1453 Panorama Müzesi

  • Konuyu başlatan AhDe_VeFaLi
  • Başlangıç tarihi
A

AhDe_VeFaLi

Ziyaretçi
tarusk7h.jpg

Tarihte bazı mühim hâdiseler yaşanmıştır, asla unutamazsınız, inkâr da edemezsiniz… Kâh bu, kendi zaviyesinde yeni bir aşama kaydetmedir, yalnız kendisini ilgilendirir; kâh bütün cihân ile alakadardır, koca bir devri bitirir, yeni bir devir başlatır.

İşte bizim de böyle tüm cihânı ilgilendiren bir hâdisemiz var, çok ama çok kutlu, yüzyıllar öncesinde müjdelenmiş bir hâdise: “Konstantin elbet bir gün fethedilecektir. Onu fetheden komutan ne güzel komutandır, onu fetheden asker ne güzel askerdir.” - Peygamber Efendimiz (s.a.v.)

Biz bu kutlu hâdiseyi unutmadık! Zirâ, o güzel komutan da, O’nun güzel askerleri de bizim ecdadımızdı. Biz de onlar arasında olmak isterdik, âdil ve kutlu bir komutanın sancağı altında olmak vardı; ama geç kaldık, o güzel askerlerden biri olamadık…

Gelin birlikte “Topkapı Kültür Parkı“na gidelim ve bu kutlu hâdiseyi yeniden yaşayalım. Bir müzemiz var burada, adı da 1453 Panorama Müzesi. Panorama kelimesinin ifadesinde olduğu gibi, “yüksek bir tepeden bakacağız ve tüm hâdise gözümüzün önüne serilecek”.

Bir pazar günü, dışarısı yağmurlu. Müzenin otoparkında birkaç otobüs ve bir dizi araba parketmiş. Kapıda küçük bir kuyruk; çocukların merak dolu “Biz neredeyiz?” sorusu, “İçeride oyuncak var mı?” sorusu birbirine karışmış.

Giriş biletini alıyoruz. Bir kat aşağıda bizi, iki duvar dolusu tarihsel bilgileri içeren posterler karşılıyor, okuyoruz…

Bir kat daha aşağıya iniyoruz; inerken duvarda, gemileri halatlarla çeken yiğitleri gösteren siyah bir kabartma var. Yine çocuk cıvıltıları, poster ve yazılara dönük parıldayan yüzler… Dertler unutulmuş, kalpler temiz bir suya batırılıp çıkartılmış gibi, yüzlerde aksi yansıyor.

Giriş kapısının önündeyiz, burada da küçük bir kuyruk var; anlaşılan içerisi o kadar da büyük değil, grup grup girmek ve çıkmak gerekiyor. Bu bekleyiş zamanında boş durmuyoruz: içerisinin minyatür hali var bu salonda, duvardaki posterlere bakıyoruz ve fetih için hazırlanmış animasyonu seyrediyoruz.

İşte o an… Kulaklara ulaşan top sesleri, mehter marşı… Şartlamıyoruz kendimizi; nihayet bu bir resimdir, ama her seferinde bunu kendimize hatırlatarak bozmuyoruz büyüyü. Panoramanın keyfini çıkartıyoruz, bize ayrılan sürede kısa da olsa o kutlu anı yaşıyoruz…



4q2spwl5.jpg


3b8j8lj6.jpg


yaxj445t.jpg


a9fyjqa2.jpg


7gqssrpy.jpg


um44cxcc.jpg
 

__DURU__

KF Ailesinden
Özel Üye


aklımda mutlaka gidicem..az önce topkapı sarayıyla ilgili yazınızı okurken hemen aklıma burası gelmişti:) isabet oldu:tşk:
 
Üst