7. Sınıf Türkçe Dil Bilgisi Test Soruları ve Cevaplar

  • Konbuyu başlatan Kayıtsız Üye
  • Başlangıç tarihi
N

NAZZUHRE

Yeni Üye
Acemi
#28
Aşağıda 7. sınıfa giden öğrencilerimiz için hazırlanmış olan dil bilgisi test kitabından alınmış sorular mevcuttur. Umarım yardımcı olur.

1-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “burun” sözcüğü temel anlamıyla kullanılmıştır.?

A- Ayakkabının burnu delinmiş.
B- Burnundan ameliyat olmuş.
C- O burnundan kıl aldırmaz.
D- Kayığın burnu suya battı.

2. Aşağıdaki fiillerin hangisi emir kipindedir?

A) Uyanmalı B) Uyansa C) Uyansın D) Uyanasın

3- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde fiil kipi ''her zaman'' anlamı taşımaktadır?

A)Bakarsan bağ bakmazsan dağ olur. B)Bahar gelince yazlıklar çıkarıldı.
C) Yarın memlekete döneceğim. D)Bir hafta sonra dönüyorum.


4-Aşağıdaki fiillerden hangisi oluş bildiriyor?

A) Bakıyor
B) Sararıyor
C) Uyumuş
D) Güldü

5-Aşağıdaki kelimelerden bir cümle oluşturulduğunda hangisi dışarıda kalır?
“sadakadır güzel söz imkânsız söylemek”
A) Güzel
B) İmkânsız
C) Sadakadır
D) Söz


6- “Su akar güldür güldür
Mendilim dolu güldür
Yeri göğü yaratan
Bir gün beni de güldür.”
Yukarıdaki dörtlükte “güldür” kelimeleri tekrarlanmıştır.Yazılışları aynı anlamları farklı olan bu tür kelimelere ne ad verilir?

A) Eş anlamlı(Anlamdaş) B) Eş sesli(Sesteş) C) Zıt anlamlı D) Deyim


7-Bir konuyu okuyucuyu sıkmadan onunla konuşuyormuş gibi doğal ve samimi bir dille anlatangazete ve dergilerde yayınlanan düşünce yazılarına ne ad verilir?

A) Deneme B) Tiyatro C) Sohbet( Söyleşi) D) Makale


8-Aşağıdakilerin hangisinde yapılmakta olan bir iş bildirilmektedir?
A) Yarın yola çıkıyoruz.
B) Dün pazara gittik.
C) Babam salı gün geliyor.
D) Verdiğin kitabı büyük zevkle okuyorum.

9-Aşağıdaki altı çizili fiillerin hangisi mastar haliyle kullanılmıştır?
A) Bana verdiğin kitabı hemen okuyacağım.
B) Derste en hoşuma giden etkinlik yazı yazmak.
C) Hakan topu attı.
D) Sıra arkadaşım çok güzel resim çiziyor.

10-Bazı fiiller ‘sararmak’ eyleminde olduğu gibi öznenin yapısındaki değişmeyi ifade eder.
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde böyle bir eylem kullanılmıştır?

a) Bütün gün onun gelmesini bekledik.
b) Bugün yeni aldığım ceketi giyeceğim.
c) Bu maça çok iyi hazırlandılar.
d) Artık hava erkenden kararıyor.


11) “Bir zafer müjdesi burada her isim
Yekpâre bir anda günsaatmevsim
Yaşıyor sihrini geçmiş zamanın
Hâlâ bu taşlarda gülen rüyanın”
Bursa’da Zaman (A.Hamit TARHAN)

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde şiirdeki fiille aynı kipte çekimlenmiş fiil bulunmaktadır?

a) Aydınlanmış buldum tebessümünle
b) Başındayım sanki bir mucizenin
c) Çalıyor bir zaman vehmiyle
d) Billur bir avizeBursa’da zaman


12- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir dilek kipi kullanılmıştır?

a) Çevresine faydalı olabilmek için çok çalışmış.
b) Her gün bu yolları iki kez yürüyor.
c) Sigaranın sağlığa zararlarını arkadaşlarıma anlatmalıyım.
d) Bayramda dedemleri arayacağım.

