'O' An

  • Konuyu başlatan Ze'Mahşer
  • Başlangıç tarihi
Z

Ze'Mahşer

Ziyaretçi
15xc13pq.jpg


Amerika'dan bir ‘O’ an... Grand Forks bölgesinde hava çok soğuk, eksi 15 derece. Ve bir otobüsün buz tutmuş penceresinden bakan bir çift göz... İçeriden camın buğusuna çocuk eliyle atılmış bir imza gibi görünen boşluktan merakla dışarı bakan bu gözler de Saint Mary's Katolik Okulu birinci sınıf öğrencisi Halef'e ait. Soğuktan neredeyse gözleri de donmuş gibi Halef'in. Saint Michael Katolik Kilisesi'ne düzenlenen bir okul gezisinin ardından otobüste beklerken çekilmiş bu fotoğraf. Neredeyse ‘O’ anda soğuktan yaşamın da donduğu izlenimi uyandıran bir ‘O’ an.

26em6qt.jpg


Kutsal topraklarda çekilmiş bir fotoğraf… Hac farizesini yerine getirmek için onbinlerce müslüman bugünlerde Mekke'ye gidiyor. Bu karedeki iki kadın da hac için Mekke'deler. Hac farizesinin yerine getirildiği mekanlarda insanların üzerindeki ihramdan ötürü beyaz hakimdir ama, Mekke sokaklarında kadınlar sözkonusu olunca, genellikle kutsal yerlerdeki hakim görüntüye tezat bu görüntü ortaya çıkıyor.

31yy4ts.jpg


Pekin Doğal Tarih Müzesi'ndeki sergide çekilen bir ‘O’ an... Çinli çocuğun dikkatlice hatta biraz da anlamaya çalışarak baktığı da başka gezegenlerden geldiği sanılan bir canlı figürü değil... O da onun gibi bir insan... ''İnsan vücudunun esrarı'' adlı bu sergi için koruma altına alınmış gerçek bir insanın cesedi bu ve onun gibi altı tane daha var. Bir fabrikada özel bir teknikle cesetler bu halde korunuyor.

19em28nq.jpg


Filistin'de Refah Mülteci Kampı’nda çekilen bir fotoğraf. ‘O’ anda en büyüğünden en küçüğüne kadar herkesin yüzünde mutsuzluk ve endişe duygusu okunuyor. Yatakta yatan engelli Sami ve ailesinin geri kalanı, İsrail askerleri evlerini yıktığından bu yana bu tek göz odada yaşıyor. Ancak İsrail askerlerinin bu odayı da yıkmasından endişe ediyorlar. ‘O’ anda o odada bulunan kimse için hayat yolunda gitmiyor.​
 
Z

Ze'Mahşer

Ziyaretçi
image001qq7.jpg


Bakışlardaki ‘korku’ ışığa da yansıyınca

Annesinin kucağında bir çocuk, ‘o’ anda bulunduğu yere merak ve korkuyla karışık bir duygu içinde bakıyor. Mekan yabancı değil ama ona değişik görünüyor. Muhtemelen tanıdığı o mekanın, yani evinin yıkıldığını bilmiyor. Ayrıca ışık ‘o’ anda İsrail Ordusu’nun geride bıraktıklarını, evi yıkılan anneyle kucağındaki çocuğu tercih ederek, Filistin gerçeğini ortaya koyuyor. Ve Refah Mülteci Kampı’nda ‘o’ anda ışık sanki utanıyor, içeriye girmiyor. Sanki yuva kavramına değinmek istemiyor.

image004gn5.jpg


Kurşun delikleri arasında oluşan gerçek

Fotoğraf, Filistin'de İsrail askerlerinin gerçekleştirdiği Refah Operasyonu sırasında, delik deşik olmuş onlarca evden birinin kapısında çekildi. Kapıyla bütünleşmiş bu bakış, yıllardır şiddet, terör ve savaşla bütünleşen Filistin halkının dramını anlatıyor. Bu çocuk, ‘o’ anda dış dünyayı, karşı karşıya kaldığı gerçeklerin arasından görebiliyor. Dış dünya DA zaten onları bu gerçeklerin arasından seyrediyor.

