Aile Imtihandır

SETR

© ◄ كُن فَيَكُونُ ►
Aile İmtihandır

Bir aile içinde gözlerimiz: açmak da, yeni bir aile kurmak da aslında bir emanet zincirine halka olmak demektir, insanlar, özellikle de yakın ilişki içinde olan eşler ve çocuklar birbirlerine "mülkiyet bağı” ile değil, “emanet bilinci” ile bağlıdır. Canların yegâne sahibi olan Allah, bizi buluşturarak birbirimize emanet etmiştir. O hâlde eşimize ve çocuklarımıza karşı sorumsuzca, dilediğimiz gibi davranmaya hakkımız yoktur. Yüce Yaratıcı’nın emanetini gözü gibi korumayan, hırpalayıp zedeleyen, suiistimal edenler, gün gelip emanetin sahibine hesap vereceğini unutuyor değil midir?

Veda Haccı’nda göz alabildiğine kalabalığa seslenen Peygamberimiz, emanetin sahibini şöyle hatırlatır: "Kadınlar hakkında Allah’tan korkun. Çünkü siz, onları Allah’ın emaneti olarak aldınız ve Allah’ın adını anarak (nikâh kıyıp) onları kendinize helâl kıldınız." (Müslim, Hac, 147) Dolayısıyla eş olmak, bir başkasının üzerinde sınırsız egemenlik kurmak değil, hayatı kolaylaştırma ve güzelleştirme yolunda ona destek olmak demektir.

Bizler, anne baba olmakla yeryüzünün en kıymetli varlığı olan insanı yetiştirmeye aday oluruz. Elimizde işlenmeye hazır bir cevher vardır. Özen bekleyen bu nadide cevher de aynı zamanda kırılgan bir emanettir... ilgiye, sevgiye, hoşgörüye, eğitime ihtiyacı olan bu küçük yavru büyüdükçe, ona karşı sorumluluklarımız da artar. “Mal ve evlatlar, dünya hayatının süsüdür.” (Kehf, 18/46) buyurur Rabbimiz ve şunu ekler: “Bilin ki mallarınız ve çocuklarınız birer imtihan vesilesidir. Katında büyük mükâfat olan ise ancak Allah’tır.'' (Enfal 8/28)

Yazar : Doç Dr. Huriye MARTI
 
Üst