13-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı yapılmıştır?

a) Herkesin beni düşündüğünü biliyorum.
b) Kar yüzünden birtakım köy yoları kapanmış.
c) Birçok arkadaşımla aynı okulu kazandık.
d) Herşeyin güzel olacağını söyledi.
14-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “mi”nin yazımı yanlıştır?

A)Beni deli etmez mi.
B)Güzel mi güzel çocuk.
C)Senmi beni çağırdın?
D)Sınıfa girecek misiniz?

15-Aşağıdaki fiillerden hangisi gelecek zaman kipiyle çekimlenmiştir?

A)Sevdim B)Görmekteyim C)Giderler D)Seveceksin

16-Aşağıdaki cümlelerde geçen fiillerden hangisi oluş bildirmez?

A.) Dün sabah erkenden büyük caddede yürüdüm.
B.) Bahçemizdeki güller çabuk soldu.
C.) Son yağmurlardan sonra bitkiler büyüdü.
D.) Güneş bu gün sanki erken doğdu.

17-Aşağıdaki cümlelerde geçen fiillerden hangisi dilek kiplerinden biriyle çekimlenmiştir?

E.) Bahçıvan çiçekleri vazoya yerleştirdi.
F.) Yazdığım mektubu yarın arkadaşıma göndereceğim.
G.) Bir an önce işlerimizi tamamlayalım.
H.) Şiir okurken çok heyecanlanıyorum.


18-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zaman kavramı vardır?

A- Öğretmenim şiiri çok güzel okudu.
B- Son olaylar onu da olumsuz etkiledi.
C- Bütün dünya cennet olsa.
D- Yarın Cumhuriyet Bayramı kutlanacak.


19- ‘’Bazı haber kiplerinin ekleri fiillere eklendiklerinde fiilin yapısında bazı ses değişikleri görülür.’’

Yukarıdaki açıklamaya örnek cümle aşağıdaki şıkların hangisinde vardır?

A-Kazma ve kürekleri elimize alıp işe koyulduk.
B-O benim daha çok işime yarar.
C-Başarılı olmak için çok uğraştık.
D-Gün geçtikçe olayların doğruluğunu anlıyorduk.

20-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde deyim anl***** uygun olarak kullanılmamıştır?
a) Bu olayda başı ağrımış aylarca uğraşmıştı.
b) Öğretmenin gözüne girmek için çırpınıyordu.
c) Ona doğru yolu gösterebilmek için çok dil döktüm.
d) Öyle yorgundum ki gözlerime kan çöktü.

21-“Ülkemizi çağdaş medeniyetler seviyesine getirmeliyiz.”
Bu cümledeki yüklemin kipi aşağıdakilerden hangisidir?
a. Duyulan geçmiş zaman
b. Şimdiki zaman
c. Gereklilik kipi
d. İstek kipi

22-Aşağıdakilerin hangisinde mecaz anlamda kullanılmış bir kelime yoktur?

A.)Yürümekten ayaklarıma kara sular indi.
B.)Arkadaşlarım çok mücadele etti.
C.)İyice dolan Ali sonunda patladı.
D)Durumunu görünce içim sızladı.

23-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ayrı yazılması gereken ‘ki’ bitişik yazılmıştır?

A.Sendeki bilgi bende olsa yarışmaya katılırdım.
B.Aynı şeyleri önceki gün duymuştum.
C.Elindeki kalemi bana uzatmıştı.
D.Bir de baktımki akşam olmuş.

24-Aşağıdaki fiillerden hangisinin kişisi diğerlerinden farklıdır?

A.Gelirlermiş. B.Konuşuyorlarmış. C.Bilmezlermiş. D.Anlarmış.

25-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ikileme kullanılmamıştır?

A).Işıl ışıl sokakları vardı.
B )Uçsuz bucaksız ovalar gördüm.
C.)Güçlü kuvvetli askerler.
D.)İri yeşil elmalar aldım.


CEVAP ANAHTARI ( 1 / 25 )
Gizli içerik Degerli Arkadaslar Linkleri gorebilmek icin uye olmaniz gerekmektedir.Uye olduktan sonra konuya yorum yazmalisiniz veya Tesekkur yazan yere tiklayip f5 e basmalisiniz yani sayfayi yenileyeceksiniz.Yorum yazdiginizda veya tesekkur yerini tikladiginizda sayfayi yenileyeceksiniz.Bu sekilde Gizli icerigi gorebileceksiniz.Yorumlariniz icin tesekkurler.Uyeliklerini aktif edemeyen arkadaslar ismail nickine mesaj atabilirler.


