Batıl inanç toplum üzerinde etkisi nelerdir

  • Konuyu başlatan Kayıtsız Üye
  • Başlangıç tarihi
K

Kayıtsız Üye

Ziyaretçi
Batıl inanç toplum üzerinde etkisi nelerdir lütfen cvp verin
 

sultan_mehmet

© ◄ كُن فَيَكُونُ ►
Yönetici
Forum Administrator
İlk çağlardan beri her toplumdan insanlar gerçeklik payı olmayan, korkuları, çaresizlikleri, eski gelenekleri gereği genellikle doğa üstü olan olaylara inanırlar. Bu inançlar batıl inançlar olarak isimlendirilir. Çoğu psikolojik olarak bu tür inanışların negatif etkisine maruz kaldığı için doğruluğuna ve bu tür batıl inançlara daha içten bir şekilde inanırlar. Bana soracak olursanız batıl inançların özünde yatan; topluma, bireylere bazı bilinmesi gereken şeyleri öğretmeyi korkutarak sağlamaktır. Aşağıdaki çoğu batıl inançlarda bunu görebilirsiniz.

Örneğin Hıristiyanlıkta olan siyah kedi, süpürge, 13. Cuma gibi batıl inançlar Avrupa’nın paganizmi unutturma çabalarından kaynaklanmaktadır. Örneğin Anadolu’da yaygın olan batıl inançlarda ise yine öğretiler söz konusu olabilmektedir. Elektriğin yaygın olmadığı dönemlerde geceleri yapılan tırnak bakımı karanlık neticesinde hoş olmayan sonuçlar doğurabiliyordu. Dolayısı ile geceleri tırnak kesmenin hoş olmadığı farklı bir yöntemle bireylere anlatılıyor. Örneğin bıçak hediye edilmesi konusundaki batıl inanç eskiden krallıkların birbirleriyle savaşmadan önce birbirlerine bıçak göndermeleriyle ilgili olabilir. Bu savaşın sebebi bile sayılabiliyormuş.

Ev içerisinde şemsiye açmanın tehlikeli olduğu ortada, küçük bir mekanda açılan şemsiye mekanda bulunanlara istemeden zarar verebilir. Kısacası benim görüşüm batıl inançların ortaya çıkmasındaki en büyük etken korkutularak bazı şeylerin öğretilmesinin yada şartlı davranılmasının daha kolay olmasıdır. Mezarlıklardaki ağaçlar toprakta oluşan azotu kullanır, havayı temizler, toprağın kaymamasını sağlar vs. İnsanlara böyle söylediğinizde sizi dinlemezler gidip o ağaçları yinede ihtiyaçları için kesebilirler. Mezarlıkların ağaçlara ihtiyacı vardır. İnsanlara mezarlıktan ağaç kesmenin çarpılmayla sonuçlanacağını anlatmak onları bu eylemden daha kolay uzak tutmaktadır çünkü dinin korkutucu ve caydırıcı etkisi büyüktür. Öyle ya da böyle insanlar garip şeylerde şansı veya şansızlığı bulmuşlar ve bazı olay ya da objelerin kötü ya da iyi kaderi getirdiğine inanmışlar. Aşağıda bu batıl inançlardan dünya çapında ve ülkemizde olanların bazılarını görebilirsiniz…

Batıl inanç ve hurafelerin ortak karakteri, aşırı tutuculuktur. Bu hastalığa müptela olmuş toplumlar, her türlü değişim ve gelişme karşısında tavır alırlar. En tutucu insanlar ve toplumlar, batıl inanışlara ve hurafelere en çok bağlı olanlardır.

Dinler tarihi incelendiği zaman görülecektir ki; her devirde bidat, hurafe ve batıl inanışlar, toplumların ortak problemi olmuş, daima gündemdeki yerini ve önemini korumuştur. Bu, dün olduğu gibi bugün de böyledir.
 
C

cesaretli

Ziyaretçi
çok kısa başka birşey sölemiyom abiiiiiiiiiiiiiiii
 
A

aaaaaaaaaaaaa

Ziyaretçi
bu yorumlardan çok şey öğrendim yani güzel bilgiler ama benim işime yaramayabilir çünkü; benim işime batıl inaçların toplum üzerindeki olumsuz etkileri nedir ? ( lütfen bu soruya cevap verin ,fazla uzun olmasın, anlamsız da olmasın, ve işime yarasın lütfennnnnnnnnn )bana yardım ederseniz çokkkkkkkkkkkkkkk sevinirim \:)\:p\:rolleyes:\:(
 

ma'vera

Emektar
Özel Üye
Yazmış ya,sen ne istiyorsun tam olarak bilmiyorum....
Özet olarak,insanların üzerinde baskı kurmak,yapmak istemedikleri bir takım eylemleri yapmaya gönüllü olmalarını sağlamak,bir başka deyişle "korku imparatorluğu kurmak" için, dini inançlarının sömürüldüğü ve kullanıldığı gerçektir.
Hatta, bir takım art niyetli grup ya da toplulukların,kendi ideolojilerini yerleştirebilmek,topluma empoze edebilmek için batıl olan ,yani dinde olmadığı halde sonradan din kaynaklıymış gibi gösterilen fiil ve söylemleri sıkça kullandıkları aşikardır.Batıl inançlar insanların ufkunu daraltır.Düşünmeyi ve fikir üretmeyi engeller.Mantıksız olduğu halde,din kaynaklı olduğu öne sürülen bu tür inançların dayanağının ve hikmetlerinin ne olduğu,güvenilir dini kaynaklardan araştırılmalı,bu batıl inançlar yardımıyla uygulamaya konulmaya çalışılan amaçlara karşı korunulabileceği unutulmamalıdır.
 
Üst