Allah Vahiddir.(Görüntülü ve Sesli - Yazı Takipli)

kurtuluş

KF Ailesinden
Özel Üye
Vahid
Allah Vahiddir.

Ayeti kerimede:
"Sizin ilâhınız bir tek ilâhtır." (Bakara: 163).

Tek olan. Zâtında, sıfatlarında, işlerinde, isimlerinde, hükümlerinde asla misli ve benzeri bulunmayan Vahid Allahtır.
Esmaül hüsnaları anlatmaya diyoruz ki Allahın hiçbir ismi şerifi yarattıklarına benzemez. Allah görmesi, herşeyi görür, yakınlık uzak farketmez, küçük büyük, zerreden kürreye herşeyi görür. Bir görmesi diğer görmesini engellemez. Görmesi içinde hiçbirşeye ihtiyacı yoktur. İşte böyle bir görüş yaratılanlara benzetilebilir mi.

Ayeti kerimede: Hiçbir
göz O'na erişemez, ihata ve idrak edemez. Fakat O bütün gözleri ihata eder. O Lâtif'tir, her şeyden haberdardır.(Enam: 103).

Yine bir işitmesi diğer işit engellemesi değildir. İşitmesi için havaya, sese, kulağa ihtiyaç duymaz. Kalplerdekini, akıllardakinide işitir. Zerre ona gizli kalmaz. Yine diyoruzki böyle bir işitme hiç yarattıklarına benziyor mu? Allah zatı hakkında düşünülemeyen tek ve bir ilahtır. Esmaül Hüsnalarını dahi bilmek, bilmek layıkıyla mümkün değildir. Yüce Rabbimiz zatını bildiği gibidir.

Ayeti kerimede:
"Oysa bir tek ilâhtan başka ilâh yoktur." (Mâide: 73).


Öyle bir birliktir ki, öyle bir teklikdir ki eş, benzeri, ortağı yoktur. Hiçbir şeye muhtaç değildir. Tek z yaratıcıatıdır.
Şöyle denebilir ki Allahu Tealanın en güzel isimi şerifleri Esmaül hüsnalar, Tam layıkıyla ancak yerine söylenebilir. Tam, mükemmel olan ancak Yüce Zatıdır. Bazı adı şerifleri kullarınada söylenmiş olsada, Allahın zatına söylendiğinde bazı çok farklı olup hiçbir yarattığına benzetilemez.
Allah Alimdir. Onun zerreyi ilmiyle kuşatandır. Yaratan'ın yarattığını bilmez mi? İşte bu bilmesi herşeyi kapsar. Küllerinin akılları ötesindedir. Aklı yaratan, aklın sahibi Allahu Teâlâ ilimlerin ötesindedir. O tüm ilimleri kavrar, ilimi yaratandır. Bu ilminden dilediği kadarı kullarını bildirmiş. Bildirmediğide asla bilinmeye güç yetirilemez. Onun ver hiçbir şey alınamaz, bir şeyide tüm yaratılmışlar karşı çıksa engel olamaz. Herşeye herşeyden yakın olup, zatıyla tek olan Allahtır.

Ayeti kerimede:
Resülüm! Sana ruhtan sorarlar. Onlara de ki: “Ruh Rabbimin emrindendir. Boyut ilimden pek az bir şey verilmiştir. (”İsra: 85).

Ahirette bedenimiz aslında ceset olup, sahibi olduğumuzu daha iyi anlarız. Ahiret günü hakikatleri anlama, görme, bilme günüdür. Fakat o zamanda iş işten geçtiğinden, kim ne kazandıysa onu ahirette bulacaktır.
İlmin sonu yoktur. Allahın ilmi sonsuzdur.

Ayeti kerimede:
De ki: “Rabbimin sözleri için denizler mürekkep olsa ve bir o kadar da ilâve getirsek dahi Rabbimin sözleri bitmeden önce denizler tükenir. ”(Keyf: 109).

Eğer yeryüzündeki bütün seçenekleri, denizler de mürekkep olsa ve hatta buna yedi deniz daha eklense, yine de Allah'ın kelimeleri tükenmez. Şüphe yok ki Allah Aziz'dir, hükmünde hikmet araştırması. (Lokman: 27).