26-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde verilen deyim açıklaması ile çelişir?
a-Sabahtan akşama kadar çalıştınotlarına şöyle bir göz attı.
b-Bütün varlığını yok yere tüketince elde avuçta hiçbir şey kalmadı.
c-Kendini çok beğeniyor herkese tepeden bakıyordu.
d- Her ay para sıkıntısı çekiyor dara düşüyordu.

27-Aşağıdaki fiillerden hangisi dilek kiplerinden biri ile çekimlenmiştir?
a- Tutmaz
b- Kalıyor
c- Görünür
d- Bıraksa

28- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ‘’de’’ lerin yazımı ile ilgili bir yanlışlık yapılmıştır?
a- Bu testte çok sayıda soru var.
b- Ormanda yürüyüşe çıktık.
c-Ali de okula gelmemiş.
d-Bu dergi de yapılan araştırmalar sunuluyor.

29-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir dilek kipi kullanılmıştır?
a- Üç gün sonra Ankara’ya gideceğiz.
b- Kazayı babam da görmüş.
c-Arkadaşlarını sessizce dinlemelisin.
d-Kardeşim odasında kitabını okuyor.
30-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklem zaman anlamı taşımamaktadır?
a) Eve çok yorgun döndü.
b) Aralık ayında “Tutumlu Çocuk” adlı piyesi oynayacağız.
c) Bu kulübede mi yaşıyorsun?
d) Tören hazırlıklarına on gün önce başlamalısın.
31-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde fiilin zamanı diğerlerinden farklıdır?
a) Koridorlarda top oynanmaz.
b) Güneş doğudan doğar.
c) Bu konuyu yine konuşabiliriz.
d) Kardeşine güzel bir masal anlattı.

32-Aşağıdakilerden hangisinde fiil haber kiplerinden biriyle çekimlenmemiştir?

a) Sen de mi ödevlerini yapmamıştın?
b) Her sene buralara geliyor dinleniyor.
c) İmkanım olsa da memlekete gitsem.
d) Gideli iki yıl oluyor.
33-Aşağıdakilerin hangisinde yazım yanlışı vardır?

a) Bu işi güç de olsa yapacağız.
b) Buraya geldi mi konuşur da konuşur.
c) İzmir’e oğlu da gitmiş kızı da.
d) Böyle bir işte çalışmak hiç de kolay değil.

34- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “da de” nin yazımı yanlıştır?
a) Çanta da kalem de almıştı.
b) Çağrıldınız da gitmediniz mi?
c) Sanatların özü şiir de aranmalı.
d) Artık bende güç kalmadı.


35- Aşağıdaki cümlelerin hangisi nesnel yargı bildirmektedir?

a) Çiçeklerin en güzeli kırmızı güldür.
b) Ankara Türkiye’nin başkentidir.
c) Ispanaktan besleyici sebze yok.
d) Mevsimlerin şenliği baharda gizlidir.


36- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır?
A. Herşeye gülüp geçerdi.
B. Çevre kirliliği herkesi etkiliyor.
C. Bugünlerde havalar iyice soğudu.
D. İnsanların birçoğu söylediklerinden habersizdir.

37- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde deyim yanlış kullanılmıştır?
A. Eve geldiğinde sinirden eli ayağı titriyordu küplere binmişti.
B. Çok güzel konuşuyordu adeta ağzından bal damlıyordu.
C. Her işine özen gösterir her işini baştan savardı.
D. Onunla yeniden konuşmak için her şeyi yaptı ona çok dil döktü.

38- Aşağıdakilerden hangisinde ünsüz yumuşaması yoktur?
A) Ayağını yorganına göre uzat.
B) Ucuz etin çorbası içilmez.
C) Ağaç yaprağıyla gürler.
D) Sütten ağzı yanan yoğurdu üfleyerek yer.

39-. "O gün bu gündür ağzını bıçak açmıyor." cümlesine altı çizili sözün kattığı anlamaşağıdakilerin hangisinde vardır?
A) Onu o günden beri görmedim.
B) Gününden önce haber verseydin seni karşılardık.
C) Bugüne bugün bir milletvekili o.
D) Her şey günden güne değişiyor.