image009wd1.jpg


Çocuk gelişiminde geri kalmış bir ülke: Afganistan

Yıllardır süren savaşlar, üstüne üstlük kuraklık yüzünden Afganistan'da açlık hüküm sürüyor. Birleşmiş Milletler'e bağlı Dünya Gıda Programı, Afganistan'da beslenme konusunda anneleri eğitiyor, çocukların gelişimini izliyor. Başkent Kabil'de çekilen bu ‘o’ anda da, Dünya Gıda Programı’nın uygulaması gereğince bir çocuk tartılıyor. Bu alet, insanları tartmak için yapılmamış ama yine de ünlü tartı firmasının şaşmaz baskülü gerçeği olduğu gibi gösteriyor. Bu çocuk, olması gereken ağırlığın çok altında, 12 buçuk kilo geliyor.​
 
Z

Ze'Mahşer

Ziyaretçi
014605oo.jpg


Kadiatu 3 yaşında. Afrika ülkelerinden Sierra Leone’de yaşıyor. Doğumundan itibaren başta ishal olmak üzere bir yığın önlenebilir, tedavi edilebilir hastalıkla boğuşuyor. Save the Children adlı kuruluş zengin ülkeleri Afrika’daki çocuk sağlığı sorunları için fazla para tutmayan yardıma çağırıyor. “Küçük yardımlar” deniyor. “Küçük yardımlar, Afrika’daki yaygın çocuk sağlığı sorunlarını halledebilir.” Kadiatu da ‘o’ anda bakışlarıyla bilmeden bu çağrıyı tekrarlıyor. (Associated Press / Namvula Rennie)

024052cz.jpg


Afganistan’da Kabil’deki bir çay evinde baba ve kızı... Baba, kızının tatlılığından ve foto muhabiri Rodrigo Abd’ın ilgisinden hoşnut ve gururlu. Işıksa hoş bir sürprizle çocuğun ‘o’ ana ağırlığını koyan masumiyetini okşuyor. Sonuçta ilahi tablolardakine benzer bir ortam oluşuyor. (Associated Press / Rodrigo Abd)

3a2a10e1874js.jpg


Fotoğraf Afganistan’da, Rabat Kenti’ndeki hastanede bir anne kızın sağlık muayenesi için beklerken çekildi. Elbette bilmiyoruz ama annesinin göğsüne sokularak sevgi kollayan çocuğun gözlerindeki huzurun içinde ya da annenin bükülüşünde “O burka olmasaydı?” diye bir dilek var mıydı?” diye sormadan edemiyoruz. (Associated Press / Rodrigo Abd)

014273ox.jpg


Afganistan’da Taliban rejiminin yıkılmasından sonra umutla ülkelerine dönüp, büyük çoğunluğu hayal kırıklığı yaşayan 4 milyon mülteci var. Kabil yakınlarındaki küçük bir mülteci kampında portakal dağıtılmış. AP Ajansı’ndan Rodrigo Abd’ın çektiği fotoğrafta portakallar ‘o’ anda nasıl da göze batmış. Acaba sebebi renkleri miymiş? Yoksa portakallar oraya, o çocuklara ve ‘o’ ana yabancı da ondan mıymış? (Associated Press / Rodrigo Abd)

r00635nl.jpg


Afrika?da yine kuraklıktan ötürü açlık çeken ülke Nijer. Fotoğraf, çocukların beslenebilmesi için Sınır Tanımayan Doktorlar tarafından kurulan bir sağlık merkezinde çekildi. Açlıktan ölümün kıyısında, yutmaya mecalleri olmadığından burundan beslenen iki çocuk. Reuters'tan Finbarr O'Reilly, ilerideki çocuğa odaklanmış. Ancak öndeki ne kadar flu olursa olsun daha ?net? çıkmış. (Finbarr O'Reilly / Reuters)

