Alnı secdeli çocuklar

ma'vera

Emektar
Özel Üye
ALNI SECDELİ ÇOCUKLAR
Ne masum ne günahsız varlıklardır çocuklar.Hiç para vermeyiz onlara sahip olmak için,hiçsıkıntıya girmeyiz.(genel olarak)Lütfundan verir Rabbim her birimize.Bazen bir,bazen iki,üç,dörtbazen….

Çoğu kez farkında değilizdirelimizdeki nimetin.Onların bize ait olmadığını, aslında bir emanetolduğunu,çocuklarımızla sınandığımızı,sınavlarımızın en büyük ve zorsorusunun çocuklar olduğunu hiçdüşünmeyiz.
Özenle yaratmıştır Allahonları,ruhundan üflemiştir.En doğru en temiz şekilde yetişsinler,cennet ehlinden olsunlar istemiştir.
En önemlisi tek Rabbi için alnı secdeye gelsin,tek O’nayönelsin,gayrısına iltifat etmesin,O’ndan gayri aşklarda gözü olmasın diye murad etmiştir.
Bu yüzden vahyetmiştir Rasûlüne.Hani “Benim ağzımdanRabbimin istediğinden başkası çıkmaz” buyurmuştu ya efendimiz;
İşte bu yüzden ilham etmiştide “Çocuklarınız yedi yaşına geldiklerinde,onlara namazı emredin.On yaşına gelince (kılmazlarsa)hafifçedövün.Yatakta aralarını ayırın” (Ebû Davut,Salat,26) Hadis-i şerif’inisöyletmişti.
Neden yedi yaş?Günahlar akılbâliğ yaşına girdikten sonra yazılıyorsa,niçin çocuklara yedi yaşında namazı öğretmemiz ve emretmemiz istenmiş?
Atalarımızın meşhur sözünübilirsiniz:”Ağaç yaşken eğilir”Ergenlik çağına ulaşmış bir çocuğa,o yaşına kadar namazlailgili telkinde bulunulmamışsa, namazıöğretme adına bir çabagösterilmemişse,en deli çağlarına giren çocuğu namaza alıştırmak,bu konudabaskı yapmak hayli güç olacaktır ki,belki de insanın en zorlu çağı, ergenlikçağıdır.

Yedi yaşında anne ve babasınahayran,en büyük örneği anne ve babası olan taptaze bir fidandır çocuk.Nesöylerseniz inanır,ne verseniz alır.Elbette yedi yaşına gelene kadar çocukevdeki büyüklerin namaz kıldığını görmüş,görsel bir öğretiyi içine sindirmişolarak büyümelidir.

Eğersiz namazı tam kılmıyor,ihmal ediyor ve önemsemiyorsanız,çocuğunuzdan namazıtam olarak kılmasını beklemek yanlış olacaktır.
Rabbinden 4 evlat emanet almış bir anne olarak, bukonudaki naçizane deneyimlerimi ve tecrübelerimi sizinle paylaşmak istiyorum.

