Zemzem Suyu Ve Kuyusu Nedir

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
Hakkında birçok hadis bulunan, peygamberlerin onun için dua ettiği, ulemanın ve bütün müslümanların öve öve bitiremediği zemzem suyuna ayırmak istedik bu yazımızı. Her hac vazifesi için hacı adaylarından getirmesini istediğimiz ve hacıların dönüşünde içerek mutlaka tadına baktığımız, içtiğimizde şifa bulmayı umut ettiğimiz bizim için en kutsal içecektir Zemzem Suyu. Peki ama neden Zemzem Suyu bu kadar kutsaldır, diğer sulardan farkı nedir? Sağlığımız için faydaları var mıdır? Ne zaman ve nasıl dünya yüzeyine çıkmıştır? İşte bu soruların cevabını bulabileciğiniz yazımız:

İbn Abbas’ın rivâyet ettiği bir hadis-i şerifte, Allah Resûlü şöyle buyurmuştur: “Yeryüzünün en hayırlı suyu Zemzem’dir. Çünkü onda tadın tadı (açlığı doyuran özelliği), hastanın şifası vardır.” İşte efendimizin bu şekilde onore ettiği bu kutsal suyla ilgili herşey:

Zemzem Arapça bir kelime olup “alçak sesle konuşmak” demektir. Aslında atların çıkardığı alçak sese zemzem denir. Herhangi bir şeyi muhafaza etmek için de kullanılır. Zemzem kuyusu, Mescid-i Harâm içinde Kâbe’nin Hacer-i Esved taşının bulunduğu köşesinden on dört buçuk metre uzakta, yer altında bir odada bulunuyor. Zemzem suyu 3 ayrı kaynaktan beslenmektedir, 3′ü birleşince Zemzem olmaktadır. Sadece 173 cm. derinliğindeki bir kuyuda bulunan Zemzem suyuna dışarıdan herhangi bir kaçak giriş v.s yoktur. Binlerce yıldan beri çöl sıcaklarında kavrulan insanlara su sağlayan bu kuyu hiçbir zaman kurumamıştır. Genelde kuyu sularında yosun vb. parazitler ortaya çıkar. Bu ise suyun tadının bozulmasına ve kokuşmaya sebep olur. Oysa zemzem suyunda bu tür biyolojik hadiseler yaşanmaz. Dahası, şehirlerin içme suları klorlanır ama, zemzem suyu herhangi bir kimyasal işlemden geçirilmez.

DÜNYADAKİ EN SAĞLIKLI SULARDAN BİRİSİDİR ZEMZEM SUYU


Yıllardır Zemzem suyu üzerinde Batılı ve Müslüman bilimadamlarının yaptıkları araştırmalar sonucu ulaşılan neticelerden başlıcaları şunlarAvrupa’da labaratuarlarda yapılan araştırmaya göre Zemzem suyu diğer sulara göre çok daha az kükürt taşımaktadır.

Yine aynı araştırmaya göre diğer sulara göre çok daha besleyicidir ve çok daha fazla mineral barındırmaktadır.

Kaynağı henüz bulunamamıştır. Nereden geldiği şu anki teknolojiye göre bile bilinemiyor. Yakınlarında hiçbir kuyu yok ve denize de 80 km uzaklıkta. Bu şartlarda suyunu denizden veya başka bir kuyudan alması imkansız. Nasıl oluyor da yıllardır suyu bitmiyor, bunu kimse bilmiyor.

Açlığını gidermek için içen kişinin açlığını, susuzluğunu gidermek için içenin susuzluğunu giderir.

Sadece 1,5 metre derinliğindeki ufacık bir kuyudan çıkan su, hac mevsimi boyunca milyonlarca hacının tum su ihtiyacını karşılamaktadır ve hiçbir zaman ne azalma ne de kuruma göstermemektedir.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO)’nun raporlarına göre Dünya’daki en içilebilir ve sağlıklı sulardan biri.

Amerika’da yapılan test sonuçlarına göre Dünya’da içinde mikroorganizma ve bakteri bulundurmayan tek su zemzem suyu. Yani zemzem mikrobik hastalıklara karşı etkili olan florürleri barındırıyor.

Bir başka özelliği ise kalsiyum ve magnezyum tuzlarının oranının yüksekliği idi. Bu ise yorgun insanların yüzlerine sürdükleri zaman neden ferahladıklarını izah ediyordu.

Bir başka araştırmada Zemzem suyunun mayalama özelliğinin de bulunduğu ortaya çıktı. Alman kimyacılar, Zemzem’in normal bir su ile karıştırıldığında baskın gelip bütününü Zemzem özelliğine çevirdiğini belirtiyorlar.