r00726wu.jpg


Yine iki çocuk. Yer Irak?ın başkenti Bağdat. Amerikan askerleri bu çocukların evine baskın düzenlemiş ve babaları da tutuklanmış. Bu fotoğrafta özellikle kardeşlerin küçük olanına bakınca insanın içi eğiliyor. Ama Amerikalı askerin dimdik duruşu, üst tarafındaki kayıtsız görüntünün ipuçlarını veriyor. ?O? an, ''Amerikalı fotoğraftan çıksa, bir de olaya bu taraftan baksa içi ne kadar eğilir?'' diye bir soru da sorduruyor. (Andrea Comas / Reuters)

r001147bw.jpg


Fotoğraf, Nijer'in Tahoua kentindeki bir acil beslenme merkezinde çekildi.
Ülkede kuraklık yüzünden 3 milyon 600 bin kişi açlık tehlikesiyle karşı karşıya. Eğer acil yardım yapılmazsa on binlerce çocuğun yetersiz beslenme yüzünden öleceği bildiriliyor. Anne Fatou Ousseini, bakışlarına yüklediği bu gerçekleri sanki ?o? anda dillendirmeye çalışıyor. Sanki tam da ?o? anda, 1 yaşındaki kızı Alassa açlık ve hastalıktan erken yaşlanmış elleriyle annesinin dudaklarını donduruyor. 1 yaşındaki elin görmüş geçirmiş çaresizliğinde ''Söylemene gerek yok. Nasıl olsa pek fazla kulak asmayacaklar'' yazıyor. (Finbarr O'Reilly / Reuters)
 
Z

Ze'Mahşer

Ziyaretçi
02.jpg


Son veda
Sri Lankada 15 Haziran günü içinde çocukların da bulunduğu bir otobüs, şüphelere göre, Tamil Gerillalarının döşediği bir mayının üzerinden geçince patladı. Hepsi aynı köyden 15i çocuk 64 kişi can verdi. Fotoğraf, toplu cenaze töreninin son aşamasını gösteriyor. Toplu mezara toprak doldurulurken güneş, gölgeleriyle de olsa ölenlerin yakınlarına son bir yakın veda olanağı veriyor.

03.jpg


Yağmur duası
Fotoğraf komşudan... Bulgaristandaki müslüman topluluk Pomakların kızları yağmur duası sırasında. Hepsi çok hoşlar. AP Foto Muhabiri Petar Petrov, içlerinden çakır gözlü olana odaklanarak bu umut ve neşe dolu anın bütün güzelliklerini taşıyanı doğru bir tercihle öne çıkarıyor.

01.jpg


Hac yolunda
Yorgun taşıyıcılar, yorgun, zayıf, bedbin bir kadın... lk bakışta bir felaketin ardından yaşanan göç gibi görünüyor. Fotoğraf, Keşmir dağlarında çekildi. Bu, Hindular için bir çeşit hac yolculuğu.Yaklaşık 4 bin metre yükseklikte bulunan bir mağaraya gidiyorlar. İnanışlarına göre, Hindu tanrılarının en önemlilerinden Shiva'nın içinde kaldığı mağaraya tırmanıyorlar. Kadın yürüyemeyecek kadar hasta. Ama kendine göre, en gözalıcı giysilerini giyecek ve süslenecek kadar da umutlu...

