Avusturya Açık Kaynak Kullanıyor

  • Konuyu başlatan AhDe_VeFaLi
  • Başlangıç tarihi
A

AhDe_VeFaLi

Ziyaretçi
Avusturya Açık Kaynak Kullanıyor




linux-advanced.png
Önümüzdeki öğretim yılı için, Avusturya'daki okullar artık ofis uygulamaları için yazılım lisans ücreti ödemesi yapmayacak. Avusturya Eğitim Bakanlığı, her öğrenci bilgisayarı için 10 avro ödeyerek özgür alternatif OpenOffice.org'un kullanımını teşvik edecek.
İşletim sistemlerinin lisanslarını dikkate alan benzer bir düzenlemeyse yürürlüğe 2012 yılında gelebilir.
Ulusal çapta yayın yapan haber kanalı ORF'ye göre, Avusturya okulları, USB anahtardan erişilebilen ve yeni bir GNU/Linux dağıtımı olan LinuxAdvanced'ı deneyecekler. Açık kaynak uygulamaları, bilgisayar başına 20 avro tasarruf yapmalarını sağlayacak.
Avusturya LinuxAdvanced'a hazırlanıyor


LinuxAdvanced dağıtımı, Avusturya'daki bir devlet dil okulunda, Kremser Bundesgymnasium Rechte Kremsze'de son iki yılda geliştirildi. Sistem, Debian'a dayanıyor. LinuxAdvance 9.0 sürümü, şimdi üç bilgisayar laboratuvarı da dâhil olmak üzere okulun bütün odalarında tüm PC'lerde Microsoft yerine kullanılıyor.
Yine ORF'deki habere göre, bu sonbaharda okullardaki PC'lerin sabit sürücüsünde artık bir işletim sistemi yüklü olmayacak. Çalışan (Live) işletim sistemi doğrudan USB bellekten yüklenmiş olacak.
Kremser'deki LinuxAdvanced geliştiricilerinden biri olan Rene SCHWARZINGER,Bir USB bellek üzerinde işletim sistemini kullanmak, bilgisayar bakım ve desteğini kolaylaştırır.” diyor ve ekliyor: “Bu hem muhafaza edilecek ve yedeklemeniz gereken istemci veri miktarını azaltır hem de ağ sorunlarını keser. GNU/Linux, okullardaki PC'leri kullanmak için daha güvenli kılıyor. Bizim sistemlerimiz tamamen Linux üzerinde çalışıyor, bu nedenle virüslere karşı rahat olabiliriz."
USB üzerindeki LinuxAdvanced üç bölüme ayrılmış. Birincisi sistem dosyaları için, ikincisi öğrencinin saklamak isteyeceği dosyalar için (home) ve üçüncü bölümse veri alışverişi için ayrılmış. LinuxAdvanced OpenOffice.org ve Mozilla Firefox'u içeriyor.
Öğrencilerin USB anahtarı eve götürmek için izinleri olacak, onları ders sırasında kaydettikleri dosyalar üzerinde çalışmaya devam etmek ve boş vakitlerinde açık kaynak uygulamaları kullanmak için kullanacaklar. ORF'nin haberine göre, öğrencilerin yarısından fazlası bunu zaten yapıyor.
 
Üst