Cahide Jibek

Temel sağlam atılmalı
Öncelikle hamilelik döneminde annenin devamlı olarak alnının secdeye gelmesi şart.Eften ,püften sebeplerle namazlar terk edilmemeli.Anne karnındaki çocuğun dış etkenlerden nasıl etkilendiğini hepimiz okumuşuzdur.
İşte bu açıdan namaz eğitimi tâ anne karnında başlıyor.Hamilelik sırasında ve doğumdan sonra da sık sık kur’an sesi duyması çok önemli.
İlk çocuklarım (ikizler) henüz 3-4 yaşlarındayken duaları öğretmeye başladım.O yaşlarda dil tam oturuyor.Hatta güzel konuşmaya karşı bir özenti duyuyorlar.Henüz taptaze ve boş beyinleri,bilgiye ve öğrenmeye öyle aç ki,adeta bir alıcı gibi,çevrede ne olup bitiyor,anne baba ne konuşuyor anında kapıyor ve inanılmaz bir hızla öğreniyorlar.
Namaz sûrelerini en kolayından başlayarak öğrettim onlara.Çizgi film seyretmeden önce,Legolarını dökmezden evvel öğrendiğimiz sûreleri 3 kez tekrarlatıp sonra istedikleri şeylere izin verdim.
Mutfakta iş yaparken bile onları yanıma çağırıp sûreleri tekrar ettirdim.Özellikle çocukları yatırırken ezberi hiç ihmal etmedim.Çünkü yatmadan evvel en son öğrenilen şeyler sabah ilk akla gelenler oluyor.Her sûre ezberlediklerinden sonraki 3 gün yeni bir sûre öğretmeyin.Bu süre zarfında diğer ezberlediği sûreleri sık sık tekrar ettirin.
En baştan itibaren namaz konusunda asla yılgınlık göstermeyin ve kesinlikle baskıcı da olmayın.Kararlı olmak en doğru kelime.Bu yıllara yayılan uzun bir süreç.Bir anda olup bitmesini beklemeyin.
Ben 7 yaşına kadar çocuklarıma “namaz kıl” gibi bir emir kip’i kullanmadım.”Benimle namaz kılmak istermisin?” ya da “Haydi beraber kılalım mı?” gibi zarif tekliflerle gönüllerini çelmeye çalıştım.Her namaz kılışlarında bundan ne kadar memnuniyet duyduğumu onlara fark ettirdim.Ve çevremde çok ender olan namaz kılan ağabeyleri,ablaları onlara örnek göstermeye çalıştım.
Ben şu falanca abiyi çok seviyorum,çok çalışkan,çok güçlü, üstelik namaz da kılıyor biliyor musun?” ya da
Acaba falanca abla namaz kıldığı için mi bu kadar tatlı?” gibi sözlerle onların kafalarında namazı çok güzel bir yere oturtmaya çalıştım.
Zor bir anda,bir yolculuk dönüşü veya farklı bir sebeple namazım gecikmiş olsa,
“Eyvah, namazım geçecek!Namazımı vakti geçmeden kılmam lazım.Sonra Rabbim bana ne der?Canım namazım benim,ben seni hiç bırakır mıyım?” gibi sözlerle de aslında namazın ne kadar önemli ve vazgeçilmez bir şey olduğu bilincini oturtmaya çalıştım.
Sizin çok önem verdiğiniz şeyler çocuğun beynine silinmemecesine kazınıyor.
Çocuk yedi yaşına gelince
7 yaşına gelen çocuğun namazı öğrenmesine hız verilmeli.Ara ara mutlaka yanınıza çağırıp namazı beraber kılmalısınız.Mesela çocuk sizinle oyun oynamak istedi.Namaz vakti de girmiş.Çocuğa”Haydi gel beraber namazımızı kılalım,sonra seninle biraz oynayalım” deyip,namazı çocuk için kolaylaştırabilirsiniz.
Ben çocuklarla her namaz kılışımda mutlaka sesimi onların duyabileceği şekilde yükseltir,sûre sıralarını ve tâdil-i erkânı öğrenmelerine yardımcı olurum.
İslamda çocuk eğitiminden baba sorumlu olsa da,günümüz babaları sabah işe gidip akşam döndüğünden, çocuk üzerinde fazla etkili olamıyorlar.Bu yüzden yükün çoğu anneye kalıyor.Biz uygun vakitlerde de mutlaka cemaatle namaz kılarak çocuğun o ortamı yaşamasını sağladık.Zaten çocuklar da namazı cemaatle daha çabuk öğreniyorlar.
Tam olarak namaza başlaması
Ben Allah’ın izniyle 8-9 yaşına gelen çocuklarımı namaza tam olarak başlattım.İlk başlattığım zamanlar en az 1 ay çocukla beraber namaz kıldım.Tâ ki kendi kendine kılabileceğinden emin olana kadar buna devam ettim.Şu an kızıma da aynı şeyi yapıyorum.Bakın bu benim tercihim.Kesin yaş 10 yaştır ama 10 yaş öğrenmede ki son yaştır. O yaştan sonra çocuk namazı kesinlikle bırakmamalıdır.Bu yüzden erken başlatmak size kolaylık sağlar.
Sabah namazı da dahil hiçbir zaman ödün vermedik.

Bu tamamen bir alışkanlık.Çocuk yemek içmek gibi, namaza öyle alışmalı ki, edâ etmediği zaman eksikliğini hissetmeli.Okula giden çocuklarda ,okul zamanı kaçan namazlar,12 yaşına kadar idare edilebilir.O yaştan sonra kaçan namazların mutlaka kazası kıldırılmalı.
Namaza çağırdığınız çocuğunuza lütfen daha yumuşak davranın.
Güzel sözlerle,ikna edici cümlelerle çağırın.10 yaşına kadar şamar oğlanına dönen,azarlanmaktan ,eleştirilmekten arsız hale gelen çocuk namaz konusunda da duyarsız olacaktır.Fakat o yaşa kadar fiske yemeyen çocuk,namaz kılmadığı için ciddi bir azar yerse, elbette namazın önemini daha iyi kavrayacaktır.

