Eslem ismi koymak caiz mi? Eslem erkek ismi mi?

  • Konuyu başlatan eslem2
  • Başlangıç tarihi
E

eslem2

Ziyaretçi
Eslem ismi erkek sahabelerdendir kız çocuğuna koymak uygun mudur. eslem ismi dinimize uygun mu. eslem ismi kız mı erkek mi?
 

Çeşm-i Giryan

Deneyimli Üye
Üye
Arap geleneğinde kız ismi olarak kullanılan isimler bizim geleneğimizde erkek ismi olarak biliniyor.
Cevap:
“Daha sağlam”,“en sağlam”gibi manalara gelen Eslem ismi Arapça kökenlidir. Eslem, Kur’an-ı Kerim’de isim olarak değil de fiil olarak “esleme” şeklinde 5 ayette geçmektedir. (Bkz: Bakara, 2/112; Âl-i İmrân, 3/83; Nisâ, 4/125; En’âm, 6/14; Cinn, 72/14) Bu ayetlerde yer alan “esleme” fiili“kendisini Allah’a teslim etti/müslüman oldu”manasındadır. Yani Eslem ismi ile ayetlerde geçen “esleme” fiili farklı kalıplarda olduğu için manaları da farklıdır.
Sonuç olarak Eslem’in isim olarak kullanıldığını bir yerde görmedik. Eğer bulunduğunuz yerde isim olarak kullanılıyorsa çocuğunuza isim verebilirsiniz. Ama kullanılmıyorsa çocuğunuzun ömür boyu onu isim olarak taşımasına sebep olmamanız gerekir.

(Alıntı)
 

Çeşm-i Giryan

Deneyimli Üye
Üye
Sahâbe-i kiramdan şu an hemen hatırıma geliveren, Zeyd bin Eslem (r.a.) var... Eslem kabilesi de meşhurdur Araplarda. Ayrıca Bilâl-i Habeşî (r.a.) gibi bir diğer Habeşli sahâbî de, Habeşli Eslem’dir (r.a.).
 
Üst