02.jpg


Zıtlığın içinde
Mısırın Başkenti Kahirede Citystar adlı alışveriş merkezinin duvarındaki bir reklam panosunun önünden beyaz giysili bir kadın geçerken, AP Fotoğrafçısı Petros Giannakouris kendiliğinden oluşan siyah beyaz zıtlığı yakalıyor.
 

sultan_mehmet

© ◄ كُن فَيَكُونُ ►
Yönetici
Forum Administrator
0139xh.jpg


“Neden?”: Irak'ta Amerikan Birlikleri Suriye karayolu üzerindeki bir köyde silah ya da mühimmat arama operasyonu yapıyor. Annesi sorgulanan çocuk Irak olayıyla ilgili bütün “neden” sorularını üstüne almış bakışlarıyla bunları Amerikalı askere yönlendiriyor. Küçücük bedenin masum duruşundan öyle bir güçlü çıkıyor ki bu “neden?” demeti 'o' an çocuğun bakışları yüzünden bütün zerreleriyle askere doğru kayıyor. (AP/Jacob Silberberg)
 

out of whack

© ◄ Ayarsız..! ►
Forum Administrator
4.jpg



Reuters fotoğrafçısı Muhammed Salim'in Gazze şeridinde. Çocuklar doğaları gereği duygularını gizlemeyi pek başaramazlar. Sevinçleri coşkulu, öfkeleri şiddetli olabilir. Ama bu fotoğrafa bakılırsa korkuları da çok büyük oluyor. Filistinli iki çocuk, İsrail askerlerince öldürülen bir Filistinlinin cesedini görünce dehşete kapılıyor ve bu dehşeti gizlemeyi de başaramıyor.


01.jpg


yazısız...

01.jpg



Associated Press Ajansı bu fotoğrafı 22 Kasım günü Birleşmiş Milletler tarafından yayımlanan bir rapor nedeniyle arşivinden çıkararak servise koydu. O gün, 11 Haziran 2002 günü, açlık sorunuyla karşı karşıya bulunan Angolada Farinha adlı 2 yaşındaki çocuk yemek dağıtımını beklemekteydi. O anda gözlerinde yaşından beklenmeyecek bir olgunluk vardı. Küskün müydü? Umutlu muydu? Çeşitli yorumlar yapmak mümkündü. Belki de yaşadığı dünyaya acımaktaydı. Sözünü ettiğimiz Birleşmiş Milletler Raporuna göre, o günden bugüne 3 yılda 18 milyondan fazla çocuk açlıktan öldü. Yani bugün hayatta olup olmadığını bilmediğimiz o Angolalı 2 yaşındaki çocuk, o anda dünyanın haline acıyorduysa eğer haklı çıkıyordu.

066sl1.jpg



Çocuk, Irak'ın Musul kentinde düzenlenen bombalı bir intihar saldırısı yüzünden ölümcül denecek derecede ağır yaralanmış. Öyle ki kanı, sarıldığı battaniyenin dışına taşmış. Associated Press Ajansı bu fotoğrafın bir Amerikan askeri tarafından çekildiğini ve kendilerine Amerikan Ordusu tarafından verildiğini açıklama gereği duymuş. Acaba 'o' anda, ama 'o' anda sadece 'o' anda bunun ne kadar önemi var? Acaba bu fotofrafın öyküsü propaganda mı? Yoksa 'o' anda çocuğun minicik ayaklarında kendini gösteren masumiyet mi? Ya da çocuğu kucaklayan insanın boyun damarlarında kendini gösteren duygular mı? Ya da fotoğrafın öyküsü 'o' anda ama sadece 'o' anda birbirine kapaklanan insaniyet mi? Fotoğrafın, 'o' an'ın gücü bakın neler sordurdu, neler düşündürdü?

01.jpg


Korkuyor... Korku dolu bakışların türü konusunda bir sınıflandırma yok ama gözler, ölüm korkusunu çağrıştırıyor. Aslında içinde bulunduğu ortamda kesinlikle ölüm riski bulunmuyor. İspanya'da ülkeye yasa dışı yollardan girmeye çalışırken yakalanmış bir mülteci, kaderini bekliyor. İşin ilginç yanı, şişme bir botla beraberindeki 21 kişiyle birlikte Cebelitarık Boğazını geçerken yakalanan bu adam, ölüm riskini atlatmış bulunuyor. Ama yine de korkuyor. Acaba ona ölümü göze aldıran hayata yeniden dönmekten mi korkuyor?




 
Üst