Sabretmek ve Allahtan Razi olmak

secdegulleri

Üye
Üye
Allahu Teala mealen söyle buyuruyor:

El- Bakarah suresi 153 ayet
Manasi: „Sabir ve namaz ile Allah tan yardim dileyin. Süphesizki Allah sabredenlerle beraberdir.

Sabir kalbin farzlarindandir. O da nefsi hapsederek sevmediği seye tahammül etmeye veya zevk aldiği seyden uzaklaşmaya zorlamaktir.

Sabir üc kisimdir :
1. Allahın farz kildiği taatleri eda etmeye sabretmek.
2. Allahın haram kildiği şeylerden sakinmaya sabretmek.
3. Bela ve müsibetlere sabretmek

Allahın farz kildiği taatleri eda etmeye sabretmek: Yani namazları vakitlerinde kilmak, Ramadan ayi orucunu tutmak ve Allahu Teala nin Din ilminden farz kildığı husuları öğrenmek için ilim meclislerinde bulunmak gibi Allahın farz kildığı seylerı eda etmeye nefsi zorlamaktir.

Allahın haram kildığı şeylerden sakınmaya sabretmek. Yani Allahın haram kildığı şeyleri yapmaktan nefsi uzak tutmaktir. Bu ise. Namazi terketmek, icki icmek ve hırsızlık yapmak gibi diğer haramları irtikap etmekten nefsi menetmekde ve zaptetmekte büyük bir mücadele ister.

Zorluklara ve Belalara sabretmek :
Yani aci. Eza gecim sıkıntısı ve hüzün gibi insanIn basina müsibet sebebiyle gelip nefse sıkıntı veren şeylere sabretmek. Zira dünya bela. Imtihan ve amel yurdu. Ahiret ise hesap yurdudur. Resulallah s.a.v. mealen söyle buyurmustur: „ ALLAH azze ve celle söyle buyurmustur: Ben kulumu iki sevdiğiyle (gözleriyle) belaya uğratirsam o da sabrederse ona onlara bedel Cenneti veririm. Bunu Buhari rivayet etmistir.

Allaha teslim olmak manasında Ondan razi olmak: Allaha itiraz etmeyip. Kadere ve kazaya razi olmak her mükellefe farzdir. Allahtan razi olmak kalbin farzlarindandir. Manasi da tüm noksan sifatlardan münezzeh olan Allaha teslim olmaktir, ancak insanlarin cogu musibetlere sabretmeyi terkedip günaha düserler.
O halde Müslümanın sabırla güzelleşmesi, kendini buna aliştırması, işini Allaha teslim edip bütün işleride Allaha tevekkül etmesi gerekir.

 
Üst