (kenz) olduğu, üretime katılmayan paranın topluma da faydası bulunmadığı için takva sahibi Müslümanların tercih etmemeleri gereken bir kazanç yoludur. Sanal para alıp satarak para kazanmak ise yukarıda açıklanan özellikleri sebebiyle caiz değildir.

Prof. Dr. Hayrettin Karaman

Kullanıcılar arasında değişim ya da kıymet ölçüsü olarak genel kabul gören, kaynağı itibariyle kullanıcılara güven veren her türlü paranın kullanımı caizdir.

Bu noktada önemli olan husus, para olarak bilinen değişim aracının kendi özünde yani üretim şeklinde, sürüm aşamalarında ve muhataplık niteliğinde büyük belirsizlik (garar) içerip içermemesi, bir aldatma (tağrir) aracı olarak kullanılıp kullanılmaması ve belli bir kesimin haksız ve sebepsiz zenginleşmesine vesile olup-olmamasıdır.

Son yıllarda ortaya çıkan ve birçok çeşidi bulunan, dijital-kripto paralardan her birini kullanmanın hükmünü yukarıdaki genel ilkeler doğrultusunda değerlendirmek gerekir.

Buna göre kendi özünde ciddi belirsizlikler taşıyan, aldanma ve aldatma riski ileri düzeyde olan, dolayısıyla herhangi bir güvencesi bulunmayan ve kamuoyunda saadet zinciri olarak bilinen uygulamalar gibi belirli kesimlerin haksız ve sebepsiz zenginleşmesine yol açan dijital kripto paraların kullanımı caiz değildir.

Diyanet İşleri Başkanlığı
 
Üst