Bedir Gazâsı Hakkında kısa bilgi

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
"Bedir harbi sırasında Cibrîl aleyhisselam Resûlullâh'a (s.a.v.) geldi de "Yâ Resûlallâh, içinizdeki Bedir kahramanlarını ne mertebede sayarsınız?" diye sordu. Resûlullâh (s.a.v.) "Müslümanların en fazîletli sîmâları sayarız" buyurdular..." (Hadîs-i Şerîf, Sahîh-i Buhârî)
Medine'den Ashabı ile yola çıktı. İki at, yetmiş deve vardı. Nöbetleşe biniyorlardı. Bedir mevkiine geldiler. Efendimiz (s.a.v.)'e gölgelik yapıldı. Ebu Bekir (r.a.) ile beraber oturdular. Kureyş kervan reîsi bulunan Ebû Süfyân haberi işitince Mekke'ye adam gönderip vaziyeti Kureyş'e bildirmişti. Müşrikler, Mekke'den yüzü atlı 950 kişiyle çıkıp geldi. Peygamberimiz onları görünce:
"Allâh'ım! Bu Kureyş bütün kibri ve gururu ile senin Resûlünü yalanlamakta. Allâh'ım! Bana vaad ettiğin yardımını gerçekleştir" diye dua ettiler.

Ordular karşılaştığında ise şöyle dua etti:

"Allâh'ım! Bu topluluğu mağlub edersen yeryüzünde sana ibadet eden olmaz. Allâh'ım! Bize verdiğin va'di yerine getir."

Öyle yalvarıyordu ki ridâsı (hırkası) üzerinden düştü. Hz. Ebû Bekir (r.a.) tekrar sırtına koydu. Resûlullâh aleyhisselâmı bu arada hafif bir uyku aldı. Az sonra uyanıp şöyle buyurdu:

"Müjde, ey Ebû Bekir! Allâh'ın yardımı geldi."

Sonra çadırdan çıktı, müslümanları savaşa teşvik etti. Yerden bir avuç çakıl alıp "Yüzleri çirkin ve kara olsun" buyurarak Kureyş askerlerine doğru fırlattı.

Allâhü Teâlâ, peygamberine meleklerle yardım etti ve şöyle buyurdu (meâlen):

"Ey mü'minler! Yâd ediniz o vakti ki Rabb'inizden yardım niyâz ediyordunuz. Rabb'iniz de size icâbet eyledi ve 'Muhakkak ben meleklerden birbiri ardınca gelen bin melek ile size imdad ediciyim' buyurdu." (Enfal sûresi, âyet 9) Müşrikler mağlup oldular. Bedir gazası Ramazan ayının on yedinci günü Cuma sabahı meydana gelmiştir. Müşriklerden yetmiş ölü, bir o kadar da esir vardı. Müslümanların şehitleri ise on dört idi. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bu seferde Medine dışında on dokuz gün kalmıştı
 
Üst