Bayram Namazları

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
Şevval ayının birinci günü Fıtir, yani Ramazan Bayramının, Zilhiccenin onuncu günü ise, Kurban Bayramının birinci günleridir. Bu iki günde, güneş doğduktan sonra, iki rek'at bayram namazı kılmak erkeklere vaciptir.

Bayram namazlarının şartları, Cuma namazının şartları gibidir. Fakat, burada hutbe sünnettir ve namazdan sonra okunur.

Ramazan bayramında, namazdan önce tatlı (hurma veya şeker) yemek,her iki bayram namazından önce, gusül etmek, misvak kullanmak, en yeni elbiseleri giymek, fitreyi namazdan önce vermek, yolda yavaşça tekbir okumak müstehaptır. Sevabı çoktur.

Bayram namazları iki rek'attir. Cemâatle kılınır, yalnız kılınmaz.

Bayram Namazı Nasıl Kılınır?

"Niyet ettim vacip olan bayram namazını kılmağa, uydum hazır olan imâma" denip namaza durulur ve sonra "Sübhâneke" okunur.

Sübhaneke'den sonra eller üç defa tekbir getirerek kulaklara kaldırılıp,birinci ve ikincisinde iki yana uzatılır. Üçüncüsünde, göbek altına bağlanır. İmâm önde Fatiha, sonra bir sûre okur ve beraberce rükûa eğilinir.

ikinci rek'atta, önce Fatiha ve bir sûre okunur, sonra iki el üç defa tekbir getirerek kaldırılır, üçüncüde de yanlara sallandırılır. Dördüncü tekbirde elleri kulaklara kaldırmayıp, rükûa eğilinir. Kısaca şöyle ezberlenir:

(İki salla, bir bağla,
Üç salla, bir eğil.)

 
Üst