Allahın bildirdiği ilmi sadece kağıtlardan öğrenilen zahiri ilim değildir.

Resulullah -sallallahu aleyhi ve sellem- Efendimiz bir Hadis-i şerif'lerinde buyururlar ki:
“İlim ikidir. Biri dilde olup (ki bu zâhirî ilimdir) Allah-u Teâlâ'nın kulları üzerine hüccetidir. Bir de kalpte olan (mârifet ilmi) vardır. Asıl gayeye ulaşmak için faydalı olan da budur. ” (Tirmizi).

Zahiri, batıni, ledüni ilimler Allahın varlığına delildir.
Resulullah -sallallahu aleyhi ve sellem- Efendimiz Hadis-i şerif'lerinde bu ilmi tarif ediyor ve şöyle satın alıyor:
“Öyle ilimler vardır ki, gizlenmiş mücevherat gibidir. Onu ancak Ârif billâh olanlar bilirler. Bu ilimden konuştukları vakit, Allah'tan gafil olan kimseler anlamazlar. Binâenaleyh Allah-u Teâlâ'nın fazladan fazladan ilim ihsan ettiği âlimleri sakın tahkir edip küçük görmeyin. Çünkü Azîz ve Celîl olan Allah onlara o ilmi verirken tahkir etmemişti. ” (Erbaîn).

Ayeti kerimede:
“Onun ilim sahibinin üstünde daha üstün bir bilen vardır. ” (Yusuf: 76).

Bir büyük evliya bu ismi şerifi anlatırken şöyle satın alır:
Allah-u Teâlâ her cihetten tektir. Hiçbir varlığa benzemez, hiçbir bilgi da benzemez.
Ulûhiyet ve ubûdiyet yalnız O'na mahsustur. Varlığına şâhit yine kendi değişiktir. O'nun kudretinin eseridir. Var olan ne ki varsa O'nunla var olmuştur.
Allah-u Teâlâ "Vâhid" sıfatı ile de muttasıftır. İlâhlıkta tektir, O'ndan başka hiçbir ilâh yoktur.
Müminin ilk görevi, O'nun kendisinden başka hiçbir ilâh olmayan, tek ve ortaksız Allah bilmesi; O'nun Zât-ı akdes'ini zihinlerde tasavvur edilen, araçlarda hayal edilen onun şeyden tecridi yapması, uzak tutmasıdır.
Buyuruyor.
Yine mafiretullah ilmi yani Allahtan gelen ilmi anlamak için şu bilgileri ekliyoruz.

Allah-u Teâlâ bu has ilmi Hızır Aleyhisselâm'a da bahşettiğini Âyet-i kerime'sinde beyan buyuruyor:
Biz ona nezdimizden bir rahmet verdik, tarafımızdan bir ilim öğrettik var. ” (Kehf: 65)

Resulullah -sallallahu aleyhi ve sellem- Efendimiz bir Hadis-i şerif'lerinde Hızır Aleyhisselâm'ın Musa Aleyhisselâm'a şöyle satın aldığını haber veriyor:
“ Ben Allah'ın bana kendi ilminden, bir ilim üzerinde yürüyorum ki, sen onu bilmezsin. Allah'ın sana öğrettiği ilmi de ben bilmem. ” (Buhârî. Tecrid-i sarîh: 102)

Allah dilediğine, dilediği ilmi öğretir. Allahın sevdiği kullarının eserleri mafiretullah ilmiyle doludur.

Ayeti kerimede:
“Allah'tan korkar, takvâ sahibinden olursanız mualliminiz Allah olur” (Bakara: 282).

Allahın ilminin sonsuzluğunun anlatmak, tekliğini birliğini kavramak için bu bilgilerinde bilinmesi gerekir. Yaratmasıda sonsuzdur. İlminin sonu yoktur ki, yaratmasının sonu olsun. Yani Allahın dilediği olur, hiçbir güç sınırlandıramaz. Emretmekte, Allaha aittir.

Kainatı yorulmadan yaratan alemlerin Rabbinin herşeye gücü yeter. Gücünün sonsuzluğu, varlığının tekliğini anlamak için, yarattıkları eserleri, gökleri iyice tefekkür edilmelidir.