Zemzem Duası (içince okunması gereken dua):


«Allahümme innî es’elüke ilmen nâfian ve rızkan vâsian ve şifâen min kulli dâin»

(Allâh’ım! Senden faydalı ilim, bol rızk ve her türlü dert için şifâ niyaz ediyorum.)
(Aşağıda daha ayrınlı anlatılmıştır)

Zemzemin Tarihçesi:


Hz. İbrahim (a.s.), Cenab-ı Hakkın emri üzerine hanımı Hacer validemizi ve henüz süt emmekte olan oğlu Hz. İsmail’i bugünkü Zemzem kuyusunun bulunduğu yere bıraktı. O tarihte Mekke’de hiçbir insan yaşamıyordu. İçecek su da yoktu. Hz. İbrahim, hanımı ve oğlu için biraz hurma ve bir miktar da su bırakarak oradan ayrıldı. Yiyecek ve içeceğin bulunmadığı bu ıssız yerde kalmak Hz. Hacer’e çok zor geldi. Ancak, kendilerini oraya bırakmasını Hz. İbrahim’e Cenab-ı Hak emrettiğine göre düşünmek yersizdi. Çünkü, rızkı veren Allah elbette kendilerinin durumunu da görüyordu.Bir müddet sonra Hz. İbrahim’in bıraktığı su bitti. Hz. İsmail ağlamaya, su istemeye başladı. Annesi ne yapacağını şaşırdı. Süt yok ki emzirsin, su yok ki içirsin. Hz. İsmail’in ağlamalarına daha fazla dayanamadı. Safa Tepesine çıktı. Birini görebilmek ümidiyle sağa sola baktı. Kimseyi göremeyince de Safa ile Merve arasında koşmaya başladı. Yedinci defa Merve’ye çıktığında bir ses işitti. Zemzem Kuyusunun yanında Hz. Cebrail’i gördü. Cebrail (a.s.) yeri kazıyordu. Nihayet su göründü. Hz. Hacer buna çok sevindi. Suyun aktığını görünce, “Dur, dur” manasında “Zem zem” dedi ve su akmasın diye önünü kesti, havuz gibi yaptı. Bir taraftan da testisini dolduruyordu. Suyu aldıkça yerinde kaynıyordu. Testisi dolduktan sonra sudan içti ve Hz. İsmail’i emzirmeye başladı. Bu arada Cebrail (a.s.), Hacer’e hitaben:

“Sakın, ‘Helak oluruz, zarara uğrarız’ diye korkmayın. İşte şurası Beytullah’ın (Kabe’nin) yeridir. O beyti şu çocukla babası yapacaktır. Muhakkak ki, Cenab-ı Hak o işin ehlini zayi etmez” dedi.(1)

İşte, Zemzem Kuyusunun ortaya çıkması bu şekilde oldu. Hz. Hacer suyun önünü kesmeseydi ve onu kendi halinde bıraksaydı, bu su bir ırmak olacaktı. Peygamberimiz (s.a.v) bir hadislerinde bu hakikati şöyle beyan buyurur:

“Allah, İsmail’in annesi Hacer’e rahmet etsin. O, Zemzem’i kendi haline bıraksaydı veya avuçlamasaydı; muhakkak Zemzem akar, bir ırmak olurdu.” (2)

Zemzem, çok mübarek ve gıdalı bir sudur. Hz. Hacer ve Hz. İsmail, uzun müddet yemek yemeden bu suyla idare ettiler. Bir hadiste Peygamber Efendimiz Zemzem’in bu hususiyetine işaret etmiştir.(3)

Bir diğer hadiste de “Zemzem ne niyetle içilirse ona şifa olacağı” buyurulmuştur.(4)



Zemzem Suyu bizim için o kadar kutsaldır ki, onu normal bir suyu içer gibi içemeyiz. Bu mübarek suyu içmenin özel bir adabı vardır. İşte bu mübarek suyu içerken uymamız gereken adap kuralları:

Zemzem içmenin yedi adabı vardır. Bunlar:


1- Kıbleye dönmek.

2- Üç nefeste içmek.

3- Her içişte besmele çekmek.

4- Her nefesten sonra “Elhamdülillah” demek.

5- Sağ el ile içmek.

6. Zemzemi kaburga kemikleri arası doluncaya kadar yani, mümkün olduğu kadar çok içmek.

7- İçtikten sonra duâ etmek

Zemzem hürmeten ayakta içilir. Önce bir salat-ı enbiya okunur:

اَللَّهُمَّ صَلّىِ عَلىَ سَيِّدِناَ مُحَمَّدٍوَاَدَمَ وَنوُحٍ وَاِبْرَاهِيمَ وَمُوسَى وَعِيسَى وَمابَيْنَهُمْ مِنَ النَّبِيِّينَ وَالْمُرْسَلِينَ صَلَوَاةُاللَّهِ وَسَلَامُهُ عَلَيْهِمْ اَجْمَعِينَ

“Allaahümme salli alaa seyyidinaa Muhammedin ve Eedeme ve Nuuhin ve ibraahiime ve Müüsa ve iisa vemaa beynehüm minen-nebyyiine vel murseliin. Salavaatullaahi ve selaamühüü aleyhim ecmeiin.

Akabinde şu dua okunur:

“Alllaahümme innii es’elüke ilmen naafian ve rızgan vaasian ve şifaaen min külli daain ve sekaamin birahmetike yaa erhamer-raahimiin.

Kaynaklar:


1. Buharı, Bedü’l-Halk: 29.

2. A.g.e.

3. Fethü’r-Rabbani, 23:248.

4. A.g.e., 23 247
 

Benzer Konular

M
Cevaplar
0
Görüntüleme
1K
Misafir Sorusu
M
M
Cevaplar
0
Görüntüleme
2K
Misafir Sorusu
M
M
Cevaplar
0
Görüntüleme
1K
Misafir Sorusu
M
K
Cevaplar
1
Görüntüleme
5K
Üst