Aşk-ı Muhammed | Naat Öyküleri

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
Aşk-ı Muhammed şiir ve hikayelerle peygamber sevgisini anlatan kitabı Mine Sultan Ünver ve Ekrem Altıntepe’nin birlikte kaleme aldılar.

Aşk-ı Muhammed | Naat Öyküler
Şiire, şiir kitaplarına ve şairlere günümüz Türkiye’sinde maalesef hak ettiği kıymet ve değerle itibar edilmiyor… Buradaki “maalesef” kelimesi, bir zamanlar sözün en zarif hali denilen şiirle yatıp kalkan, padişahından tebasına, konaklısından avamına kadar herkesin şiire ve şaire ayrı bir değer verdiği, güzel söz söylemenin kişiye itibar ve değer kazandırdığı bir kültürün nesli olduğumuzu düşündüğümüzde daha bir acıtıyor sineleri.


Acaba şiir niçin ve nasıl geçmişteki o muhteşem saltanatını kaybetti? Ne oldu da şiir artık insanların dilinden ve gönlünden düştü? Niçin insanlar birbirine eskiden olduğu gibi şiir okumuyor artık. Sevgilerini, aşklarını, hüzünlerini, coşkularını niçin şiirle dile getirmiyor? Eskiden olup ta günümüzde olmayan nedir acaba?


El yazmaları haricinde kitapların olmadığı, daha çok sözlü kültürün hâkim olduğu o eski zamanlarda insanlar terennüm ettikleri şiirlerin hikâyelerini bilirler, sözü söyleyen şairin kim olduğunu tanırlardı. Bir şiir niçin söylenmiş, nasıl söylenmiş, kim için söylenmiş bunların hepsi bilinirdi. Şiiri söyleyen şairin ilmi derinliği, toplum içindeki konumu, saygınlığı takdir edilirdi. Dilden dile dolaşan şiirin hikâyesi de dizeleriyle birlikte anılır, şairin kimliği duyanlarda hayranlık uyandırırdı.

Matbaanın getirmiş olduğu yazılı kültürle birlikte eskinin tüm bu güzellikleri de uçup gitti. Şiir, artık sarı sayfaların arasında kelimeler yığını haline geldi. Niçin söylenmiş, nasıl söylenmiş, kim için söylenmiş, söyleyen hangi acı ve ızdırapları çekmiş, şair şiirini kaleme alırken hangi hisleri tadıp yaşamış, ne kadar zamanda vücuda gelmiş, bu şiiri kaleme alan şair kimdir… Bunlar hep unutulup gitmiş…


Duygu elbisesinden sıyrılmış şiir artık yürekleri sızlatamaz, kalpleri titretemez, sinelerdeki saklı duyguları açığa çıkaramaz hale geldi. Bunun sonucunda şiir de şair de şiir kitapları da hayatımızdan çıktı, şiir külliyatları raflarda unutulmaya terk edildi. Yayınevleri şiir kitabı basmaktan kaçınırken, yazılı ve görsel medya şiir yayınlamayı tercih etmez oldu.


Şiirin duygu elbisesinden sıyrılarak kelimeler yığını halinde bir kitabın sayfaları arasında sunulması mademki günümüzdeki hazin sonucu doğurdu o zaman yeni bir tarz ve sunum gerekli. Bu tarz öyle bir şey olmalı ki okuyucu şiiri okumaya başlamadan önce şair hakkında gerekli bilgilere sahip olmalı; şiirin niçin yazıldığını, kime yazıldığını, ne kadar zamanda yazıldığını bilmeli; şairin şiiri kaleme alırken çektiği ızdırabı hissetmeli, şiirin kelimeleri arasındaki duygu yoğunluğunu hissedebilmeli, aklını, ruhunu, kalbini ve hislerini şiiri okumadan önce hazır hale getirmeli, şiiri okumaya başladığında ise artık kendini şiirin o büyülü dünyasında kaybedebilmeliydi.


Bunun için hikâye ve şiirin birleştiği, şair ve şiir hakkında gerekli bilgilerin edebi bir metin içinde verilip arkasından şiirin sunulduğu bir tarz ortaya konmalıydı.
Bu yeni tarzı, Timaş Yayınları arasında çıkan “Aşk-ı Muhammed-Naat Öyküleri” kitabının yazarları Ekrem Altıntepe ve Mine Sultan Ünver gerçekleştirmiş. Yazarlar, şiirin yeniden hak ettiği yeri bulabilmesi için söz konusu yeni tarzı Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’i (a.s.m.) övmek maksadıyla kaleme alınmış ve “Naat” olarak isimlendirilmiş şiirlere uygulamışlar. Bu yeni tarzın uygulanması ile ortaya çıkan kitap daha çok şiir derlemesi olarak hazırlanan naat antolojisi kitaplarına yeni bir boyut getirmiş. Kitabı okurken hikayeler önce sizi zihinsel ve duygusal olarak hazırlıyor daha sonra ise şiirin büyülü dünyasına giriyorsunuz.


“Aşk-ı Muhammed-Naat Öyküleri” kitabında Hz. Âdem’den başlayıp, Hz. Âmine, Mevlana, Yunus Emre, Cem Sultan, Yavuz, Kanuni, Fuzuli, Itri, Şeyh Galip, Alvarlı Efe Hazretleri ile asırları aşan, Mehmet Akif, Necip Fazıl, İskender Pala, Nurullah Genç ile günümüze ulaşan birbirinden kıymetli onlarca ismin naatları, yazılış öyküleriyle buluşmuş.
 
Moderatörün son düzenlenenleri:
Üst