Alemlerden müstağni gani Allahtır. Hiçbir yarattığına, hiçbir şeye muhtaç olmayandır. Ol emriyle oldurandır. Böyle bir Rabbimiz her yönden, bakimdan, sekilde ve durumda tekdir. Hakiki var zatı olup, var ettikleri yaratılmışlar sonradan var olmuştur. Yine öldüklerinde diriltecek yalnız yaratan tek ilah Allahtır.
Korkulmaya en layık olan tek ilah Allahtır.

Ayeti kerimelerde:
O, kullarının üstünde kahredici güce sahiptir. Ve O, hikmet taşı, her şeyden haberdardır. (Enam: 18).

O gün yer başka bir yerle, gökler de başka göklerle değiştirilir. Bütün insanlar tek ve Kahhar olan Allah'ın huzuruna çıkarlar. (İbrahim: 48).

İnkarcılar korku içinde titrer. Yalanladıkları başlarına gelmiştir.

Ayeti kerimede:
O sadece korkunç sesten ibarettir. O anda gözleri birden bire açılıp etrafa bakarlar. "Eyvah bize! İşte bu hesap günüdür!" derler. Bu, işte sizin yalanladığınız ayırt etme günüdür. Zâlimleri ve onların eşlerini toplayın, onların taptıklarını da. Allah'tan başka. Ve onları cehennem yoluna götürün. Durdurun onları! Çünkü onlar sorguya çekileceklerdir. . Onlara: "Boyut ne oldu ki ileinizle yardımlaşmıyorsunuz?" denilir. Hayır! Onlar o gün teslim olmuşlardır. (saffat: 19dan, 26. ayete kadar.)

Bir çok ayeti kerimede Vahidül Kahhar ismi şerifi geçer. Tek ve kahredici olan Allahtır. Allah zerre zulüm etmez. Fakat suçluda zerre hak bırakmaz. Cezasını tam verir. Azabı çetin ve korkunçtur.

Ayeti kerimelerde:
O gün onlar meydana çıkarlar. Hiçbir şeyi Allah'a gizli kalmaz. Bu gün mülk kimindir? Tek ve kahhar olan Allah'ındır! (Mümin: 16).

Eğer Allah evlât kurmak isteseydi, yarattıklarından dilediğini seçerdi. O münezzehtir. O, tek ve Kahhar olan Allah'tır. (Zümer: 4).

Resulüm! De ki: "Ben ancak bir uyarıcıyım. Vâhid, Kahhar olan Allah'tan başka bir ilâh yoktur." (Sad: 65).

De ki: “Göklerin ve yerin Haham kimdir?” De ki: “Allah'tır. ”De ki:“ Siz onu bırakıp da tartışmalı bir fayda ve zararı olmayan dostlar mı edindiniz? ” De ki: “Hiç körle gören bir olur mu? Yahut karanlıklar ile aydınlık bir midir? Yoksa Allah'a, O'nun gibi yaratan ortaklar buldular da yaratmaları birbirine mi benzettiler? " De ki: “Allah'tır her şeyi yaratan. ”O, Vâhid'dir, Kahhar'dır. (Rad: 16).

“Ey zindan arkadaşlarım! Ayrı ayrı birçok ilâhlar mı hayırlıdır, yoksa Kahhar olan bir tek Allah mı? ” (Yusuf: 39).

Allah kafirleri, müşrikleri, münafıkları cehennemde bir araya toplayacaktır.

Ayeti kerimelerde:
Allah'ı, zâlimlerin yaptıklarından sakın habersiz sanma! O zâlimleri öyle bir güne erteler ki, o gün gözleri şaşkınlıktan bakakalır.
Başlarını dikerek koşarlar. Gözleri yapılabilir hatta dönüp bakamayacak şekilde değiştirilebilir. Gönülleri ise bomboştur.
(ibrahim: 42, 43).

Allahın hükmü yanında herşey hükümsüz olup, beşer akılların dışında tekliktedir. Muhtaç değildir ki ortağı olsun. Yerde, gökte, kâinatta onun mülkü olup, Onun Ol emrinin eseridir. Bizim sahibimiz, Mevlamız Allahtır.
Herşeyin üstünde tek ve bir olan alemlerin Rabbi sonsuz Vahiddir. Ondan başka hiçbir ilah yoktur.
 
Üst