40-.Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yüklemi farklı bir kişiyle çekimlenmiştir ?
A.Yarın sabah erkenden bize gel.
B.Hemen ablana haber ver.
C. Bütün söylediklerimi eksiksiz yapsın.
D.Gelirken bize de içecek bir şeyler getir.


41-.Aşağıdaki cümlelerin hangisi bildirme kiplerinden biriyle çekimlenmemiştir?
A.Hep hüzünlü bakar dünyaya yemyeşil gözleri.
B.Aldığınız eşyaları oraya bırakın.
C.Bütün belde halkı bana yardımcı oldu.
D.Resim yapmak dünyaya farklı bir gözle bakmamızı sağlar.

42-“Atlastan cepkenli yiğit akıncı!
Dönmeden geriye bunca yıl oldu.
Gözlerim yollarda ruhumda sancı
Elimde güllerim buruşup soldu.”

Yukarıdaki şiirde kaç tane çekimli fiil vardır.?
a) 1 b) 2 c) 3 d) 4

43-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklem dilek- şart kipiyle çekimlenmiş bir fiildir.?

a) Sizinle birlikte ben de geleyim.
b) Arkadaşları ile düzenli çalışabilseler.
c) Ev dediğin uzaktan da güzel görünmeli.
d) Ne anlatacağını az çok tahmin ediyorum.

44-.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklemin kipi farklıdır?

A) Gün yeni doğuyor. C) Ortalıktaki kitapları toplamalısınız.
B) İki gündür uyumadım. D) Sorunlar gitgide büyüyor.

45-.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde fiilin şahsı I.tekil şahıstır?

A) Daha odayı temizleyecek.
a. Uzun süredir ortalıkta görünmüyorsun.
b. Akşamki yemeğe gelecek misiniz?
c. Bir çözüm yolu buldum.

“Çocuk bir kelimenin hacmini rengini boyunu adeta okuyarak tadarak tekrarlayarak öğrenir. Hangi kelimeyi sözlüklere bakarak öğrendik ki!”


46- Aşağıdaki kelimelerden hangisi yapısı bakımından diğerlerinden farklıdır ?

A) Kuşkonmaz B) Masmavi
C) Sınırdışı D) Karayolu


47-Aşağıdaki ifadelerden hangisi öznellik-nesnellik bakımından diğerlerinden farklıdır?

A)Böyle güzel havalarda bütün mahalleli parka koşar.
B)Kitapta o kadar ilginç olaylar vardı ki bir müddet etkisinden kurtulamadım.
C)Öğretmen sınıfa girince hep birden ayağa kalktık.
D)Müzenin büyülü havasına kaptırıverdik hemen kendimizi.


48-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük mecaz anlamda kullanılmamıştır?
a)Onunla tartışarak fikirlerini çürüttüm.
b)Çocukları bilimesanata gerçek aydınlar ısındırır.
c)Kötü giden işler yavaş yavaş düzeliyordu.
d)Arkadaşlarımla alay etmen kalbimi kırdı.

49-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde fiil oluş bildirmektedir ?
a)Ağaçların yaprakları sararıyor.
b)Kağıtları bir bir yırtıyor.
c)Havuzdakiler yüzüyor.
d)Okula hep erken gidiyor.

50-Aşağıdaki atasözlerinin hangisinde fiilin kipi diğerlerinden farklıdır ?
a)Sakla samanı gelir zamanı.
b)Ağaç yaşken eğilir.
c)Bugünün işini yarına bırakma.
d)Öfkeyle kalkan zararla oturur.

proxy.php?image=http%3A%2F%2Fimagesturk.net%2Fimages%2F2014%2F02%2F05%2FTgrw3.jpg&hash=53b5ba470cc21f0d897391a02c49dd92

proxy.php?image=http%3A%2F%2Fimagesturk.net%2Fimages%2F2014%2F02%2F06%2FLP8Ie.jpg&hash=bf7a54b8370f993675d3f92c02002f9e


1 B 11 C 21 C
2 C 12 C 22 B
3 A 13 D 23 D
4 B 14 C 24 D
5 B 15 D 25 D
6 B 16 A 26
7 C 17 C 27
8 D 18 C 28
9 B 19 D 29
10 D 20 A 30
 
Üst