Bela ve musibetler neden gelir?

freedom

Yeni Üye
Üye
Bela ve musibetler neden gelir?

Çirkin gibi gözüken musibet ve hastalıklar hakikatte hayırlı ve güzeldir...



Musibet ve hastalıklar şer ve kötülük gibi görünse de aslında hayır ve güzeldir. Kâinatta yaratılmış her şey iki kısma ayrılır. Biri bizzat güzel olan (hüsn-ü bizzat) diğeri ise neticesinde güzel olan şeylerdir (hüsn-ü bil-gayr). Mesela; sağlık bizzat güzel olan bir nimetken hastalık, neticesinde güzelliği ortaya çıkan bir nimettir.

Çirkin gibi gözüken musibet ve hastalıklar hakikatte hayırlı ve güzeldir:

  • Allah (cc), insanı bu dünyada imtihana tabi tutar. Hastalık ve musibetler ise bu imtihanın gereğidir.
  • Allah (cc), musibetler vesilesiyle insanın üzerinde kendi isimlerini gösterir. Nasıl ki bir terzi kendi maharetini göstermek için bir model üstüne giydirdiği elbiseyi kesip biçerek güzelleştirir. Aynen bunun gibi Allah (cc) da hastalıklara şifa vererek Şafi ismini, açlara rızık gçndererek Rezzak isimini, musibetzedelere yardım ederek Muîn (yardım eden) ismini, kullarına göstermek ister.
  • Allah (cc), gönderdiği musibetlerle günahkâr kullarını ikaz eder. Böylece musibetlerle insanı, yapacağı -yapabileceği- pek çok yanlıştan vazgeçirir.
  • Allah (cc), kulunu kendisine yakınlaştırmak için musibetler ve hastalıklar verir. Nasıl ki bir anne çocuğunu bir hatasından dolayı -daha kötü duruma düşmemesi için- ikaz için tokatlayabilir. Fakat çocuk bu tekdir karşısında yine annesinin kucağına sığınır. Aynen bunun gibi musibet ve hastalıklar da insanı Allah'a yakınlaştırmak için bir kamçıdır.
  • Allah (cc), merhameti ile mü’min kulunun işlediği günahlara karşılık bu dünyada musibet vererek onu ahiret azabından kurtarmak ister. Musibet ve hastalıkları kullarının günahlarına kefaret yapar.
  • Allah (cc), insanın acizliğini musibetlerle hissettirip, onu gurur ve kibirden kurtarır. Kendine çok güvenen hiç ölmeyecekmiş gibi dünyaya dalan insanlar hastalıllarla -gözle görülemeyecek kadar- küçük bir mikroba yenik düştüklerini görürler. Gelen bir bela ile mal ve mülkün hiçliğini anlarlar. Böylelikle insanın acizliğini anlayıp Allah'a ne kadar muhtaç olduğunu idrak eder.
  • Allah (cc), hastalık ve musibetin derecesine göre kullarının sevabını arttırır. Bazı hastalıkların bir saati, bu hastalıklara sabreden kullar için bir gün ibadet hükmüne geçer.
  • Allah (cc), insana hastalık ve musibetler vererek elindeki nimetin kıymetini anlamasını ister. Nitekim insan elindeki nimetlerin kıymetini elinden çıktığı zaman daha iyi anlar. Mesela; geçici körlük yaşayan bir insan görmenin ne kadar büyük bir nimet olduğunu daha iyi anlar ve şükreder.
  • Allah (cc), çaresi olmayan hastalık sebebiyle vefat eden kullarına manevi şehitlik mertebesini kazandırır.

Kaynak:
www.SoruSorCevapBul.com - Bela ve Musibetler Neden Gelir?
 

enes61

KF Ailesinden
Özel Üye
Allah (cc), kulunu kendisine yakınlaştırmak için musibetler ve hastalıklar verir. Nasıl ki bir anne çocuğunu bir hatasından dolayı -daha kötü duruma düşmemesi için- ikaz için tokatlayabilir. Fakat çocuk bu tekdir karşısında yine annesinin kucağına sığınır. Aynen bunun gibi musibet ve hastalıklar da insanı Allah'a yakınlaştırmak için bir kamçıdır.
Allah (cc), merhameti ile mü’min kulunun işlediği günahlara karşılık bu dünyada musibet vererek onu ahiret azabından kurtarmak ister. Musibet ve hastalıkları kullarının günahlarına kefaret yapar. :gula:
 

FERASETLİ

KF Ailesinden
Özel Üye
Musibet ve hastalıkları kullarının günahlarına kefaret yapar:gül2::gül2::gül2::tşk:
 
Üst