Altın Para Günü Caiz midir?

out of whack

© ◄ Ayarsız..! ►
Forum Administrator
Kadınların kendi aralarında, tasarruf ve dayanışma / yardımlaşma amaçlı altın günü, döviz veya paralı gün düzenlemeleri caiz midir?

Değerli kardeşimiz;

Bazı semt hanımları komşularla birlikte altın veya döviz günü ilan ediyorlar. Bazen haftanın, bazen de ayın belli gününde sözleştikleri komşuya misafir oluyor, komşuluk ve dostluklarını pekiştiriyorlar. Bu arada misafir oldukları eve de birer altın hediye ediyorlar.

Bazıları bunun caiz olmayacağını söylemişse de bizim tespitlerimize göre bunda caiz olmayacak taraf yoktur. Çünkü kimse mağdur olmuyor. Herkes sırası gelince verdiği altını aynen geri alıyor. On kişilerse on defa altını götürüyor, ama on kişi bir defa kendisine geliyor, onunu birden veriyor. Böylece bir mağduriyet ve mahrumiyet söz konusu olmuyor.

Bu gibi hanım toplantılarında şunlar düşünülebilir:

Hanımlar anlayacakları dilde yazılmış faydalı bir (aile) kitabını da okumayı adet edinseler. Toplantı aynı zamanda bir de ilmî değer ifade eden kültür faaliyeti haline gelme güzelliği de kazansa. Böylece altın günü aynı zamanda kültür gününe de dönüşmüş olsa. Hatta altın günleri tamamlanınca bir kitabın okunması da tamamlansa da, altınla birlikte altın değerinde aile bilgisi, din kültürü de kazanılmış olsa.

Bir diğer husus da, bu toplantılarda israflı sofralar kurarak kötü örnek olunmasa, aksine mütevazı ikramlarda bulunularak çevreye aile bütçesini zorlamayan iktisat örnekleri verilse; sofranın güzelliği, israfında değil iktisadında olduğu anlatılmış olunsa. Zira israflı örnek olmak, başkalarının da israflı olması mesajını vermektir. Bu da güzel bir örneklik değildir. İsrafta sünnete zıtlık var, nimete de şükürsüzlük söz konusudur. İsraflı sofralar hazırlayarak kötü örneklik edenler, çevrelerindeki tek çeşitli sofrayı kuramayanların sızlanışlarına da duyarsız kalıyorlar demektir ki, kimse bu duyarsızlık ithamına maruz kalmak istemez herhalde.

Hele bir de Zekeriyya sofrası kuruyorlar ki, tam kırk çeşitten oluşuyor. Böylesine israflı bir sofrayı bir peygambere isnat etmek de ayrı bir vebal olmalıdır. Zekeriyya aleyhisselam herhalde böylesine çok çeşitli sofradan Allah’a sığınır, bunu kendisine bir iftira kabul eder.

Öyle ise, gerek altın günü toplantılarında gerekse diğer misafirliklerde artık israf örneği vermekten ciddi şekilde kaçınmalı, az çeşitli ikram sünnetini tekrar hayata geçirme bilincini göstermiş olmalıdır, kültür düzeyini yükseltmiş hanımefendiler.

Ne yazık ki israflı hayata kötü şekilde alıştığımızdan, iktisatlı hayatı yokluk ve mahrumiyet işareti sanıyor, bunalımlara dahi girebiliyoruz.

// sorularlaislamiyet
 

kurtuluş

KF Ailesinden
Özel Üye
Dedikodu,gıybet yapılmaması,yalan söylenmemeli,boş konuşulmamalı,başkalarının sırlarını ortaya çıkarıp utandırılmamalı,gösteriş ve riyadan kaçınılmalı ,kıskançlık ve haset duygularından Allaha sığınılmalıdır.

