Yeni Başlayanlar İçin “Twitter” Kullanma Kılavuzu

Mektup

Tecrübeli
Her iletişim aracının bir kuralı, bir jargonu olduğu gibi twitter’ın da bir üslubu, yöntemi ve taktiği var. Ve unutulmamalıdır ki düşünceleri geniş kitlelere daha hızlı ulaştırma fırsatı da, hayat tarzlarını ve tüketim tercihlerini etkileme gücü de, kamuoyu görüşünü ölçme imkânı da sosyal medyayı doğru kullananların elinde.
yeni-baslayanlar-icin-Twitter.jpg
İnternet 2000’li yıllarda hayatımızın vazgeçilmez parçası haline geldi. Kriz ekonomileri sona erip iletişim imkânları da gelişince internetsiz bir hayatı düşünemez hale geldik. 2004 yılında Facebook ve 2006 yılında da Twitter ile başlayan ‘sosyal medya’ dalgası dünyayı kuşatınca bireylerin ürettiği içerikten oluşan bu mecranın 2010’lu yılları etkilemesi kaçınılmaz oldu.
Geleneksel yayın kuruluşlarının görmek ya da göstermek istemediği sessiz çoğunluğun kimi zaman sesi hatta çığlığı oldu sosyal medya. Yeri geldiğinde, duygular dile geldi, vicdanlar konuştu bu mecrada…
Twitter’ı faydaya dönüştürmek
Bugünlerin en etkili sosyal medya aracı olan Twitter hakkında bilinmesi ve dikkat edilmesi gereken ayrıntıları bir araya getirdik. Öncelikle, kontrollü ve doğru kullanıldığında güçlü bir iletişim aracı haline gelen Twitter hakkında temel noktaları gözden geçirmekte fayda var.

  • Twitter, bir cümlede yani 140 karakterde görüş ifade edebilmek için iyi bir araç. Lafı hiç uzatmadan hızlı ve net biçimde duygu ve düşünce paylaşma aracı olarak da adlandırılabilir.
  • Sosyal medya, bireylerin ürettiği içerikten oluşuyor. Dolayısıyla yazılacak iletilerin insan sıcaklığında olması gerekiyor. Yukarıdan bakan, propaganda havasında olan mesajlar kesinlikle ilgi çekmiyor.
  • Sosyal medya, herkese açık bir iletişim ortamı. En aykırı görüşlerin bu mecrada paylaşılabileceği unutulmamalı ve kesinlikle tahrik olmamalı.
  • Sosyal medyada paylaşılan bilgiler, hızlı yayılma potansiyeline sahip. Bu nedenle, paylaşılan bir bilginin çok kısa bir sürede binlerce hatta milyonlarca kişiye ulaşması mümkün.
  • Twitter’da yazılan bilgilerin doğruluğunun kontrol edilmesi söz konusu değil. Bir kullanıcının paylaştığı bilginin güvenilir olup olmadığı takip edilen o kullanıcıyla aranızdaki güven ilişkisine bağlı.
  • Türkiye’de 11 milyon Twitter kullanıcısı var. Yaklaşık 2 milyon kişi her gün tweet atıyor ve en az 6 milyon kullanıcı da her gün Twitter’da takip ettiği kişilerin yazdıklarını okuyor.
  • TT Listesi olarak da bilinen Twitter Gündemi’ne giren bir konu ya da Twitter’daki yaygın adıyla ‘hashtag’ yani etiket, çok kısa bir süre içerisinde en az 5 milyon kişinin dikkatini çekiyor.
  • Twitter etiketlerinin etkisini bilen provokatör ya da art niyetli kullanıcılar sürekli işbaşında ve her fırsatı değerlendirerek kitlelerin kafasını karıştırmayı görev biliyor. Sosyal medyanın görmezden gelinerek terk edilmesi, hayata sosyal medya penceresinden bakmayı tercih edenleri provokatörlere teslim etmek anlamına geliyor.
  • Bir kullanıcı bir tweet attığında hiç kimsenin dikkatini çekmeyebilir. Kendisi gibi düşünen başka kullanıcılarla birlikte aynı görüş paylaşıldığında belki kanunları da, dünyayı da değiştirmek mümkün olmaz ama ortak düşünceyi duyurmak mümkün olur
 
Üst