Geçen gün bir okuyucum,10 yaşına gelen çocuğunun ,kendisi söylemeden namaz kılmadığını yazmıştı.Hemen kendi çocuklarımdan örnek vereyim.
Çocuklarıma 8-9 yaşından beri devamlı olarak “namazınızı kılın” diyorum.
15 yaşına gelen ikizlerim daha bir senedir söyletmeden namaz kılıyorlar.Elhamdülillah!Çocuk, namazın önemini kavrayana kadar,uyarmaya devam edeceğiz.Af buyurun hayvan yetiştirmiyoruz ki, doğurup 3 gün sonra kendi haline bırakalım.Elimiz,dilimiz,gözümüz hep üzerlerinde olacak.Her “namaz kıl “ deyişimizle zikir sevabı aldığımıza inanırım.Çünkü Allah için söylüyoruz.10 yaşındaki bir çocuk namazın bilincinde değildir..Unutmayın temelden alışkanlık kazansın diye o yaşlarda bıraktırmadan öğretiyoruz.
“Kıldım” deyip yalan söylerse?
Namaz ,büyük sorumluluk isteyen ağır bir yüktür.Çocuklar da namaza alışana kadar bir çok zorluktan geçiyorlar.Arkadaşlarına bakıyor, onların bu konuda ki rahatlığına bakıp imreniyorlar.Bazen bir odaya girip çabucak çıkıyor,namaz kılmadıkları halde “kıldım” diyebiliyorlar.Ben yaklaşık 11-12 yaşlarına kadar bu durumla karşılaştım.

Bu duruma fırsat vermemek için,çocukların yanınızda veya görünür yerlerde namaz kılmasını sağlayabilirsiniz.”Kıldım” diyen ama namaz kılmamış olan çocuğu sakın yalancılıkla itham etmeyin.
“Emin misin?” diye sorabilirsiniz.Ve böyle durumlarda çocuğun vicdanına etki edecek sözler söylemek de çok faydalı oluyor.”Ben bilmem ama Allah biliyor“ ,”Ben görmesem de Allah ve omzundaki melekler seni görüyor.” , Ben senin doğru söylediğine inanıyorum.Sen namazını bırakmazsın eminim.” Gibi cümleler , çocuğun vicdan muhasebesi yapmasını kolaylaştırıp, zamanla hatalarını düzeltmesine vesile oluyor.

Önemli bir kaç not
Namaz için çocuklarınıza bir şey vaat etmeyin.”Eğer namaz kılarsan sana şunu alırım.” Gibi.Fakat ilk namaza başladığında, başlama hediyesi alabilirsiniz.Bu ileriye dönük olarak,teşvik edici hediyeler olabilir.
Her ne kadar bazı kardeşlerim önce sadece farz namazları kıldırarak başlatsalar da ben bunu tercih etmiyorum.Zira kolaydan zora geçmek meşakkatli bir iştir.Nasıl alışırsa öyle gidiyor.
Çocuğa namazı anlatan renkli resimli,eğlenceli kitaplar alın.Kendisine ait bir seccade,tesbih ve başörtüsü de teşvik eden unsurlardan.
Yemek ve namaz bir araya gelince tıpkı Hadiste geçtiği gibi,yemeğe öncelik verin.Çocuğun sabrını zorlamayın.
Namaz kılan çocuğu güzel sözlerle takdir edin.”Namaz kıldıkça daha tatlı oluyorsun sanki”gibi sözlerle ruhunu okşayın.
Namaza başladıktan 1 hafta 10 gün sonra çocukta isteksizlikler görülebilir.Aman gevşeklik göstermeyin.Sizin kararlılığınızı gören çocuk,namazın terk edilmeyecek kadar önemli olduğunu sonunda kabul edip,alışkanlık kazanacaktır.
Farkettiğiniz gibi çocuğa tam olarak namaz alışkanlığını kazandırmak, yıllar sürüyor.
Eğer “Benim o kadar sabrım yok,çocuklarıma namaz öğretmekten daha önemli işlerim var” diyorsanız;Buyrun, o önemli işlerinizin peşinden gidin.
Yok eğer “Evlatlarım beni cennete götürecek vesilelerdir “ diyorsanız yüklenin sabrı,semalar dolusu duaları kuşanın,gözyaşıyla söndürün cehennem ateşini.Alnı secdeli güller yetiştirin ki, sermayeniz olsun asıl yurdunuza….

Cahide Jibek
 
Moderatörün son düzenlenenleri:
Üst