Eskiden kadınlardan hadis alimi,hafız... olar vardı.Şimdi ahir zaman olduğu için tesettürlü kadınlar dahi çok azdır.Üstelik saçlarını deve hörgücü yapmayan,kaşlarını aldırmayan,makyaj yapmayan,koku sürünmeyen, yürüşüne konuşmasına hal ve tavırlarına dikkat eden,gösteriş ve riyadan uzak,marka giymeyen yani modaya uymayan ,dar giyinmeyen,dünyanın süsünü bırakıp ahirete yönelen oldukça azdır.Müslüman kadınların çıplak gezmesi erkeklerinde helakına vesile olup müslüman kadını dahada çok günahkar yapmaktadır.Müslüman olduğu içinse Allah rahmet ettiğinden günahları bağışlanması için onu belalara uğratır.Ders almaz kendini düzeltmesi belki yıllarını alır,belki isyan eder ahiretini kaybeder.Allah sonumuzu hayır etsin.Bir hayır işleyelim ki o daha hayırlı ahiret için saklanmasın ,bir şer işleyelim ki ahiretde azab görmemek için dünyada azab görmeyelim.

42/ŞÛRÂ-30
"Başınıza gelen her hangi bir musibet, kendi ellerinizle işledikleriniz yüzündendir. O yine de çoğunu affeder."

Demekki günah bataklığına düşen her müslümanın yaptıklarına tevbe etmesi kendine çeki düzen vermesi ahireti hatırlaması gerek aksi halde bela yağmuruna tutulur belkide imanını kaybeder.
Ahir zamanda imanını koruyarak islama yaşamak zor olduğundan sünnete uyanlara yüz şehid sevabı veriliyor.Günaha destek olup yayanlar ise ne kadar günah kazanıyordur?Sonuçta dünyada kötüler kalıncada kıyamet kopucaktır.Zamanını Allah Celle ve Celalühü bilir.İyiler bir bir gider.Ya sapar ya vefat eder.Böylece dünyada kötüler kalır.

Eskiden annem anlatır "Sohbetlere giderdik nur yüzlü bir kadın vardı.Bize örtünmemizi söyler ahiret hakkında bilgiler verirdi."
İşte böyle mübarek insanlar bulunmalıdır.Sohbetlerinden tad alınacak dünya ve ahiretde faydalı olucak insanlar bulunmalıdır.Kadınlardanda evliyalar oluyor.Manevi sohbetlerle çevresindekilere fayda sağlıyor.Ahiretlerini,imanlarını kurtarmalarını sağlıyor.
En azından namaz kılan ,tesettürlü örnek alıncak insanlarla oturulmalı böylece hem onlar örnek almalı hemde hatalarını,kusurlarını düzeltmelidir.

Dedikodu yapılacak,birbirlerini çekiştirecek,dünyaya daldıkça daldıracak,riya ve gösteriş yapılacak,hatta tesettürsüzlüğü ve süslenmeyi tavsiye edicek ,ne kendisine nede çevresine zarardan başka bişey yaramayacaksa altın,günü,para günü yapmayın.Çünkü günahdan başka birşey kazanılmaz.

Dikkat edilcek noktalardan biride kocaların helal kazanıp kazanmaması kim bilir belki faize bulaşmış.Şimdi yenip içiliyor fakat helal mi haram mı düşünülmüyor.Perhisdeyim,diyetdeyim deyip yememek daha doğru.Tabi uygulacak çok azdır.
Bu konular takvaya giriyor.Takva ise ahir zamanda önemsenmiyor.Şüpheli gıdaları bilen ve dikkat eden az olduğu gibi helal ve haramda dikkat edilmiyor.

Besmelesiz tavuk,koyun,kuzu,inek... gibi hayvanların etlerinden kuşbaşı,kıyma,sucuk,salam... yapılıp yeniyor.Yani kötü bir ortam söz konusu kim ne kadar sakınabiliyorsa sakınsın.Şüphesiz ki bu korkunç ahir zamandır.

Herkez kendine dikkat ettiği gibi ailesine ,çevresine dikkat etsin.

Allah bizlere islamı yaşabilmeyi nasip etsin amin.
 
Üst